Marea Britanie a aflat, vinerea trecută, cu câteva ore înainte de a părăsi Uniunea Europeană, că, înainte de luna iunie, va trebui să mai dea 1,3 miliarde de euro peste ce era prevăzut pentru bugetul UE pentru 2019, potrivit La Libre, citat de Rador.

Brexit PEFoto: Captura BBC

Această sumă provine din revizuirea anuală a contribuțiilor naționale pe baza evoluției produsului intern brut (PIB) și a veniturilor din TVA ale statelor membre.

"Comisia poate confirma că la sfârșitul lunii ianuarie, ca în fiecare an, contribuțiile au fost recalculate pentru a le adapta la cele mai recente date economice", a comentat un purtător de cuvânt al executivului european.

Procedură de rutină, insistă el: este pură coincidență faptul că anunțul a fost făcut cu câteva ore înainte de Brexit. Uneori, statele îşi recuperează din bani - acesta a fost cazul Regatului Unit în 2017 și 2018 -, alteori trebuie să dea mai mai mulţi în plus.

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană în noaptea de vineri spre sâmbătă (31 ianuarie). O perioadă de tranziție scurtă se desfășoară până la 31 decembrie, timp în care puţine lucruri se schimbă, cu excepția faptului că țara și-a pierdut locul în organismele de decizie ale UE. Întot acest an, britanicii trebuie să își plătească contribuția anuală, care s-ar ridica la peste 10 miliarde de euro.

Dincolo de acest an, Regatul Unit a fost de acord că va continua să-și achite contribuțiile la angajamentele bugetare luate la momentul participării la UE, precum și la pensiile oficialilor europeni. Suma netă ar fi de aproximativ 20 de miliarde de euro.