Turcia a trimis noi întăriri militare spre punctele sale de observare din provincia siriană Idlib, unde forțele regimului avansează, în ciuda avertismentelor repetate ale Ankarei, scrie AFP.

Erdogan si PutinFoto: kremlin.ru

Un convoi de 150 de vehicule militare care transportă echipamente și trupe a trecut granița turco-siriană în direcția Idlib, unde Ankara trimite întăriri de mai multe zile, a relatat agenția de presă Anadolu.

Aceste întăriri vin în contextul în care forțele pro-guvernamentale siriene par pe punctul de a cuceri orașul Saraqeb, în estul provinciei Idlib.

La Ankara, o sursă din serviciile de securitate a afirmat că posturile de observare ale Turciei care se află în sectorul Saraqeb sunt "în măsură să se apere" în cazul unui atac al regimului.

Turcia dispune de 12 posturi de observare în provincia Idlib, în termenii unui acord cu Rusia. Trei dintre aceste posturi, în sud-estul provinciei, se află în prezent în sectoare trecute sub controlul regimului sirian.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG, relata miercuri că militarii turci dintr-un post de observare la nord de Saraqeb au tras cu artileria în forțele regimului în încercarea de a le stopa avansul.

Ankara a înăsprit discursul la adresa Damascului după luptele inedite de luni între forțele regimului și militari turci, soldate cu peste 20 de morți în ambele tabere.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care susține grupările rebele din Idlib, a afirmat miercuri că i-a cerut omologului său rus Vladimir Putin să țină sub control forțele regimului și a avertizat că Ankara va riposta la orice atac care va viza militarii săi din Siria.

O delegație rusă este așteptată sâmbătă în Turcia pentru discuții asupra Siriei.