Numărul deceselor provocate de noul tip de coronavirus a ajuns vineri seara la 259 în China, unde au fost confirmate 11.791 de cazuri de contaminarea, a informat sâmbătă Comisia Națională de Sănătate. Statele Unite au declarat urgență de sănătate și au interzis intrarea în țară a cetățenilor străini care au vizitat recent China, potrivit Reuters. Provincia Hubei, centrul epidemiei, rămâne sub carantină, cu drumurile și transportul public închise, dar un număr mic de călători reușesc să încalce această izolare.

Foto:

Cele mai importante informații ale zilei de sâmbătă, LiveText pe HotNews.ro:

UPDATE 22.25: Universitatea York din Marea Britanie a confirmat primul caz de infectare cu coronavirus, relatează Reuters.

UPDATE 22.14Rusia a pus capăt sâmbătă posibilităţii pentru chinezi de a intra fără viză pe teritoriul său în scop turistic şi a încetat să le mai acorde vize de lucru din cauza epidemiei de pneumonie virală, potrivit AFP.

UPDATE 21.56Ministrul apărării, Mark Esper, a aprobat o solicitare astfel încât armata americană să ofere adăpost pentru cel mult 1.000 de persoane, oameni care au călătorit în afara țării și ar putea fi nevoiți să intre în carantină pentru a preîntâmpina răspândirea coronovarius, a anunțat sâmbătă seara Pentagonul.

UPDATE 21.21 SUA confirmă încă un caz de coronavirus, bilanțul intern ajungând la 8, scrie Reuters. Este vorba despre o persoană care a călătorit recent în China, provincia Hubei, focarul infecției. Aceasta se află acum în Massachusetts.

UPDATE 20.00 Peste 100 de nemți au aterizat sâmbătă pe aeroportul din Frankfurt, după ce au fost evacuați din Wuhan, epicentrul epidemiei coronavirus din China, scrie Guardian. Niciuna dintre persoanele aflate la bordul aeronavei nu prezintă simptome ale infecției coronavirus, a precizat ministrul german al sănătății.

“Toți cei care s-au întors sunt în prezent sănătoși, însă pentru a-i proteja pe ei, mediul lor personal și societatea, trebuie să ne asigurăm că nimeni nu este infectat”, a mai spus el. Oficialul a avertizat asupra isteriei și a ostilității față de cei aflați în carantină.

“Sunt foarte îngrijorat de teoriile conspirative de tot felul care circulă în social media și care au ca unic scop acela de a răspândi sentimentul de nesiguranță”. Germania a confirmat 7 cazuri de coronavirus.

UPDATE 17.00 Operațiunea militară a Rusiei de evacuare a cetățenilor ruși din China va avea loc abia luni, potrivit Kremlinului, transmite Reuters.

Cinci avioane militare vor fi implicate în operațiunea ordonată de Vladimir Putin.

UPDATE 16.11 Ministrul de externe rus Serghei Lavrov și omologul său chinez, Wang Yi, au discutat, telefonic, despre colaborarea dintre cele două state pentru a combate epidemia coronavirus, informează Reuters. În cursul dimineții de sâmbătă, președintele rus Valdimir Putin au ordonat armatei să înceapă evacuarea tuturor cetățenilor ruși aflați în China.

UPDATE 16.05 Autoritățile din provincia Hubei, unde a izbucnit criza coronaviurs, au anunța că vacanța pentru Noul An Lunar va fi prelungită până la data de 13 februarie, potrivit Reuters.

UPDATE 13.55 Qatar Airways și Turkmenistan Airlines anunță suspendarea zborurilor către China.

UPDATE 13.50 Vietnam interzice toate zborurile către și dinspre China. De asemenea, Uzbekistan a suspendat zborurile.

UPDATE 13.35 Liderul Coreii de Nord, Kim Jong Un i-a trimis președintelui chinez Xi Jinping o scrisoare în care îi transmite condoleanțe cu privire la epidemia de coronavirus în China, a relatat agenția de știri de stat din Coreea de Nord KCNA, scrie Reuters.

UPDATE 13.25Trei marinari români aflaţi pe vapoare ce sunt în diferite şantiere din China au fost repatriaţi, urmând să ajungă în România în aceste zile, iar pentru un al patrulea vor fi luate curând măsuri similare, în contextul infecţiei cu noul tip de coronavirus, a anunţat sâmbătă Sindicatul Liber al Navigatorilor, scrie Agerpres.

UPDATE 10.25 Premierul Chinei cere UE să înlesnească țării procurarea rapidă a proviziilor medicale din țările membre, arată un comunicat al guvernului chinez.

UPDATE 10.20Apple va închide magazinele sale din China până pe 9 februarie.

UPDATE 9.10 Australia va refuza intrarea în țară a non-rezidenților care ajung din China (premier), în timp ce Marea Britanie își retrage o parte a personalului din ambasada din China, a anunțat Guvernul britanic, care a subliniat că o anumită parte a angajaților trebuie să rămână pentru a continua ”munca critică”.

Epidemia de coronavirus a făcut deja 259 de victime în China, unde au fost confirmate 11.791 de cazuri de contaminare, a anunţat sâmbătă Comisia naţională pentru sănătate.

Comisia Națională de Sănătate a anunțat că 46 de oameni au murit din cauza coronavirusului în ultimele 24 de ore, ceea ce face ca bilanțul să ajungă la 259 în China.

Numărul infecțiilor în China de asemenea a crescut, ajungând la 11.791.

Aproape toate decesele au avut loc în regiunea Hubei, epicentrul epidemiei.

10 cazuri au fost confirmate în regiunea autonomă Hong Kong. Mai multe dintre aceste persoane au stat în Wuhan.

Șapte cazuri au fost raportate în Macao.

Un caz a fost semnalat în Tibet.

În restul lumii au fost raportate cazuri în felul următor (AFP):

Australia - 9

Cambodgia - 1, o femeie de 60 de ani din Wuhan. Starea femeii este stabilă acum.

Coreea de Sud - 11 cazuri.

India - 1 caz - în Kerala.

Japonia - 14 cazuri

Malaezia - 8 cazuri

Nepal - Un caz, un bărbat de 32 de ani care a venit din Wuhan și care a părăsit spitalul vindecat

Filipine - 1 caz

Singapore - 16 cazuri

Sri Lanka - 1 caz - turistă chineză de 43 de ani din Hubei

Taiwan - 8 cazuri

Thailanda - 14 cazuri

Vietnam - 5 cazuri

Canada - 4 cazuri

Statele Unite - 7 cazuri

Marea Britanie - 2 cazuri

Germania - 7 cazuri, toți angajații unui furnizor de componente auto. Cel puțin șase din cei șapte pacienți sunt stabili, potrivit Ministerului Săntății

Spania -1 caz, un turist german

Finlanda - 1 caz

Franța - 6 cazuri

Italia - 2 cazuri

Rusia - 2 cazuri (cetățeni chinezi)

Suedia - 1 caz

Emiratele Arabe Unite - 4 cazuri - toți membri ai unei familii din Wuhan