​Pe când Parasite, un film nominalizat la Oscar care compară viața în apartamentele din subsolul capitalei Coreei de Sud cu viața în apartamentele luxoase din aceeași metropolă, este pur ficțional, în subsolul Seoulului se trăiește o realitate cruntă, potrivit BBC. ​

BanjihaFoto: Captura YouTube

Oh ke-cheol este unul dintre tinerii aspiranți la o viață mai bună care trăiesc în subsolul capitalei Coreei de Sud. Banjiha este numele locuinței unde acest tânăr muncitor trăiește zi de zi.

Nu vede lumina soarelui niciodată, iar vara suferă din cauza umidității și căldurii apăsătoare. Oamenii pot să se uite de afară la el în casă și, cu toate acestea, nici măcar cele mai rezistente plante nu au destulă lumină pentru a trăi aici.

Baia nu are chiuvetă iar plafonul este atât de jos încât Oh ke-cheol nu poate sta drept.

Totuși, aceste apartamente au o istorie bogată. Ele sunt strâns legate de conflictele dintre cele două părți coreene. În 1967, Coreea de Nord a încercat asasinarea președintelui Sud Coreean Park Chung-hee. Soldată cu un eșec, acțiunea a inflamat spiritele în zonă, așa că autoritățile Sud Coreene au decis ca toate blocurile nou construite să aibă și beciuri ce pot servi ca buncăre. Deși în primii ani după construcție era interzis ca cineva să se mute acolo, după criza locuințelor din anii `80 a fost permisă cumpărarea acelor spații numite banjiha.

Cu toate că condițiile lasă de dorit, Oh ke-cheol spune că este mulțumit cu apartamentul lui. El se arată indignat de faptul că foarte mulți sud coreeni sunt de părere că locuința în care trăiești trebuie să fie una cât mai luxoasă, pentru a scoate în evidență afluența.

Alți oameni care locuiesc în subsol scot în evidență mirosul groaznic de care nu pot scăpa. Un dezumidificator și multe bețișoare parfumate sunt metodele folosite frecvent de cei care trăiesc în astfel de apartamente pentru a-și face traiul mai ușor.