Turcia încalcă acordurile internaţionale prin trimiterea de mercenari şi nave militare în Libia, a declarat, miercuri seară, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, citat de agenţia Associated Press, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„În ultimele zile, am observat că în Libia au ajuns nave militare turce şi mercenari sirieni. Este vorba de o încălcare gravă şi flagrantă a acordului de la Berlin”, a declarat Emmanuel Macron după întrevederea cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis.

Liderul Franţei a catalogat drept „lipsit de conţinut” un document semnat de Turcia cu Guvernul Libiei recunoscut de Naţiunile Unite. Potrivit presei internaţionale, Turcia a transferat în Libia aproximativ 2.000 de combatanţi insurgenţi sirieni, în condiţiile în care Administraţia Recep Tayyip Erdogan a anunţat că susţine Guvernul libian recunoscut de Naţiunile Unite în conflictul cu gruparea Armata Naţională Libiană.

Rusia şi alte ţări îl susţin pe liderul insurgent Khalifa Haftar, în timp ce Occidentul şi Turcia sunt de partea Guvernului de uniune naţională condus de Fayez al-Sarraj.

În urmă cu o săptămână, comunitatea internațională a convenit, în cadrul unei conferințe desfășurate la Berlin, asupra unui plan de pace pentru Libia, care include menținerea embargoului asupra armelor și încetarea ingerințelor străine.