Un tribunal din Belgia a achitat trei medici acuzați de otrăvire ilegală a unei femei pe care au asistat-o să-și termine viața, relatează BBC. În Belgia, eutanasia a devenit legală în 2002, dar în condiții stricte.

Joris Van HoveFoto: Hotnews

În timpul procesului, surorile, precum și avocații decedatei au susținut că aceasta dorea să moară din cauza unei relații eșuate - nu a unei „tulburări incurabile”, așa cum prevede legea de eutanasie din Belgia.

După ore de deliberări, jurații din Ghent au dispus achitarea medicilor, în aplauzele asistenței. Cei achitați la începutul zilei de vineri au fost Joris Van Hove, medicul care a administrat injecția letală, fostul medic Nys Frank D și psihiatrul Lieve Thienpont.

În Belgia, eutanasia a devenit legală în 2002, dar în condiții stricte. Curtea a decis că, în cazul lui Joris Van Hove, „a existat o îndoială rezonabilă… și dacă există îndoieli rezonabile, este în beneficiul acuzatului”, a informat presa flamandă.

Frank D, a fost achitat pentru că nu a știut că eutanasia va fi efectuată în ziua respectivă. "Desigur că sunt fericit, au fost ani grei pentru toată lumea și nimeni nu a câștigat cu adevărat în acest caz. Voi dormi bine în această seară", a declarat medicul Van Hove către presă locală.

Pacienta, în vârstă de 38 de ani, suferise o copilărie cu probleme psihiatrice severe și încercase să-și ia viața încă de când era mai tânără.

Dar surorile ei, Lotte și Sophie, au susținut că nu era incurabil bolnavă, așa cum prevede legea belgiană, ci suferea de stresul unei relații rupte. Nu a avut tratament psihiatric timp de 15 ani și i s-a pus un diagnostic de autism înainte de moartea sa, pentru care nu a fost încă tratată, au spus ele.