Casa Albă i-a interzis lui John Bolton, fostul consilier pe securitate națională al lui Donald Trump, să publice în forma actuală cartea pe care intenționează să o scoată curând, întrucât aceasta ar conține informații confidențiale, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Manuscrisul trimis spre aprobare „pare să conțină informații confidențiale”, dintre care unele „sunt clasate la nivel top secret” și „ar putea cauza prejudicii excepțional de grave securitații naționale”, notează Consiliul pentru Securitate Națională (CSN) într-o scrisoare adresată, la 23 ianuarie, avocatului lui Bolton și consultată miercuri de agenția France-Presse.

„Manuscrisul nu poate fi publicat (...) fără suprimarea acestor informații confidențiale”, adaugă CSN.

În cartea sa, John Bolton dezvăluie în mod special o conversație ce ar putea dăuna liniei de apărare a președintelui Donald Trump, în prezent vizat de un proces de destituire în Senatul american, pentru abuz de putere şi obstrucţionare a Congresului.

Potrivit fostului consilier, Trump i-ar fi spus în august 2019 că nu vrea să deblocheze un ajutor militar destinat Ucrainei atât timp cât Kievul nu îl anchetează pe democratul Joe Biden, bine plasat pentru a-l înfrunta la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Aceste acuzații au întărit poziția democraților, care cer convocarea mai multor înalți oficiali ai Casei Albe în fața senatorilor. John Bolton a declarat că este pregătit să depună mărturie dacă este convocat de Senat.

De altfel, Donald Trump s-a dezlănțuit miercuri împotriva fostului său consilier pe probleme de securitate națională, care a fost demis în septembrie, el scriind într-un mesaj pe Twitter că John Bolton „a fost concediat pentru că, sincer, dacă l-aș fi ascultat, eram în al Șaselea Război Mondial până acum”.

„El pleacă și imediat scrie o carte neadevărată și răutăcioasă”, a mai spus Trump despre Bolton.