Statele membre ale Uniunii Europene şi-au dat joi acceptul formal pentru acordul privind Brexit, ultimul pas în procesul retragerii Regatului Unit din blocul comunitar, transmite agenţia DPA, preluată de Agerpres. După 47 de ani în Uniunea Europeană și trei ani de criză politică, Marea Britanie va părăsi blocul comunitar vineri, la miezul nopții.

BrexitFoto: maxpixel.net

Acordul Brexit a fost aprobat prin procedură scrisă, a precizat Consiliul European, a doua zi după ce şi Parlamentul European a validat acordul prin care vineri, la ora 23:00 GMT, Brexitul devine efectiv.

''Din acel moment, Regatul Unit nu va mai fi stat membru al UE şi va fi considerat o ţară terţă'', arată Consiliul.

Odată cu acest pas începe o perioadă de tranziţie post-Brexit care se va încheia în 31 decembrie 2020. În practică puţine lucruri se vor schimba în acest interval de timp, când Regatul Unit va continua să aplice regulile blocului comunitar, dar fără să participe la procesul decizional al UE, timp în care Londra şi Bruxellesul vor trebui să negocieze relaţia lor viitoare.

Comisia Europeană îşi va formula luna viitoare obiectivele pentru aceste negocieri. Executivul comunitar va insista cel mai probabil ca Regatul Unit să menţină cât mai multe norme europene, în special cele care privesc drepturile lucrătorilor şi ajutoarele de stat, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susţinând că accesul Regatului Unit la piaţa unică europeană va fi diminuat dacă Londra nu aplică regulile comunitare.

Guvernul britanic doreşte însă să înceteze tratamentul preferenţial pe piaţa muncii pentru cetăţenii comunitari şi să adopte un sistem de imigraţie inspirat din cel australian pentru a limita astfel accesul lucrătorilor imigranţi slab calificaţi. Un alt obiectiv important al Londrei este ca viitoarea relaţie cu UE să nu împiedice încheierea de către Regatul Unit a unor acorduri comerciale cu state terţe, în special cu SUA.

Din punctul de vedere al Londrei, negocierea viitoarei relaţii dintre Regatul Unit şi UE va trebui să se încheie până cel târziu pe 31 decembrie 2020. Considerând acest termen prea ambiţios, europenii au evocat o posibilă prelungire a acestei perioade de tranziţie, idee exclusă până în prezent de premierul britanic Boris Johnson.

CITEȘTE ȘI: BREXIT: Ce urmează pentru românii din Marea Britanie