Imagini cu oficiali guvernamentali din Wuhan care par să ia măști destinate angajaților din sănătate care se luptă cu noul coronavirus au stârnit un val de furie cu privire la modul în care autoritățile chineze gestionează epidemia, relatează The Guardian.La polul opus, au apărut imagini cu oameni din sănătate care își fac echipament de protecție din saci de gunoi.

provizii medicaleFoto: Captura video

Imagini cu personal medical care își improvizează echipament de protecție din saci de gunoi, dormind în spitale, plângând de frustrare și epuizare au dominat rețelele de socializare din China în ultimele două săptămâni, au produs emoție și multe provizii au fost donate.

Un video postat de Beijing News duminică pare să arate angajați guvernamentali luând unele dintre proviziile de echipamente medicale donate. Un comunicat al guvernului din Wuhan spune că personalul a participat la o întâlnire de urgență cu privire la provizii sâmbătă și ”a primit măști și alte echipamente de protecție” de la Crucea Roșie China, care supraveghează donațiile.

”Vom standardiza colectarea, depozitarea și distribuirea echipamentului de protecție pentru angajații din prima linie... Mulțumesc mass-mediei pentru atenție și monitorizare”, a spus comunicatul, potrivit imaginilor postate de Beijing News.

Alte fotografii arată oficiali purtând măști de față N95 (cu ventil filtru) la o întâlnire cu doctorii care aveau măști chirurgicale. Comentatorii au criticat declarația și imaginile generând peste 2 milioane de vizualizări pentru comentarii cu haștagul ”Guvernul Wuhan răspunde prin a lua măștile personalului”.

Un alt internaut a răspuns ”Aceste provizii sunt pentru doctori, nu pentru guvern”.

Un altul a spus ”Încă mai folosesc această metodă nesinceră și birocratică pentru a vorbi cu oamenii? Dezamăgire”. Un altul a scrie ”Fără rușine... Aveți puțină demnitate. Toată țara privește”.

Alții privesc imaginile prin prisma faptului că oficialii au privilegii, pentru că oamenii de rând fac eforturi să își cumpere măști și altfel de echipamente de protecție.

Un utilizator al Weibo a postat sub video ”Dacă nu poți cumpăra măști, unde credeți că se duc oamenii de rând să le cumpere?”

Până acum, în China, au murit 304 oameni, duminică fiind anunțate alte 45 de decese, majoritatea în provincia Hubei. În același timp, peste 14.000 de cazuri de îmbolnăviri au fost raportate de autorități.

Citește și: