Ofensiva regimului de la Damasc, susţinută de armata rusă, în ultimul bastion dominat de jihadişti şi de rebeli în nord-vestul Siriei a provocat fuga a 800.000 de persoane din luna decembrie, a anunţat joi ONU, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Provincia Idlib, precum şi sectoarele adiacente din provinciile Alep, Hama şi Lattakia, reprezintă ultimul bastion dominat în parte de jihadiştii din gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fosta ramură siriană a Al-Qaida) şi de grupurile insurgente siriene.

„Din cele peste 800.000 de persoane strămutate în nord-vestul Siriei între 1 decembrie 2019 şi 12 februarie 2020, circa 60% sunt copii”, a informat Oficiul pentru coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

„Persoanele care trăiesc în nord-vest sunt pe cale treacă prin una dintre cele mai grave crize de la începutul războiului din Siria”, a afirmat el.

Numai în perioada dintre 9 şi 12 februarie, aproape 142.000 de persoane au fost strămutate de lupte, potrivit OCHA.

De asemenea, 82.000 de persoane dorm afară fără un acoperiş deasupra capului, în contextul în care regiunea se confruntă cu căderi de zăpadă şi temperaturi aproape de zero grade Celsius, provocând temeri privind o nouă catastrofă umanitară.

Cu o populaţie de obicei de 3 milioane de locuitori, dintre care jumătate sunt strămutaţi veniţi din alte zone ale Siriei recucerite de regim, regiunea Idlib este ţinta, din decembrie, a unei ofensive a regimului sirian, susţinută de aviaţia rusă.

ONG-urile au cerut o încetare a focului cât mai rapidă între beligeranţi pentru a furniza strămutaţilor un ajutor umanitar urgent, în condiţiile în care numeroase spitale, clinici şi dispensare au trebuit să-şi suspende activitatea din decembrie din cauza violenţelor.