Bilanțul epidemiei de coronavirus s-a agravat din nou luni, în China, depășind 900 de morți, în timp ce președintele Xi Jinping a apărut pentru prima oară cu fața acoperită de o mască de protecție, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

--------------

16:32 Patru persoane venite din China au fost plasate în carantină la domiciliu, a anunţat Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, este vorba despre patru cetăţeni români, care însă nu prezintă semne clinice ale infecţiei cu coronavirus.

15:09Un consul chinez, băgat în carantină de ruși imediat ce diplomatul a sosit în țară

--------------

O mare majoritate a chinezilor folosește aceste măști de săptămâni, de teama de a nu fi infectați cu noul virus, dar liderul regimului comunist s-a ferit până în prezent să adopte acest gest în public.

În condițiile în care epidemia apărută în decembrie într-o piață din Wuhan (centru) a contaminat peste 40.000 de persoane, potrivit celui mai recent bilanț, președintele s-a deplasat într-un cartier rezidențial din Beijing pentru a asista la eforturile de luptă împotriva pneumoniei.

Potrivit imaginilor difuzate de televiziunea națională pe rețelele sociale Xi a apărut cu o mască pe chip în timp ce i se lua temperatura cu un termometru electronic, un ritual de acum curent în țară la intrarea în locurile publice.

Acesta discută apoi, de la o distanță respectabilă, cu locuitorii din cartier - și aceștia mascați.

Guvernul a luat măsuri radicale în încercarea de a stopa răspândirea virusului, plasând de facto sub carantină zeci de milioane de persoane în Wuhan și în regiune, începând cu 23 ianuarie.

Dar puterea este criticată pentru reacția întârziată și pentru reprimarea lansatorilor de alerte pentru "răspândirea de zvonuri". Moartea unuia dintre ei, un doctor de 34 de ani care a decedat vineri, a prilejuit extrem de rare apeluri la libertatea de exprimare.

"Amenințare gravă și iminentă"

Noul coronavirus a ucis deja 908 de oameni în China continentală (fără Hong Kong și Macao), potrivit bilanțului de luni, care confirmă o anumită stabilizare în progresia epidemiei.

În cursul ultimelor 24 de ore, 97 de noi decese au fost numărate în China continentală. În acest interval s-au numărat de asemenea peste 3.000 de noi cazuri de contaminare.

Virusul a ucis alte două persoane în lume, una în Filipine și alta în Hong Kong.

Guvernul britanic a clasat luni noul coronavirus drept o "amenințare gravă și iminentă pentru sănătatea publică" și a anunțat patru noi cazuri, care ridică la opt numărul de persoane infectate în Regatul Unit.

Această decizie permite guvernului să ia măsuri pentru a lupta împotriva contagiunii. Astfel, persoanele infectate pot fi plasate în carantină forțată dacă sunt considerate o amenințare pentru sănătatea publică.

În China continentală, ziua coincide cu o timidă reluare a muncii în afara regiunilor în carantină, chiar dacă studenții rămân în vacanțe iar companiile sunt încurajate să își lase angajații să muncească de acasă.

La Beijing, ca și la Shanghai, circulația auto cunoaște o ușoară revenire, dar cele două metropole rămân departe de ambuteiajele obișnuite.

Metroul din Beijing înregistrează un trafic la jumătate față de zilele normale, potrivit presei publice.

Semn al dificultăților economice provocate de virus, Beijingul a anunțat luni un avans de peste 20% al prețurilor la alimente, în ianuarie.

În lume, peste 320 de cazuri de contaminare au fost confirmat în 30 de țări și teritorii.

În largul Japoniei, 60 de persoane aflate la bordul pachebotului Diamond Princess au fost testate pozitiv la coronavirus, ridicând bilanțul la 130 în această navă de croazieră care a sosit în portul Yokohama în urmă cu o săptămână.