Un grup de experți care sfătuiesc guvernul Japoniei cu privire la o metodă de eliminare a apei radioactive de la centrala nucleară distrusă de la Fukushima a recomandat vineri eliberarea acesteia în ocean, o mișcare susceptibilă de a alarma țările vecine, conform Reuters.

FukushimaFoto: Flickr

Acumularea apei contaminate la Fukushima a fost un punct de blocaj în operațiunile de curățare, care este probabil să dureze zeci de ani, mai ales că Olimpiada urmează să aibă loc la Tokyo în această vară, unele evenimente urmând să se desfășoare la distanțe mai mici de 60 km de ruinele uzinei nucleare.

Vecina Coreea de Sud a păstrat interdicția asupra importurilor de fructe de mare provenite din regiunea Fukushima a Japoniei, impusă după dezastrul nuclear, și a convocat un înalt oficial al ambasadei japoneze anul trecut pentru a explică cum va fi tratată apa de la Fukushima.

Totodată, atleții coreeni urmează să fie dotați cu detectoare de radiații, aceștia aducându-și propria hrană la olimpiada.

Tokyo Electric, sau Tepco, a strâns aproape 1,2 milioane de tone de apă contaminată din conductele de răcire folosite pentru a nu se topi miezul, de când uzina a fost distrusă de un cutremur și tsunami în 2011. Apă este depozitată în rezervoare imense care aglomerează locul .

Autoritațile afirma că vor rămâne fără loc pentru a depozita apa până în 2022.