Primele rezultate în urma alegerilor din Irlanda au apărut iar trei partide se află în frunte la distanță de doar câteva voturi, potrivit BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Urnele au fost închise sâmbătă la ora 22 iar duminică la ora 9 dimineața a fost începută numărătoarea. Primele exit polluri arată că în frunte s-ar afla Sinn Féin, urmat la scurtă distanță de Fine Gael și Fianna Fáil.

UPDATE Partidul naționalist irlandez Sinn Fein a solicitat duminică să fie inclus în noul Guvern irlandez, în condițiile în care rezultatele parțiale ale alegerilor parlamentare de sâmbătă indică o posibilă victorie a acestei formațiuni, informează Reuters.

Sinn Féin a propus 42 de candidați pentru cele 39 de corpuri electorale. Președintele Sinn Féin, Mary Lou McDonald, a declarat că explorează opțiunile pe care le are în vederea formării unui guvern fără Fine Gael sau Fianna Fáil.

La aflarea rezultatelor parțiale, liderul partidului, Mary Lou McDonald, a declarat că rezultatul obținut de Sinn Fein reprezintă „o revoluție”.

Fosta aripă politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), care în prezent este principalul partid de stânga din Irlanda, a obținut 24% din voturi, un procentaj aproape dublu față de cel obținut la alegerile parlamentare anterioare, din 2016.

Acest rezultat plasează Sinn Fein înaintea partidului premierului Leo Varadkar, Fine Gael, dar și a formațiunii de centru-dreapta Fianna Fail. Cu toate acestea, Sinn Fein ar urma să aibă mai puțini parlamentari decât celelalte două formațiuni, întrucât a avut mai puțini candidați decât acestea, motiv pentru care ar putea avea cel mult un rol simbolic în viitorul executiv.

„Aceste alegeri sunt cu siguranță istorice (...) și schimbă forma și modelul politicii irlandeze. Acesta este doar începutul”, a declarat McDonald în fața susținătorilor partidului său. Ea a adăugat că Sinn Fein va discuta cu toate partidele în legătură cu formarea noului Guvern și le-a recomandat celorlalte formațiuni politice din țară să facă același lucru.

„Nu accept excluderea sau discuții despre excluderea partidului nostru (de la guvernare, n.red.), un partid care acum reprezintă un sfert din electorat, consider că ar fi nedemocratic”, a adăugat ea.

Înainte de alegeri, Fine Gael și Fianna Fáil au declarat că nu vor să facă parte din coaliția de guvernare împreună cu Sinn Féin.

Irlanda folosește sistemul de vot prin reprezentare proporțională, astfel încât procentul de voturi pentru un partid va fi reflectat și în numărul locurilor din Parlament. Primele rezultate arată că Independenții au obținut 11,2% din voturi. Grupa de vârstă 18-24 de ani a ales să voteze cu Sinn Féin în proporție de 31,8%. Totodată, majoritatea votanților de peste 65 de ani au ales să voteze cu Fine Gael sau Fianna Fáil.