În ajunul marelui salt britanic afară din Uniunea Europeană, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a arătat Londrei, joi, "uriaşele beneficii" ale unei apropieri post-Brexit, relativizând actualele divergenţe dintre aliaţii istorici, potrivit La Libre, citat de Rador.

Mike PompeoFoto: Flickr

"Vrem să punem Regatul Unit în capul listei", a dat asigurări secretarul de stat la o întâlnire cu omologul său britanic, Dominic Raab, înainte de a fi primit în cursul zilei de prim-ministrul Boris Johnson.

Regatul Unit "va putea face lucrurile altfel. Cred că este fantastic pentru Statele Unite, este fantastic pentru Regatul Unit", a explicat el. "Când vom privi această zi şi acest an în retrovizor peste cinci sau zece ani, vom vedea beneficiile enorme pentru cele două ţări ale noastre".

Numărătoarea inversă a început înainte de separarea istorică, care va fi marcată oficial vineri, la ora 23:00 locală şi GMT după trei ani şi jumătate de criză provocată de referendumul din 2016.

Pentru Regatul Unit se deschide o perioadă delicată pentru reconstruirea relaţiilor, comerciale în special, cu blocul celor 27, dar şi cu celelalte mari puteri, cu Statele Unite în frunte. Preşedintele Donald Trump, care susţine cu entuziasm Brexit, încântă Londra cu un acord comercial bilateral "minunat".

Această sarcină herculeană, din care Londra a făcut simbolul libertăţii sale recucerite, este totuşi complicată de o serie de dezacorduri care s-au acumulat în ultimul timp.

"Ameninţarea chineză"

Secretarul de stat, care a dat asigurări că ar fi preferat să vină în ziua Z a Brexit, dar că autorităţile britanice erau prea "ocupate", a venit deci la Londra să demineze terenul.

"Pe cei mai buni prieteni poţi să-i suni să-i întrebi: ce faci?", a afirmat el. "Nu pentru că Dom mă sună să-mi spună cutare sau cutare lucru este ameninţată relaţia noastră".

"Cu prietenii cei mai apropiaţi ai discuţiile cele mai sincere", a subliniat Dominic Raab. "Oceanul subiectelor în care suntem de acord este mult mai mare decât dezacordurile ocazionale".

Printre punctele de discordie figurează în special accesul Huawei la reţeaua 5G britanică, acces acordat marţi de Londra în ciuda avertismentelor Washingtonului, care consideră compania prea apropiată de guvernul chinez şi arată cu degetul spre riscurile de spionaj.

"Partidul comunist chinez reprezintă principala ameninţare a epocii noastre", a insistat Mike Pompeo.

Alte subiecte au creat tensiuni, ca proiectul britanic de taxare a giganţilor din sectorul digital, divergenţele de vederi privind dosarul nuclear iranian sau voinţa Londrei de a obţine extrădarea soţiei unui diplomat american, implicată într-un accident mortal în Anglia.

La apropierea Brexit, Boris Johnson a făcut în ultimul timp o echilibristică pentru a-i împăca pe americani şi pe europeni pe dosarele mari internaţionale. Regatul Unit a fost astfel printre puţinele ţări care au primit pozitiv planul pentru Orientul Mijlociu anunţat de Donald Trump.

"Speranţă şi oportunitate"

Ieşirea din Uniunea Europeană va pune capăt la 47 de ani de mariaj zbuciumat.

"Este un moment extraordinar pentru ţara noastră, un moment de speranţă și de oportunitate", a declarat Boris Johnson, aprig partizan al Brexit, într-un video postat pe Twitter.

Concret, mare lucru nu se va schimba vineri, de vreme ce regulile comunitare vor continua să se aplice pe teritoriul britanic până la sfârşitul anului.

Londra dă asigurări că va putea încheia un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană în timpul acestei perioade de tranziţie, dar Comisia a avertizat deja că acest termen va fi prea scurt pentru a cădea de acord pe toate subiectele.

Aşteptând această nouă fază, eurodeputaţii britanici şi-au luat miercuri adio după ratificarea Brexit de către Parlamentul European. Parlamentari au intonat "Nu este decât un la revedere", unii fluturând drapelele britanic şi european.

Adepţii Brexit, în frunte cu populistul Nigel Farage, se pregătesc să îşi manifeste bucuria vineri seara în faţa parlamentului de la Londra.

Boris Johnson, care urmează să se adreseze naţiunii vineri la ora 22:00 GMT, a afirmat că va sărbători evenimentul "într-o manieră respectuoasă şi care să onoreze realizarea incredibilă pe care a făcut-o Regatul Unit, dar şi atent la sentimentele fiecăruia", într-o ţară divizată în continuare pe această temă, potrivit La Libre, citat de Rador.