Procurorul general din Bulgaria, Ivan Geshev, a cerut o revizuire completă a întregului proces de privatizare din timpul tranziţiei ţării de la comunism la democraţie, potrivit unui comunicat al procurorului, relatează presa locală, preluată de Mediafax.

Ivan GeshevFoto: Captura YouTube

Ancheta privatizărilor post-comuniste trebuie să acopere controlul efectuat de către ministere, agenţii şi alte instituţii de stat responsabile pentru privatizare, se arată în comunicatul procurorului general.

Ancheta ar trebui să includă toate tranzacţiile privatizărilor, plăţile efectuate, indiferent de tipul mijloacelor de plată, precum şi toate acţiunile întreprinse pentru efectuarea supravegherii post-privatizare.

Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională va trebui să stabilească dacă penalităţile, dobânzile, indemnizaţiile şi garanţiile bancare prevăzute în contractele de privatizare au fost colectate în caz de neplată parţială sau totală. În această privinţă, ar trebui stabilit dacă contractele de privatizare au fost anulate acolo unde au existat cazuri de neexecutare.

Anchetatorii vor trebui să stabilească modul în care a fost păstrată toată documentaţia privind controlul actual post-privatizare, dacă s-au efectuat verificările privind punerea în aplicare a contractelor de privatizare şi dacă informaţiile din registrele publice au fost actualizate în timp util.

Domeniul de aplicare al auditului ar trebui să analizeze rapoartele de audit de la Oficiul Naţional de Audit şi ce măsuri au fost luate pentru a respecta instrucţiunile date, se arată în comunicat.

După 1989, activele statului bulgar au fost estimate la circa 40 de miliarde de dolari. Procesul de privatizare a fost rapid asociat cu corupţia, din cauza suspiciunilor privind neregulile.