Guvernul grec apasă pe pedala acceleraţiei în domeniul migraţiei şi printr-un Act cu Conţinut Normativ împuterniceşte Ministerul pentru Migraţie şi Azil să rechiziţioneze, din motive de interes public, imobilele şi suprafeţele de teren necesare pentru crearea unor structuri închise pentru migranţi, potrivit I Efimerida, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit comunicatului emis de purtătorul de cuvânt la guvernului, Stelios Petsas, guvernul va pune în aplicare un plan integrat care se bazează pe patru axe:

  • paza frontierelor Greciei
  • accelerarea procedurilor de acordare a azilului
  • creşterea numărului de repatrieri
  • structuri închise pentru găzduirea migranţilor

După cum se precizează în comunicat: „În paralel, punem accent pe descongestionarea insulelor noastre, care suportă cea mai mare povară. Asumăm în acelaşi timp acţiuni punctuale pentru internaţionalizarea problemei şi pentru elaborarea unei noi politici a răspunderii şi solidarităţii sociale de către Uniunea Europeană.

În ultimul timp a avut loc un dialog cuprinzător cu factorii regionali şi locali de resort, iar şeful Regiunii Egeea de Nord a cerut măsuri de urgenţă pentru insule, în special după conflictele violente izbucnite între imigranţi în tabăra de la Moria (din insula Lesbos). Decizia guvernului este de a închide structurile actuale necontrolate şi de a crea structuri închise controlate.

În acest context, Consiliul Ministerial emite astăzi un Act cu Conţinut Normativ care împuterniceşte Ministerul pentru Migraţie şi Azil să rechiziţioneze din motive de interes public, imobilele şi suprafeţele de teren necesare pentru gestionarea crizei, pentru a rezolva necesitatea extrem de urgentă de a evita riscurile asupra ordinii şi sănătăţii publice”.

Structuri închise controlate pentru solicitanţii de azil

Pe aceste terenuri vor fi create structuri închise controlate pentru găzduirea solicitanţilor de azil. Structuri închise controlate înseamnă reguli stricte de ordine interioară care vor viza atât funcţionarea centrelor, cât şi circulaţia celor găzduiţi. În aceste structuri vor sta în primul rând noii sosiţi pentru a facilita stabilirea identităţii lor şi procedura de azil, în al doilea rând, vor sta cei care au un comportament contravenţional, şi, în al treilea rând, cei care nu au drept de azil şi intră în procedura de repatriere.

Cei care rămân în structurile închise, confom regulamentului intern vor avea dreptul la ieşiri controlate din centru pe baza unei cartele pentru o anumită perioadă de timp, iar centrele vor fi închise pe timpul nopţii. Orice încălcare a unei norme de ordine interioară influenţează negativ cererea pentru azil şi accelerează procedura de repatriere a celui care a încălcat regulamentul.

Reacţii puternice după decizia guvernului cu privire la noile centre pentru migranţi

Actul normativ al guvernului cu privire la rechiziţionarea unor imobile şi a unor terenuri pentru crearea unor structuri închise controlate în insule a provocat reacţii puternice din partea comunităţilor locale. Joi, Autoritatea Regională Egeea de Nord şi cele cinci autorităţi locale din Lesbos, Chios şi Samos vor participa la o şedinţă cu reprezentanţi ai guvernului pe tema migraţiei. Iniţial, intenţia a fost de a boicota această şedinţă ca reacţie la situaţia creată.

Edificatoare în acest sens sunt declaraţiile primarului sectorului de vest al Insulei Lesbos, Taxiarhis Verros, care a reacţionat faţă de decizia guvernului şi i-a cerut şefului Regiunii Egeea de Nord şi reprezentanţilor regiunilor care suportă presiuni din cauza migraţiei să nu participe la conferinţa cu ministrul pentru migraţie, Notis Mitarakis. El a comentat că „această decizie este neaşteptată, cetăţenii o critică deja şi este, firesc, inacceptabilă”.

„Am propus deja şefului Regiunii Egeea de Nord, dlui Moutzouri, ca primă reacţie să nu ne prezentăm la şedinţa cu reprezentanţii guvernamentali care a fost programată pentru joi. Mai multe cu privire la următoarele acţiuni ale noastre, după şedinţa consiliului local” a spus primarul sectorului de vest al Insulei Lesbos.