Lupte între soldați turci și armata siriană s-au soldat luni cu 17 morți în nord-vestul Siriei, un incident care sporește temerile legate de tensiuni între Ankara și Moscova, principalul aliat al Damascului, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Este vorba de cel mai grav incident între Damasc și Ankara după intervenția Turciei în conflictul sirian, în 2016, pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI) și a avansului forțelor kurde în apropiere de granița sa.

Confruntările directe între Turcia, care a susținut rebelii sirieni, și forțele Damascului au fost foarte rare de la începutul războiului, în 2011.

Tot în nord-vestul Siriei, unde forțele regimului aliate cu armata rusă luptă împotriva forțelor jihadiste și rebele, nouă civili au fost uciși în raiduri, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care nu a precizat cine s-a aflat în spatele atacurilor.

Luptele între soldați sirieni și turci intervin la câteva zile după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Rusia că "nu onorează" acordurile bilaterale care vizau împiedicarea unei ofensive de anvergură a regimului în nord-vestul țării.

"Vom cere socoteală"

Luptele de luni au început în cursul nopții cu tiruri ale regimului împotriva pozițiilor turce, potrivit OSDO.

Turcia a precizat că patru soldați turci au fost uciși și nouă răniți în urma tirurilor de artilerie ale regimului, afirmând că armata turcă a replicat și a "distrus mai multe ținte".

Cel puțin 13 soldați ai regimului sirian au fost uciși și 20 răniți în atacul de represalii, tot potrivit OSDO.

Erdogan a afirmat că "între 30 și 35" de soldați sirieni au fost uciși. Agenția oficială Sana a dezmințit orice deces în rândurile militarilor sirieni.

"Vom continua să cerem socoteală", a avertizat președintele turc, care a cerut Rusiei să nu "obstrucționeze" riposta turcă.

Ministerul turc al Apărării a precizat că militarii săi au fost trimiși în Idlib pentru a întări posturile de observare pe care le au în această regiune.

Purtătorul de cuvânt al partidului lui Erdogan, AKP, a susținut că armata regimului a atacat soldații turci deoarece se simțeau "protejați de umbrela rusească".

Ministerul rus al Apărării a afirmat la rândul său că au efectuat deplasări în zona de dezescaladare Idlib fără să fi avertizat Rusia.

Ankara deține 12 posturi de observare în regiunea Idlib, în cadrul unui acord încheiat cu Rusia pentru a pune capăt violențelor în acest ultim bastion dominat de jijihadiști și de rebeli.

Dar forțele regimului lui Bashar al-Assad au intensificat din decembrie ofensiva în această provincie și câștigă teren.

Miercuri, au preluat controlul asupra orașului-cheie Maaret al-Noomane în sudul provinciei Idlib și se îndreaptă spre Saraqeb, situat de asemenea pe o autostradă esențială.

În fața acestui avans, Erdogan a amenințat săptămâna trecută că va recurge din nou la "forța militară".

"Profund preocupat"

Jumătate din provincia Idlib dar și teritorii învecinate în regiunile Alep, Hama Latakia sunt dominate de jihadiștii din Hayat Tahrir al-Sham, fosta filială al-Qaeda. Regiunea adăpostește de asemenea diferite grupări de jihadiști și rebeli anti-regim.

Cu sprijinul Rusiei dar și al Iranului, regimul sirian a înregistrat în ultimii doi ani victorii pe bandă rulantă împotriva rebelilor și a jihadiștilor și controlează acum mai mult de 70% din teritoriul țării, potrivit OSDO.

De la începutul lui decembrie, peste 388.000 de persoane au fugit din cauza loviturilor aeriene și a luptelor, spune ONU.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut sâmbătă încetarea "imediată" a ostilităților în nord-vestul Siriei, declarându-se "profund preocupat" de escaladarea militară.

Declanșat în urmă cu 9 ani, conflictul din Siria s-a soldat cu decesul a peste 380.000 de oameni și cu milioane de refugiați.