Serviciile secrete americane și germane au spionat ani de zile peste o sută de țări prin intermediul unei societăți elvețiene specializată în criptarea conversațiilor, scrie marți presa din cele trei state, potrivit AFP.

CIA (Central Intelligence Agency)Foto: CIA

Societatea Crypto AG a devenit după al Doilea Război Mondial liderul mondial în echipamente de criptare, vânzându-și produsele în peste 120 de țări, până recent, arată Washington Post în această anchetă efectuată împreună cu televiziunea germană ZDF și radioteleviziunea elvețiană SRF.

Printre clienți: Iran, juntele militare din America Latină, India, Pakistanul și chiar Vaticanul.

Dar Crypto AG a fost cumpărată în secret în 1970 de către CIA, în cadrul unui "parteneriat strict confidențial" cu BND, informațiile germane. Serviciul german s-a dezangajat din societate la începutul anilor 1990 iar CIA a revândut Crypto în 2018.

Cele două agenții de contraspionaj "au trucat echipamentele societății pentru a putea pirata cu ușurință codurile pe care țările le foloseau pentru a trimite mesaje criptate". În tot acest timp, încasau și bani pentru produsele vândute.

Astfel, au putut supraveghea criza ostaticilor de la ambasada americană din Teheran în 1979, furniza Marii Britanii informații despre armata argentiniană în timpul războiului din Malvine, urmări campaniile de asasinate ale dictatorilor sud-americani și surprinde responsabilii libieni felicitându-se după atentatul împotriva unei discoteci din Berlinul de Vest în 1986, în care au murit doi soldați americani, potrivit Washington Post.

Operațiunea, denumită "Thesaurus" și apoi "Rubicon", a fost "lovitura secolului" în materie de informații, afirma CIA într-un raport din 2004 consultat de autorii anchetei.

Nici CIA și nici BND nu au comentat această anchetă, fără a nega însă autenticitatea documentelor, arată Washington Post.

Fostul coordonator al informațiilor germane, Bernd Schmidbauer, a confirmat pentru ZDF existența operațiunii, apreciind că "Rubicon" a permis "o lume un pic mai sigură".

Societatea suedeză Crypto International, care a cumpărat Crypto AG, a afirmat că ancheta este "foarte alarmantă" și a precizat că nu are nicio legătură cu CIA sau BND.