Sub noua lege, comentariile homofobe făcute în familie sau printre prieteni nu vor fi incriminate, dar denigrarea și discriminarea unei persoane pe baza orientării sexuale sau incitarea la ură față de o persoană prin text, discurs, imagini sau gesturi vor fi interzise. Activistul pentru drepturile persoanelor gay, Jean-Pierre Sigrist, spune că noua lege l-ar fi scăpat de multe bătăi acum patru decenii. Cu toate acestea, criticii spun că noua lege este una a cenzurii, relatează AFP.

Steagul LGBTFoto: Wikipedia

Dacă legea antihomofobie ar fi existat acum 40 de ani ”poate nu aș fi fost bătut când am ieșit dintr-un bar din Geneva și nu s-ar fi râs de mine în față când m-am dus la poliție”, a spus Jean-Pierre Sigrist, care crede că legea va fi ”o protecție în fața homofobiei”.

Dar noua legislație adoptată la sfârșitul lui 2018 de către Parlament a făcut să sară conservatorii care, pentru a denunța această ”lege a cenzurii”, au lansat un referendum, asupra căruia elvețienii votează duminică.

Libertatea de expresie ”nu este libertatea de a spune orice”, a spus Sigrist, fondatorul organizației elvețiene pentru profesori homosexuali.

Toate marile partide, cu excepția UDC, de asemenea consideră că protecția în fața discriminării pe baza orientării sexuale nu este suficientă.

Și, la sfârșitul anului 2018, Parlamentul a extins legislația împotriva discriminării sau incitării la ură pe motive etnice, religioase pentru a include și orientarea sexuală. Oricine încalcă legea este pasibil de închisoare de până la trei ani.

Dar Partidul Popular Elvețian și Uniunea Federală Democrată, un mic partid bazat pe valori creștine, s-au opus.

Criticii legii, care au forțat un referendum public pe subiect, cred că ea va sfârși prin a cenzura discursul liber.

Eric Berinat, de la Partidul Popular Elvețian, cunoscut și sub numele de Uniunea Democrată a Centrului, a spus pentru AFP că el crede că legea este ”o parte a unui plan LGTBT pentru a mișca legislația spre căsătorii între persoane de același sex și reproducere asistată medical” pentru cupluri gay.

Marc Frueh de la UFD a spus că este o lege a cenzurii.

Cu toate acestea, Sigrist, spune că va măsura toleranța în creștere.

Un grup numit ”Fără drepturi speciale!” se opune, spunând că comunitatea gay nu are nevoie de protecție specială.

Sondajele de opinie arată că Elveția ca întreg sunt pentru lege, dar diferența dintre cei care susțin legea și cei care se opun s-a redus în ultimele luni.