Germania s-a adâncit luni în criza politică declanșată de extrema dreaptă, cu retragerea „moștenitoarei” lui Angela Merkel și o întrebare care apare tot mai des: va reuși cancelarul să-și ducă la capăt actualul mandat?, scrie AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

O persoană apropiată cancelarului, ministrul Economiei Peter Altmaier, a vorbit despre o "situație extrem de gravă" pentru partidul conservator, Uniunea Creștin Democrată (CDU).

"Viitorul nostru este în joc", a spus el, în timp ce președintele partidului social-democrat, membru în coaliția de guvernare, Norbert Walter-Borjans, a vorbit despre o situație "foarte preocupantă".

În discuție: efectele colaterale ale seismului provocat săptămâna trecută de alianța inedită între dreapta moderată și Alternativa pentru Germania (AfD) pentru a alege liderul landului Turingia.

Tabu încălcat

Încălcând consemnele conducerii naționale, aleși locali ai CDU au încălcat un tabu politic în Germania: refuzul oricărei cooperări cu dreapta radicală din partea partidelor tradiționale.

Slăbită, lidera CDR, Annegret Kramp-Karrenbauer, și-a asumat luni consecințele.

Cea supranumită AKK a anunțat că nu mai vizează succesiunea lui Angela Merkel la alegerile parlamentare prevăzute cel mai târziu la finele lui 2021. Și că va părăsi postul de conducere în câteva luni, timpul necesar pentru găsirea unui succesor, care va deveni în același timp candidatul pentru postul de cancelar.

Ea a recunoscut prin acest lucru eșecul strategiei lansate de Merkel la sfârșitul lui 2018, când a decis să rămână cancelar renunțând însă la conducerea partidului.

"Această separare slăbește CDU", a spus ministrul Apărării, care nu a reușit niciodată să se impună.

Kramp-Karrenbauer și-a justificat retragerea prin tentativa unei aripi a partidului său de a coopera cu mișcarea anti-migrație și anti-elite AfD.

"O parte a CDU are o relație neclarificată cu AfD", a spus ministrul Apărării.

Problema este mult mai complicată în fosta RDG, unde extrema dreaptă este foarte puternică și formarea majorităților mult mai complicată. Turingia ar putea rămâne neguvernată luni de zile.

Revers pentru Merkel

Plecarea lui AKK constituie un revers major și pentru Angela Merkel, cea care a propulsat-o în prima linie și cu care împărtășea, mai mult sau mai puțin, aceeași politică moderată.

"Este posibil ca sfârșitul cancelarului să se apropie", scria cotidianul Süddeutsche Zeitung, în condițiile în care mandatul în curs al Angelei Merkel, început în 2018, este marcat de crize fără sfârșit, într-un context de recompunere accelerată a peisajului politic, sub presiunea extremei drepte, în plin avans.

"Chestiunea de a ști cât timp va rămâne încă în funcție va depinde de cine va fi numit președintele partidului (CDU) și candidat la cancelarie", potrivit sursei citate.

Merz, relansat

Plecarea anunțată a lui AKK lasă câmp liber de acțiune unui inamic declarat al lui Angela Merkel: Friedrich Merz.

Adeptul unei aripi de dreapta, pentru a recupera o parte a alegătorilor plecați spre AfD - și în dezacord cu tabăra centristă condusă de Merkel și aflată la putere în ultimii ani - a fost învins la limită pentru președinția partidului în decembrie 2018.

Recent a renunțat la controversatul loc de muncă pe care îl avea, la un fond de investiții, și s-a declarat disponibil pentru luptă. Și poate conta pe rebeliunea aripii dure de dreapta din CDU.

"Am sentimentul că nu va mai dura mult, vor fi în curând alegeri", crede fostul ministru social-democrat Sigmar Gabriel.