Ţările UE trebuie să ajungă la un acord rapid cu privire la următorul buget al blocului, după pierderea Marii Britanii şi a contribuţiei sale financiare ridicate, au convenit 15 state membre sâmbătă, în Portugalia. Grupul "Prietenii Coeziunii" format din 17 ţări estice şi mediteraneene, membrii mai săraci ai UE, a convenit, de asemenea, să lupte împotriva oricărei acţiuni de reducere a Fondului de Coeziune al UE rezervat economiilor mai slabe ale blocului, potrivit AFP și Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Mai mult ca niciodată trebuie să afirmăm coeziunea Uniunii Europene, deoarece acum este mai fragilă prin plecarea Regatului Unit", a declarat premierul portughez Antonio Costa jurnaliştilor, la Beja, în sudul Portugaliei. Cincisprezece ţări au convenit să apere Fondul de Coeziune. Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Spania au semnat toate declaraţia de încheiere.

Italia a ales să nu semneze. Croaţia a fost celălalt non-semnatar, alegând să rămână neutră, deoarece deţine preşedinţia rotativă a UE. Charles Michel, preşedintele Consiliului European care reprezintă cele 27 de guverne ale statelor membre, a convocat un summit bugetar special în trei săptămâni, pentru a se ajunge la un acord asupra bugetului blocului, pentru 2021-2027. Membrii sunt împărţiţi cu privire la buget, iar unii observatori se tem că discuţiile vor putea dura câteva zile.

"Este urgent să ajungem la un acord cu privire la următorul buget european, iar statele membre care s-au întâlnit astăzi au precizat că vor să ajungă la un acord definitiv pe 20 februarie", a spus Costa. Odată cu plecarea Marii Britanii, dispare şi contribuţia sa de 12 miliarde de euro la finanţele UE - chiar dacă va continua să contribuie anul acesta în perioada de tranziţie convenită după Brexit.

Fondul de Coeziune este pentru statele membre care au un venit naţional brut pe locuitor (VNB) de sub 90% din media UE.