Friedrich Merz, fost lider al grupului Uniunii Creştin-Democrate din Bundestag, intenţionează să candideze pentru postul de lider al formaţiunii de centru-dreapta şi, implicit, pentru cel de cancelar al Germaniei, afirmă surse citate de agenţia de presă DPA, conform Mediafax.

Friedrich MerzFoto: Wikipedia

Potrivit unor membri ai CDU, Friedrich Merz este hotărât să candideze din nou pentru conducerea CDU. Friedrich Merz a mai candidat pentru funcţia de lider al CDU în decembrie 2018, dar a fost învins în scrutinul intern de Annegret Kramp-Karrenbauer.

Întrebat despre intenţia de a candida, Friedrich Merz a declarat, miercuri seară, potrivit publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): „Trebuie să discutăm în linişte despre actuala situaţie”.

Potrivit unui sondaj de opinie efectuat la cererea RTL/NTV, Friedrich Merz este favorit în intenţiile de vot pentru a deveni liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta) şi candidat pentru postul de cancelar al Germaniei. Friedrich Merz este creditat cu 27% din intenţiile de vot. Pe locul al doilea se clasează Armin Laschet, premierul landului Nordrhein-Westfalen, cu 18%. Markus Söder, premierul landului Bavaria şi lider al Uniunii Creştin-Sociale (CSU), este creditat cu 11%, iar Jens Spahn, cu 8%. Conform sondajului, 36% dintre alegători sunt nehotărâţi.

Annegret Kramp-Karrenbauer a anunţat luni decizia de a se retrage de la conducerea Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta). Formaţiunea politică va desemna un alt lider printr-un scrutin intern, înaintea alegerilor parlamentare programate în Germania în anul 2021.

Annegret Kramp-Karrenbauer va începe săptămânile următoare procedura pentru desemnarea succesorului său.