Carnavalul de la Veneția 2020 a început sâmbătă cu parada ambarcațiunilor pline de persoane mascate potrivit temei "Jocul, dragostea și nebunia” (Il Gioco, l'amore e la Follia), potrivit unei tradiții care datează de sute de ani, arată presa din peninsulă, potrivit Mediafax.

Carnavalul de la Venetia 13Foto: Hotnews

Mii de turiști și de localnici s-au adunat pe malurile canalelor din Veneția pentru a urmării parada ambarcațiunilor. În timpul primei zile participanții entuziasmați au îmbrăcat costume elaborate și s-au plimbat prin oraș punctul central al evenimentului fiind Piața San Marco.

Carnavalul durează 18 zile și adună vizitatori din toată lumea pe străzile înguste ale orașului lagunelor.

Primele informații legate de carnavalul din Veneția datează din anul 1094. Este și prima menționare a cuvântului carnevale într-un document semnat de dogele Vitale Faliero. În acele vremuri, carnavalul era un eveniment dedicat mai ales persoanelor din clasele inferioare care aveau ocazia să intre în contact cu nobilimea la adăpostul anonimității asigurate de măști.

Cel mai vechi document oficial care atestă Carnavalul de la Veneția ca sărbătoare publică datează din 1296, când Senatul Republicii l-a programat înaintea Postului Mare. În următoarele sute de ani, Carnavalul a fost programat timp de șase săptămâni între 26 decembrie și Miercurea Cenușii, ultima zi dinaintea Postului Mare.

Carnavalul de la Veneția a ajuns cunoscut în toată Europa în timpul secolului XVIII.

Tradiția a fost întreruptă în 1797, când Napoleon a cucerit partea nordică a Italiei, inclusiv Veneția. Interdicția încerca să evite situațiile care pot genera revolte. Totuși festivitățile au continuat în insulele din lagună, la Murano și Burano, cu o intensitate redusă.

A fost nevoie de două secole până când sărbătoarea a fost reinstituită. Municipalitatea locală și mai multe organizații cetățenești au reluat Carnavalul în 1979.

Imaginile primelor zile ale Carnavalului de la Veneția din 2020 au umplut rețelele de socializare și pot fi urmărite aici https://twitter.com/search?q=venice+carnival+2020&ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Esearch

În 2020, Carnavalul de la Veneția are loc între 8 și 25 februarie. După sărbătoarea pe apă și deschiderea festivă de pe 8 și 9 februarie, urmează Sărbătoarea Mariei, pe 15 februarie, Zborul îngerului, programat pe 16 februarie și Zborul vulturului, pe 23, pentru ca ultimele zile, de pe 23 februarie să fie dedicate concursului de măști și Încheierii festive.