Încălcările repetate ale încetării focului în Libia sunt îngrijorătoare. Și, mai presus de toate, consolidarea continuă a forțelor de pe teren preocupă mult din cauza faptului că marii sponsori internaționali ai facțiunilor aflate în război continuă să trimită oameni și arme, potrivit Rador care citează Rainews.

TripoliFoto: Reuters

Franța: „Vehicule blindate turceşti au debarcat la Tripoli”

Mișcările guvernului de la Ankara sunt denunțate. O fregată turcească a escortat o navă blindată în Libia. Ştirea a fost raportată agenției France Presse de o sursă militară franceză. Transportatorul de aeronave Charles de Gaulle a localizat miercuri nava Bana. Navigând sub pavilion libanez, Bana a făcut o escală în portul Tripoli. Potrivit site-ului Marine Traffic, joi, nava se afla în largul coastei Siciliei și naviga pe ruta către Genova.

Macron: "Erdogan nu-și respectă cuvântul"

Miercuri, primindu-l pe premierul grec Kyriakos Mitsotakis, președintele francez, Emmanuel Macron, l-a acuzat pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, că "nu şi-a ținut cuvântul" dat la Conferința de la Berlin, atunci când comunitatea internațională a decis să asigure punerea în aplicare a armistițiului și a embargoului asupra armelor în Libia.

Nave militare franceze în Estul Mediteranei

Autorităţile de la Paris au decis să trimită şi ele câteva nave militare în estul Mediteranei pentru a se opune mișcărilor recente ale Turciei în regiune, unde în blocul 8 din Cipru se află nave turceşti pentru forajul zăcămintelor energetice. La sfârșitul summitului, primul-ministru grec a definit fregatele franceze care vor fi desfășurate în Mediterană drept „garanţi ai păcii”. "Singura modalitate de a pune capăt divergenţelor din estul Mediteranei este justiția internațională", a spus Mitsotakis.

Drona Haftar a fost doborâtă la sud de Tripoli

Știrile privind conflictul libian nu sunt deloc liniștitoare. Un "avion rusesc de recunoaștere", deci o dronă, al forțelor generalului Khalifa Haftar, a fost doborât "la sud de Tripoli", anunță pagina de Facebook „Vulcanul de furie”, operațiunea de apărare a capitalei libiene unde este blindat premierul Fayez al-Sarraj, fără a oferi alte detalii. Ajunge astfel la nouă numărul dronelor lui Haftar, chiar şi chinezeşti, pe care partea pro-guvernamentală susține că le-ar fi doborât încă din aprilie 2019, adică de la începutul atacului de la Tripoli.

Salamé: „Armistițiul este doar cerneală pe hârtie”

"Armistițiul din Libia a fost încălcat iar astăzi nu mai este nimic altceva decât cerneală pe hârtie", a declarat Goișan Salamè, trimisul special al Națiunilor Unite pentru Libia. Diplomatul libanez și-a exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea militară, deoarece ambele părți ale conflictului primesc asistență din partea țărilor străine, ceea ce reprezintă o încălcare suplimentară a acordului încheiat la sfârșitul Conferinței de la Berlin în urmă cu două săptămâni.

Singura soluție este cea politică

"Din păcate, așa cum s-a întâmplat deja în timpul Conferinței de la Berlin au existat semne clare că actorii de pe teren care au îmbrățișat opțiunea militară continuă să își consolideze fiecare propriul front, o cale care nu duce la nimic bun. Dacă doriți ca obiectivul păcii și al prosperității să se depărteze din ce în ce mai mult de Libia, continuați să faceți acest lucru" - a subliniat premierul italian Giuseppe Conte. „Italia, în schimb, are o atitudine responsabilă, atitudinea celor care, cunoscând bine situaţia, cred că singura soluție este cea politică.”, potrivit Rador care citează Rainews.