Secretarul american al Statelor Unite, Mike Pompeo, ar fi spus că Ucraina a pierdut Crimeea pentru totdeauna în fața Rusiei, potrivit unei persoane care a participat la o întâlnire cu ușile închise, scrie The Moscow Times citând mass-media ucraineană.

Mike PompeoFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Pompeo ar fi făcut remarca vineri în cadrul unei discuții cu membrii societății civile din Ucraina, în timpul vizitei sale în Ucraina și în alte state post-sovietice. Relațiile Ucrainei cu Rusia s-au prăbușit după ce Moscova a pus stăpânire pe peninsula din Marea Neagră, iar un război a izbucnit între rebelii pro-ruși și Kiev în estul Ucrainei în 2014.

”A spus că Crimeea este pierdută”, a declarat marți Yelena Trehub, care se află la șefia organizației non-guvernamentale anti-corupție din Ucraina, pentru revista de știri NV.

”Jucătorii lumii sunt conștienți că Crimeea este pierdută”, a relatat Trehub că i-ar fi zis Pompeo activistei din Crimeea Emina Dzhaparova.

”Rusia nu este o țară de la care poți lua ceva”.

Statele Unite și țările din vest au impus sancțiuni economice Rusiei pentru Crimeea, inclusiv o rundă nouă săptămâna trecută, după ce a introdus un serviciu de transport direct pe cale ferată până în Rusia și după alegerile din 2019 din peninsulă.

Kremlinul a menținut ideea că anexarea Crimeii de la Ucraina este o ”problemă închisă” pentru Rusia.