De când a intervenit pentru prima dată în criza coronavirusului de la Wuhan, la sfârșitul lunii ianuarie, ordonând „eforturi totale” pentru a-i opri răspândirea, președintele chinez Xi Jinping a dirijat personal raspunsul autoritatilor chineze. Cel puțin, asta a fost subliniat în mod repetat în mass-media de stat , Xi însuși nu a fost văzut de mai multe zile, lipsind din locul său obișnuit de proeminență de pe prima pagină a ziarului People’s Daily, și în difuzarea de știri a postului de noapte, CCTV, ambele deținute de stat, relatează CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest lucru este ciudat, nu numai pentru că liderul unei țări trebuie să fie în centrul atenției în momente de criză, dar, de obicei, Xi Jingping domină prima pagină a ziarelor, chiar dacă este vorba despre acțiuni de rutină ale sale.

De la venirea la putere în 2012, Daily's People a devenit cunoscut mai ales că a difuzat mai multe titluri despre Xi și a publicat nu numai pe prima pagină, ci mai multe după ea, imagini aproape identice cu el, dând mâna cu diverși oficiali.

Dispariția lui Xi nu a trecut neobservată în China, unde mulți cetățeni pun întrebări pe platformele de socializare. Trebuie spus că majoritatea acestora sunt șterse rapid de cenzori.

Xi este cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong. Dar, o asemenea putere aduce și o mare responsabilitate, datorită modului în care a centralizat puterea. Astfel, există voci care susțin că liderul chinez a dispărut din lumina reflectoarelor pentru ca alți înalți oficiali ai partidului să-și asume vina pentru ceea ce se întâmplă in China.