Papa Francisc a criticat din nou "teoria genului" care atacă "diferența" și este impusă de unele state drept unicul drum cultural, într-o carte-interviu publicată marți în Italia, scrie AFP.

Papa FranciscFoto: Osservatore Romano

Această teorie "vrea să submineze umanitatea în toate domeniile și în toate declinările educative posibile", spune suveranul pontif, care adaugă că teoria este impusă "de sus de unele state drept calea culturală unică posibil de urmat".

Francisc, care vorbește pe scurt despre acest subiect într-o lucrare consacrată papei Ioan Paul al II-lea, precizează că remarcile sale nu se referă la homosexuali, care sunt bineveniți în sânul Bisericii Catolice. "Referința mea este mult mai largă și vizează o rădăcină culturală periculoasă".

În opinia papei, teoria genului "își propune implicit să vrea să distrugă de la rădăcină proiectul creaționist pe care Dumnezeu l-a dorit pentru fiecare dintre noi: diversitate, distincție. Să facă totul să devină omogen, neutru". "Este atacul împotriva diferenței, împotriva creației lui Dumnezeu, împotriva bărbatului și a femeii".

Respingând orice "discriminare", papa afirmă că vrea doar să "avertizeze față de tentația de a cădea în ceea ce a fost proiectul nebunesc al locuitorilor din Babel" care, într-un episod biblic, vor o singură limbă și un singur popor.

"Această aparentă uniformitate i-a condus spre autodistrugere deoarece este un proiect ideologic care nu ține cont de realitate, de adevărata diversitate a persoanelor", a adăugat el.

"Nu ștergerea diferenței ne va apropia, ci primirea celuilalt în diferența sa", a subliniat el.

Vara trecută, Vaticanul a publicat un text destinat să ajute profesorii din școlile catolice să contreze "ideologia" genului, care "neagă diferența naturală dintre un bărbat și o femeie", privilegiind însă dialogul și deschidere. Textul, intitulat "I-a creat bărbat și femeie", reafirmă rolul familiei formate dintr-un tată și o mamă.