O defecțiune la o aplicație folosită în principal de partidul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu a făcut publice datele personale ale tuturor votanților israelieni. Incidentul s-a produs cu doar trei săptămâni înainte de alegerile naționale, conform BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Defecțiunea s-a produs la aplicația Elector și a făcut publice date cum ar fi nume, adrese sau numerele cardurilor de identitate. Nu era nevoie de cunoștințe de hacking pentru a obține acestea date pentru că orice posesor al aplicației le putea obține cu multă ușurință.

Dezvoltatorul de software Ran Bar-Zik a afirmat că nu poate numi defecțiunea una tehnică pentru că obținerea datelor cu caracter personal din aplicație era destul simplă. Tot ce trebuia să facă un utilizator era să intre pe siteul aplicației, să ia codul sursă și în acest mod obțineau administrarea sistemului care le oferea toate datele posibile. Dezvoltatorul fusese anunțat de ceea ce se întâmpla de un ascultător al podcastului său care i-a trimis toate informațiile fiului său obținute de pe site. Ran Bar-Zik a făcut mai apoi publică problema, după ce aceasta a fost rezolvată.

Partidul prim-ministrului, Likud, a declarat într-un comunicat că toată vina este a dezvoltatorului aplicației. Firma de dezvoltare care era responsabilă pentru aplicație, Feed-b, susține că problema a fost imediat rezolvată și nu a persistat.

Nu este încă clar câte persoane ar fi descărcat datele cu caracter personal dar acestea au fost vizibile pe site timp de cel puțin o zi.