Noul ministru-preşedinte al landului german Turingia, liberalul Thomas Kemmerich, numit săptămâna aceasta în urma unei alianţe foarte controversate cu extrema dreaptă, şi-a anunţat sâmbătă în mod oficial demisia, după scandalul declanşat de alegerea sa cu ajutorul voturilor aleşilor extremei drepte, alături de care au votat cei ai propriului partid şi conservatorii, scriu AFP și Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Anunţ demisia mea din funcţia de ministru-preşedinte al Turingiei cu efect imediat”, a declarat Thomas Kemmerich, membru ales al partidului liberal FDP.

A fost pentru prima dată în istoria postbelică a Germaniei când un partid de extremă dreapta a ajuns într-o alianţă cu formaţiunile tradiţionale, a căror politică este să evite cu orice preţ colaborarea cu astfel de partide atât la nivel naţional cât şi regional.

Obţinând voturile propriul partid liberal FDP, ale Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi ale partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Thomas Kemmerich l-a depăşit cu numai un vot pe actualul ministru-preşedinte al landului Turingia, Bodo Ramelow, membru al stângii radicale Die Linke şi susţinut de Partidul Social-Democrat (SPD) şi de Verzi.

Citește și:

Un politician german ar putea câștiga peste 93.000 de euro pentru o singură zi de mandat

Angela Merkel a concediat un membru marcant al guvernului său după o aliere a acestuia cu extrema dreaptă