Nouă preoţi sunt suspectaţi de abuzuri sexuale în grup, la Prato, în Toscana. Procuratura din Prato a deschis o anchetă, în care sunt cercetaţi nouă preoţi din fosta comunitate „Discepoli dell'Annunciazione”, abolită de Vatican în decembrie în urma unei vizite canonice, informează La Reppublica, potrivit Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Presupusele victime ale abuzurilor sunt doi fraţi, minori la momentul faptelor, încredinţaţi de către părinţi comunităţii. Declaraţiile acestora, după mulţi ani de la comiterea abuzurilor, au dus la declanșarea investigațiilor.

Sunt cercetaţi cinci preoţi, un călugăr şi alte trei feţe bisericeşti. Printre aceştia figurează şi fondatorul comunităţii religioase, Don Giglio Gilioli, 73 de ani, preot veronez mutat la Prato de mai bine de zece ani.

Episcopul din Prato, monsenior Giovanni Nerbini şi-a exprimat încrederea deplină în magistratură.

„Ipotezele de infracţiune sunt foarte grave şi îndurerează întreaga comunitate diocezană prateză”, a subliniat într-un comunicat transmis de Curia Episcopală.

Acelaşi episcop a mers din proprie iniţiativă în decembrie 2019 la Procuratură pentru a informa despre faptele despre care a aflat după plângerile prezentate la Dioceză în lunile anterioare.

„Nu îmi ascund durerea şi îngrijorarea şi aş vrea să sper că acuzaţiile aduse nu sunt adevărate, dar vreau să spun clar că interesul primar al Bisericii din Prato este căutarea adevărului. De aceea, sper ca Magistratura, în interesul tuturor, să poată încheia cât mai repede investigaţiile”, a afirmat monsenior Nerbini.

Povestea a început în iunie anul trecut, când episcopul de Prato de atunci, monsenior Franco Agostinelli, a primit o plângere din partea unui tânăr care povestea că, în urmă cu câțiva ani - pe când era minor - a suferit abuzuri sexuale şi psihologice în interiorul comunităţii în chestiune.

Episcopul a anunţat imediat Congregaţia pentru Doctrina Credinţei, care în septembrie 2019 a dispus iniţierea unui proces administrativ-penal. Fără să aştepte concluziile, episcopul diocezan a mers în decembrie la Procuratura din Prato.

Acum câteva săptămâni, Dioceza a informat desfiinţarea comunităţii de credincioşi „Discepoli dell'Annunciazione”, dorită de Sfântul Scaun. Această măsură a fost luată de Congregaţia pentru Viaţa Religioasă de la Vatican înainte de începerea procedurii canonice şi a anchetelor Procuraturii din Prato.