Forțele de securitate din Guineea au stârnit nu val de indignare după difuzarea unei înregistrări care pare să-i prezinte folosind o femeie drept scut uman, în cadrul revoltelor din această țară, scrie AFP.

Proteste in GuineeaFoto: Captura YouTube

Imaginile, a căror proveniență originală nu a putut fi identificată de AFP, s-au răspândit miercuri seară pe rețelele sociale și au fost vizualizate de sute de mii de ori.

Poliția nu a contestat autenticitatea. Principalul protagonist al imaginilor a fost arestat, a declarat generalul Ansoumane Baffoe Camara, directorul general al poliției naționale, fără a oferi alte precizări.

Ministerul Securității și-a cerut scuze față de toate persoanele care au avut de suferit, într-un comunicat care se referă la manieră generală la informațiile recente legate de violențele polițiștilor.

Imaginile, cu un tag care situează scena la Wanidara, arată patru polițiști care se confruntă cu un grup de tineri care aruncă cu pietre, în acest cartier din Conakry.

Unul dintre polițiști avansează către tineri împingând o femeie în fața lui.

Femeia a povestit joi presei locale că a fost rănită și s-a dus la spital pentru a primi îngrijiri.

"După tiruri în cimitire, lăcașuri de cult, chiar și în ambulanțe, astăzi miliția (președintelui) Alpha Condé ia ostatici", a scris pe pagina sa de Facebook Frontul național pentru apărarea constituției. Potrivit FNDC, femeia este însărcinată.

FNDC conduce de la jumătatea lunii octombrie mișcarea de protest împotriva proiectului pregătit de președintele Condé pentru a obține un al treilea mandat la sfârșitul lui 2020, în condițiile în care Constituția limitează numărul la două. Cel puțin 28 de civili și un jandarm au fost uciși de atunci.

Mișcarea a fost reprimată sever în mai multe rânduri.