Un adolescent cu handicap grav a murit în China după ce a fost lăsat să se descurce singur, în condițiile în care tatăl său a fost plasat în carantină în urma măsurilor adoptate pentru combaterea epidemiei de coronavirus, au anunțat autoritățile, citate de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Incidentul a provocat un adevărat scandal în China pe rețeaua socială Weibo, echivalentul Twitter și Facebook.

Yan Cheng avea 17 ani și nu putea părăsi scaunul cu rotile din cauza unei paralizii cerebrale, iar mama sa murise în urmă cu câțiva ani, potrivit Ziarului tineretului din Beijing. Nu putea vorbi, nu putea merge și nu putea să mănânce singur.

Nimeni nu i-a mai dat să mănânce din momentul în care tatăl său a fost plasat în carantină în 22 ianuarie la Hong'an, în Hubei (centru), provincia aflată în epicentrul pneumoniei virale.

Tatăl, Yan Xiaowen, între timp diagnosticat pozitiv cu coronavirus, a publicat pe rețelele sociale un apel disperat ca cineva să îl ajute pe fiul său.

Adolescentul a murit în 29 ianuarie în comuna Huajiahe unde locuia, potrivit unui comunicat publicat de autoritățile din Hong'an.

"Din cauza plasării în carantină, Yan Xiaowen nu a mai putut avea grijă" de fiul său, au precizat autoritățile, după o anchetă.

"Prin urmare, a mandatat rudele, precum și cadrele și doctorii din sat să se ocupe de el."

Dar îngrijirile oferite par să nu fi fost suficiente.

Liderul local al Partidului Comunist precum și primarul au fost demiși după moartea adolescentului pentru că nu și-au îndeplinit atribuțiile, au arătat autoritățile locale, care au menționat că nu s-a stabilit încă cauza decesului.

Potrivit celui mai recent bilanț oficial, 20.000 de oameni au fost contaminați de noul coronavirus și 425 au murit în China continentală.