Ankara nu respectă acordurile ruso-turce privind încetarea focului în Siria și nu face nimic pentru "neutralizarea teroriștilor" din regiunea rebelă Idlib, a acuzat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP.

Dmitri PeskovFoto: Agerpres/AP

Evocând acordurile de la Soci încheiate între cele două țări, acesta a argumentat că Turcia avea "obligația de a neutraliza grupările teroriste" dar "toate aceste grupări bombardează trupele siriene și conduc acțiuni agresive împotriva instalațiilor militare rusești".

"Aceasta este inacceptabil și este împotriva acordurilor de la Soci", a continuat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin. Acesta a mai spus că forțele siriene lovesc "teroriștii, nu civilii".

Tonul a urcat miercuri între Ankara și Moscova, după câteva zile marcate de lupte sângeroase între forțele turce și siriene în provincia rebelă Idlib (nord-vest), soldate cu moartea a 14 soldați turci în bombardamentele forțelor lui Bashar al-Assad, susținute de Rusia.

Regiunea este obiectul unui acord de "dezescaladare" între Ankara și Moscova dar Turcia și-a întărit considerabil prezența militară. Regimul și Rusia, la rândul lor, au înregistrat avansuri în fața grupărilor rebele și jihadiste în aceste ultime săptămâni.

Într-o rară critică adresată Rusiei, Erdogan a acuzat miercuri Moscova de "masacre" și a denunțat "promisiuni care nu sunt respectate".

Un acord încheiat între Ankara și Moscova la Soci prevedea încetarea ostilităților în Idlib, dar a fost încălcat de manieră repetată.

În plan umanitar, aproape 700.000 de oameni au fugit din calea ofensivei militare lansate în decembrie de regim. Conflictul din Siria s-a soldat cu peste 380.000 de morți și milioane de refugiați, de la declanșarea sa, în 2011.