Autoritățile de la Bruxelles au organizat joi un eveniment cu tematică britanică, ce a inclus și iluminarea Pieței Mari din capitala belgiană în culorile steagului britanic, pentru a marca ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează Mediafax citând site-ul cotidianului Le Soir.

Ultima zi a MB in UEFoto: Captura YouTube

Astfel, prin organizarea evenimentului, autoritățile de la Bruxelles au vrut să sublinieze legătura puternică dintre Belgia și Marea Britanie și regretul belgienilor cu privire la Brexit.

În Piața Mare a fost instalată și o cabină telefonică roșie, specifică Londrei, în care trecătorii s-au putut fotografia sau filma. Pe străzile din apropiere au fost prezente personaje celebre precum Sherlock Holmes și Watson, iar un taxi londonez a fost parcat în curtea Primăriei.

Celebra sculptură Manneken Pis a purtat și ea un costum în culorile drapelului britanic.

Primarul capitalei belgiene, Philippe Close, l-a primit în cadrul unei ceremonii desfășurate la Primărie pe ambasadorul Marii Britanii la Bruxelles, Martin Shearman. „Vă urez bun venit azi și voi continua să o fac și mâine. Trăiască prietenia care unește Marea Britanie și orașul Bruxelles”, a declarat primarul.

Cei doi oficiali au evidențiat legăturile puternice dintre Belgia și Regatul Unit. „Privim spre viitor cu ambiție. Parteneriatul nostru se va schimba, dar dorim să continue să înflorească și să se dezvolte. Vrem să promovăm cooperarea științifică și academică și să lucrăm împreună pentru a face față provocărilor precum schimbările climatice”, a spus ambasadorul britanic.

Vineri este ultima zi în care Marea Britanie are calitatea de membru al Uniunii Europene, la trei ani și jumătate de când cetățenii britanici au decis, prin intermediul unui referendum, ca țara lor să iasă din Blocul comunitar.

Marea Britanie, membră a comunităţii europene din ianuarie 1973, se va retrage oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, la ora locală 23:00 (1 februarie, 01:00, ora României, n. red.). Va urma o perioadă de tranziţie, până pe 31 decembrie 2020, în care Marea Britanie va continua să aplice reglementările europene.