Oficialii anticorupție din Tanzania au audiat luni doi oficiali guvernamentali ca urmare a unei presupuse implicări în semnarea unui contract în valoare de 390 milioane de euro cu o firmă din România pentru achiziția de echipamente de salvare și de pompieri, transmite publicația The Citizen, citată de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cei vizați sunt adjunctul ministrului Afacerilor Interne, Hamad Masauni, și adjunctul secretarului permanent al ministerului, Ramadhani Kailima. Contractul a fost făcut public săptămâna trecută de președintele John Magufuli, care i-a demis pe ministrul Afacerilor Interne și pe comisarul general al Forțelor pentru incendii și salvare.

El și-a acuzat adjunctul că a semnat acordul fără a implica Ministerul de Finanțe și Adunarea Națională. Secretarul permanent al Ministerului de Interne la acel moment, general-maiorul Jocob Kingu, a demisionat după descoperirea afacerii.

Directorul general al Biroului pentru Prevenirea și Combaterea Corupției, John Mbungo, a precizat pentru sursa citată că agentia anticorupție va trimite o echipă în România pentru a investiga detaliat legatura cu acest contract.

„Trebuie să stabilim dacă presupusa firmă românească, Rom International Solution, chiar există”, a precizat el.

Potrivit informațiilor preliminare, compania în cauză nu este înregistrată în România.