Comisia Europeană va ţine cont de opinia minorităţilor naţionale din Ucraina atunci când va evalua conformitatea cu valorile europene ale legilor ucrainene, inclusiv cele adoptate în cadrul reformei învăţământului, a declarat Olivér Várhelyi, comisar european pentru probleme de vecinătate şi extindere, ca răspuns la o întrebare adresată de jurnalişti, informează MTI, citat de Rador.

Sah geopolitic in UcrainaFoto: Claudia Crimu

„Protecţia minorităților naționale este o valoare europeană. O valoare pe care o promovăm în acţiunile noastre nu doar în cadrul UE, dar şi în afara acesteia”, a spus acesta în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de premierul ucrainean, Oleksi Honcearuk, după convorbirile purtate împreună.

Potrivit relatării portalului de ştiri Evropeiska Pravda, Várhelyi a evitat răspunsul la întrebarea dacă Comisia Europeană consideră îndeplinite recomandările Comisiei de la Veneţia a CE privind articolul referitor la folosirea limbii din legea învăţământului adoptată de Ucraina în anul 2017, susținând că la Bruxelles „se studiază legea adoptată de Parlamentul ucrainean”.

Acesta a adăugat că, la formularea poziţiei sale în această chestiune, UE va ţine cont de opinia reprezentanţilor minorităţilor naţionale.

„Este important să se obţină o soluţie care răspunde aşteptărilor reprezentanţilor minorităţilor. Dacă minorităţile consideră acceptabile aceste norme, atunci ele sunt corespunzătoare şi pentru noi”, a subliniat comisarul UE.

De asemenea, acesta a subliniat importanţa continuării reformelor iniţiate, mai cu seamă în privinţa consolidării statului de drept şi a luptei anticorupţie.

Evropeiska Pravda a menţionat că programul vizitei de două zile în Ucraina a comisarului Várhelyi include şi întâlniri cu reprezentanţi ai minorităţilor naţionale.