Comisia Europeană a propus miercuri o procedură de aderare la UE mai strictă și reversibilă pentru noii candidați, cu o dispoziție care permite redeschiderea unor capitole deja finalizate dacă statele aspirante nu își respectă angajamentele, scrie AFP.

Ursula von der LeyenFoto: Parlamentul European

Potrivit unui proiect consultat de AFP, negocierile de aderare vor putea fi "suspendate în anumite domenii unde, sau, dacă problemele întâlnite sunt serioase, total suspendate". Capitolele deja închise vor putea fi "redeschise" sau "reinițializate".

Planul ar permite satisfacerea reticențelor Franței, care a blocat deschiderea negocierilor cu Albania și Macedonia de Nord, în condițiile în care cele două țări au îndeplinit criteriile existente.

Pe lângă Macedonia de Nord și Albania, alte patru țări din Balcanii occidentali - Bosnia Herțegovina, Kosovo, Muntenegru și Serbia - aspiră la aderare. Procesul este de asemenea demarat cu Turcia, dar a fost suspendat.

Propunerea Comisiei nu modifică regulile de aderare. Dar elementul central al propunerii intitulate "Întărirea procesului de aderare: o perspectivă credibilă pentru Balcanii occidentali" este o aderare bazată pe merit și supusă condițiilor.

O țară candidată trebuie să demonstreze că procesul de aderare "nu intră pe pilot automat și trebuie să reflecte o alegere societală din partea sa pentru a atinge și respecta normele și valorilor europene cele mai ridicate", arată textul.