”No, Non, Nein”: Premierul Boris Johnson ar trebui să fie, luni, ferm și ”fără compromisuri” față de UE într-un discurs care vizează definirea principalelor linii ale politicii Regatului Unit post-Brexit, a relatat duminică presa britanică, citată de AFP.
"Brexit, ziua 1: Johnson alege ruptura printr-o atitudine dură" în negocierile cu privire la viitoarea relaţie cu Uniunea Europeană, titrează The Observer. Premierul britanic "se pregăteşte să lanseze Regatul Unit într-o nouă bătălie fără compromis cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene", adaugă publicaţia duminicală, potrivit
Agerpres. Johnson urmează să prezinte luni principalele linii ale politicii sale pentru Regatul Unit, care a părăsit vineri Uniunea Europeană, clarificându-şi poziţia pe tema felului în care va arăta "divorţul" dintre cele două părţi.
Presa britanică în general mai scrie că Johnson va adopta o atitudine fermă la adresa fostului său partener. "Boris transmite UE: niciun fel de concesii", titrează Sunday Express, adăugând că "premierul spune Uniunii Europene: No, Non, Nein!"
În discursul de luni, Johnson ar urma să le propună foştilor săi aliaţi "o ofertă pe care o acceptă sau nu", detaliază ediţia duminicală a cotidianului britanic, propunând Bruxellesului să aleagă între un "acord de liber schimb similar celui încheiat cu Canada sau un acord după modelul celui încheiat cu Australia".
O sursă guvernamentală a declarat totodată agenţiei de presă britanice Press Association că Boris Johnson ar fi chiar gata să rişte revenirea la controalele la frontiere în cazul în care nu ajunge la un acord.
Această înăsprire a poziţiei se datorează - potrivit Sunday Telegraph - "tentativelor Uniunii Europene de a contracara acordul comercial" pe care Regatul Unit ar urma să-l încheie cu Europa potrivit termenilor evocaţi în acordul negociat de Boris Johnson la sfârşitul lui octombrie trecut. Premierul s-a arătat "furios în particular", potrivit ziarului citat.
"Bruxellesul a cerut Regatului Unit să acorde acces la zona sa de pescuit, să se alinieze normelor economice europene şi să lase frontierele deschise liberei circulaţii", scrie la rândul său Sunday Express.
"Sunt convins că UE va dori să-şi respecte angajamentul în favoarea unui acord de liber schimb de tipul celui încheiat cu Canada", a încercat să calmeze spiritele ministrul de externe britanic Dominic Raab, în declaraţii făcute duminică la postul Sky News.
Raab, care consideră acest acord drept "cel mai bun din categoria sa" şi "o oportunitate de tip win-win", a adăugat: "am preluat controlul asupra legilor noastre, nu am făcut-o pentru a ne alinia normelor Uniunii Europene".
Negocierile UK-UE sunt precum negocierile intre japonezi si americani in 1944. Intre o natie lipsita de resurse dar mandra si nostalgica dupa trecut si o super putere autosustenabila pe apa, pe uscat si in aer.
Daca nici E.U nu va face concesii, UK o sa se trezeasca cu in situatia in care in intreaga economie, in toate sectoarele va avea ori supraproductie si cerere scazuta ori cerere crescuta si incapacitate de productie (scarcity)
In plus, toate firmele britanice dependente de comertul cu E.U vor fi inchise tragand cu ele intregi economii zonale care vor duce mai departe la somaj si instabilitate sociala.
Boris a ales sa-i faca pe plan stapanilor sai, Trump si Putin in locul salvarii UK de la disparitie (Scotia va cere independenta cat de curand, in Irlanda de Nord vor aparea separatistii care sa ceara unirea cu Irlanda si aderarea la E.U).
Asa ca "Borise", ai grija unde te mana Putin sa nu ajungi ca Mussolini
E si el un biet privitor pe latrine!
De unde mai mult daca abia atat il duce neuronul ala de imprumut?!
problema se pune altfel: nu era mai bine sa fie in UE decat in afara ei dpdv economic?
circa 50% din comertul lor exterior se face inca cu tarile UE... si daca o tin tot asa de la 1 ian 2021 intra in vigoare taxele vamale care vor afecta atat UE cat si pe ei (dar mult mai mult pe ei)
astept cu curiozitate momentul...
PS: in uniune Marea Britanie era tara mea preferata
Cand era asta? Cand erau in UE si totul trebuia negociat de catre birocratii de la Bruxelles?
Subiectul privtizarii NHS e cam de fake news , nu inteleg de ce un acord comercial ar include o privatizare, poate vorbim de accesul unor medicamente pe piata UK ceea ce e altceva.
Povestea cu puiul spalat cu clor e iar un mit urban. In primul rand e cvasi imposibil sa speli un pui cu clor. In la doilea rand cata vreme concentratia finala de ioni de clor este sub cea din apa de la robinet e fix pix.
Personal sunt pentru o Europa unita, democratica, puternica, dar fara reglementari si birocratie excesiva si fara cohorte de functionari platiti mult prea mult pentru ce aport aduc cetateanului european.
Daca UE o sa semneze acordul de liber schimb cu GB asa cum a facut cu Canada si Australia (si sunt sigur ca o sa se semneze) atunci GB a iesit invingatoarea absoluta!
Scapa pe birocratia si reglementarile excesive ale UE pentru care ma si plateau si vor avea pe deasupra un acord de liber schimb comercial!
Norvegia nu sufera ca nu face parte din UE...!
Canada si Australia nici atat...!
Haideti fiti seriosi si ganditi putin...GB a introdus industrializarea si civilizatia in lume, nu o sa amintesc in ce fel si in ce domenii au fost si inca sunt lideri la nivel mondial....!
Eu sunt convins ca GB o sa fie in stare sa-si pastreze nivelul de trai, nivelul cultural si de cuvilizatie, statul de putere economica, putere financiara si o armata foarte puternica....fara sa fie in UE, cu sau fara bufonii conservatori Nigel Farage sau Boris Johnson.
Ori situatia nu e deloc asa, EU nu va accepta NICIODATA un acord comercial avantajos pentru UK daca UK nu accepta cele 4 libertati impuse de EU (capital, servicii, forta de munca, oameni).
Un eventual acord ar putea fi semnat pe anumite produse, cum e si cu Canada, produse strategice pentru albele tari insa niciodata UK nu va beneficia de libertatea unei piete libere. Ce sa mai vorbim de companiile engleze care ar vrea sa opereze in alte tari, liber. Sub nicio forma.
Stati voi linistiti, pana la urma negociatorii EU au in spate 27 de tari si 400 de milioane de oameni, o piata plina de diversitate a produselor si serviciilor. Partea britanica au o piata de 70 M de oamani, o piata f nisata si putine resurse. Partea de hidrocarburi fiind in mare proportie in Scotia, Scotie care se pregateste sa joace cartea independentei si a readerarii la EU.
Asa ca astia care invocati istoria de mare imperiu al UK, reveniti la realitate, suntem in anul domnului 2020, economie globalizata si cel putin 4 superputeri care se bat pe influenta si putere (US, India, China si EU). "Super Imperiul UK" e fix o tarisoara de dimensiune medie, fara resurse si cu o populatie imbatranita.
Pe termen mediu si lung sunt mancati.
Pana una alta...Romania (chiar fiind membra a UE),
are sansa sa fie mai repede”mancata”...in viitorul apropiat....nu pe termen mediu si lung!
Apropo ti-ar placea sa traiesti in una din cele doua superputeri pe care le-ai amintit....China si India?!
GB are rezerve mari de hidrocarburi din exploatarile pe care le are in Marea Nordului (la fel ca Norvegia)....si nu din Scotia !
Puterea unei tari nu sta intotdeauna in marimea teritoriului si numarul de locuitori...!
Nivelul de educatie, calitatea invatamantului de la cel primar la cel universitar, calitatea sistemului de sanatate, nivelul de trai al locuitorilor, nivelul de instruire si inzestrare al politistilor, al armatei, calitatea serviciilor financiare, puterea si nivelul de capitalizare al bancilor si institutiilor financiare, influenta la nivel mondial,...si multe altele pe care nu am nici loc si nici timp sa le insir aici...acestea dau forta, credibilitate, putere unei tari si respect unei natiuni!
Imi aduc aminte o zicala...“Minte multa nu se cere, sa fii prost sa fii mare si sa ai putere“
Cam de acolo esti si tu “mai asta”!
Dar tu care iti dai cu parerea in necunostinta de cauza si emiti judecati despre “ noi astia”...Iti spun ca mie imi place si traiesc o viata foarte buna in GB chiar daca mi-ar fi placut si as fi dorit sa nu fi iesit din UE!
Propun sa ne deschidem un centru de consultanta planetară, unde sa poate venii novicii ca Trump, Boris, Putin etc și sa le destupam mintea bieților conducători, sa-și conducă și ei popoarele spre succes absolut, precum glorioasă noastra națiune!
ce se mint singuri englejii
mai baieti... aveti mult mai putine arme pt a negocia decat daca erati in ue... dar na hai sa va mintiti singuri si sa aveti impresia ca sunteti si voi smecheri cum erati acum niste sute de ani. Am inteles d c urati francezii... sunteti exact ca ei: aveti impresia ca inca insemnati ceva, desi nu mai insemnati de multa vreme!