Minerii polonezi au blocat, vineri, trenurile care transportă cărbune către o centrală electrică în orașul sudic Laziska Gorne într-un protest față de importurile de cărbune din Rusia, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Polonia generează cea mai mare parte a energiei din cărbune, dar producția proprie de cărbune a scăzut în ultimii ani din cauza economiei de costuri și a problemelor geologice, care au dus la creșterea importurilor, cele mai multe din Rusia.

Unii dintre cei mai mari utilizatori de cărbune din Polonia, în special grupuri energetice deținute de stat, au semnat acorduri pe termen lung pentru importuri de cărbune din Rusia în 2017-2018 temându-se că principalul producător local, PGG, nu va putea să satisfacă cererea, spun sindicaliștii.

Potrivit sindicatelor, contractele pe termen lung curbează producția locală, periclitându-le locurile de muncă.

Aproximativ 100 de mineri s-au alăturat protestului de vineri, de pe calea ferată din afara orașului Laziska, în apropiere de granița cehă, forțând trenurile, despre care sindicaliștii spun că adus cărbune din Rusia, să se oprească.

”Protestăm față de importul de cărbune făcut de companiile energetice ale Poloniei, în special față de cumpărarea din Rusia”, a spus Patryk Kosela, purtător de cuvânt la Sierpien 80, sindicatul care a organizat protestul.

Sindicatele spun că mai multe importuri laolaltă cu scăderea cererii în contextul în care iarna a fost blândă amenință operațiunile normale din minele din Polonia.

Un purtător de cuvânt de la grupul energetic Tauron, care deține centrala energetică din Laziska, a spus că unitatea nu folosește cărbune importat și că protestul nu va afecta operațiunile uzinei.

Guvernul polonez a introdus un sistem special de stocare astfel încât stocurile de cărbune din mine pot fi mutate astfel încât minele pot lucra normal.

În 2018, Polonia a importat aproape 20 de milioane de tone de cărbune. Între ianuarie și septembrie 2019 importurile au însumat 12,3 milioane de tone, inclusiv opt din Rusia. Criticii spun că acest lucru contravine cu ținta partidului aflat la putere, Lege și Dreptate, de a reduce dependența Poloniei de petrolul și gazul rus.

Polonia este de asemenea sub presiunea Comisiei Europene pentru a reduce dependența de cărbune.