Crearea monedei euro este o greșeală şi Bulgaria nu ar trebui să adere la moneda unică europeană, a declarat profesorul economist Steve Hanke, cunoscut drept "părintele Consiliului Monetar din Bulgaria”, potrivit Duma, citată de Rador.

Steve HankeFoto: Wikipedia

El a criticat Banca Naţională a Bulgariei pentru modificările legislative propuse de președintele Comisiei pentru buget, Menda Stoianova. Acestea prevăd ca după aderarea Bulgariei la mecanismul valutar, ce precede zona euro, cursul de schimb să fie negociabil. Cu toate acestea, Parlamentul a dat un mandat Cabinetului pentru a negocia doar cu condiția ca cursul de schimb leva - euro să fie menținut până la intrarea Bulgariei în zona euro.

"Acest lucru este foarte periculos. Stoianova și ceilalți s-au grăbit să facă ceva ce nu înțeleg pe deplin. Este vorba despre argumentele financiare și economice care se află în spatele consiliului de administrație. În mod clar, nu își dau seama cât de periculos este să te joci cu cursul de schimb și în general să pui această problemă", a spus Hanke. Potrivit acestuia, nu este exclus să existe un "acord secret", care să stabilească „condiții discriminatorii” pentru aderarea la zona euro a Bulgariei.

"Este posibil să existe un acord secret între Bulgaria și Uniunea Europeană pe această temă. Acordurile secrete sunt tipice pentru UE și eu nu exclud că ar exista ceva ce pune pur și simplu condiții suplimentare Bulgariei și i se cer modificări de care nimeni nu a vorbit până acum", a spus el. Steve Hanke a avertizat că cursul de schimb al Bulgariei nu trebuie lăsat să se schimbe și a reiterat că nu susține ideea Bulgariei de a introduce euro. Potrivit acestuia, nu este necesară schimbarea levei la un curs de schimb fix cu euro, deoarece prin intermediul consiliului Bulgaria beneficiază practic de plusurile zonei euro.

Bulgaria nu a încheiat niciun acord secret pentru intrarea sa în zona euro, a declarat pentru BNR ministrul bulgar al finanțelor, Vladislav Goranov. El a respins teza profesorului Steve Hanke potrivit căreia Bulgaria nu ar trebui să introducă euro și a amintit că aceasta este a doua valută în lume după dolar. Goranov era convins că leva bulgărească va rămâne la actualul său curs până la aderarea la zona euro și că nu va exista o devalorizare a economiilor bulgarilor.