Gruparea islamistă armată siriană Jaysh al-Islam a lansat un apel sâmbătă autorităţilor franceze la eliberarea fostului său purtător de cuvânt, arestat miercuri şi pus sub acuzare pentru tortură şi crime de război, scrie Agerpres, citând AFP. Jaysh al-Islam a fost una din cele mai importante grupări ale opoziţiei regimului condus de Bashar Al-Assad în regiunea Damasc, mai ales în Ghouta de Est, după declanşarea războiului din Siria în 2011.

Bărbatul reţinut îşi spune Islam Alloush, dar numele său real este Majdi Mustafa Nameh şi se afla în Franţa cu o viză Erasmus pentru studenţi.

Arestat la Marsilia (sud), a fost inculpat printre altele pentru "acte de tortură şi complicitate", "crime de război" şi "complicitate la dispariţii forţate", potrivit unor surse judiciare.

Într-un comunicat publicat sâmbătă pe contul său din serviciul de mesagerie Telegram, gruparea Jaysh al-Islam (Armata Islamului) a îndemnat justiţia franceză să îl elibereze pe fostul său purtător de cuvânt şi să abandoneze acuzaţiile care i se aduc acestuia.

Gruparea susţine că Majdi Mustafa Nameh a întrerupt orice legătură cu membrii săi.

Jaysh al-Islam a fost una din cele mai importante grupări ale opoziţiei regimului condus de Bashar Al-Assad în regiunea Damasc, mai ales în Ghouta de Est, după declanşarea războiului din Siria în 2011.

Gruparea este acuzată de către numeroase organizaţii neguvernamentale de încălcari ale drepturilor omului.

Jaysh al-Islam este suspectată în special de răpirea, la 9 decembrie 2013, a avocatei şi jurnalistei siriene Razan Zeitouneh, soţului acesteia, Wael Hamada, şi a doi dintre colaboratorii lor.

Razan Zeitouneh a fost una dintre figurile mişcării populare lansate în martie 2011 contra regimului Bashar Al-Assad şi a primit în acel an Premiul Saharov pentru drepturile omului alături de alţi militanţi ai "Primăverii arabe". Ulterior, ea a criticat încălcări ale drepturilor omului comise de toate părţile în conflict.