Administraţia Donald Trump a organizat în decembrie 2019 o reuniune secretă cu lideri din Israel şi Emiratele Arabe Unite pentru adoptarea unor măsuri comune de contracarare a Iranului, afirmă surse citate de site-ul de ştiri Axios.com.

Trump si NetanyahuFoto: Captura video

Reuniunea secretă a fost propusă de Jared Kushner, ginerele preşedintelui SUA Donald Trump şi consilier prezidenţial pentru Afaceri Politice, citează Mediafax.

Reuniunea secretă s-a desfăşurat pe 17 decembrie 2019 la Casa Albă. Din echipa Statelor Unite au făcut parte inclusiv Robert O'Brien, consilier prezidenţial pentru Siguranţă Naţională, adjunctul acestuia, Victoria Coates, şi emisarul special pentru Iran, Brian Hook.

Delegaţia israeliană a fost condusă de premierul în funcţie, Benjamin Netanyahu.

Emiratele Arabe Unite au fost reprezentate de ambasadorul la Washington, Yousef Al Otaiba, un consilier apropiat al liderului de facto al ţării, prinţul moştenitor Mohammed bin Zayed.

Pe 21 decembrie 2019, Abdullah bin Zayed, ministrul de Externe din Emiratele Arabe Unite, declara, prin Twitter, că "în Orientul Mijlociu se conturează o alianţă arabo-israeliană".

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, un tratat contestat vehement de Israel. Tensiunile dintre Statele Unite cu Iranul s-au amplificat din cauza sancţiunilor impuse de Washington şi după asasinarea de către armata americană a unui comandant militar iranian. Iranul este acuzat că încearcă să fabrice arme nucleare şi că a comis o serie de atacuri în zona Golfului Persic, potrivit Mediafax.