Donald Trump s-a dezlănțuit miercuri împotriva fostului său consilier John Bolton, ale cărui declarații complică apelurile președintelui american de a închide cât mai rapid procesul său de destituire printr-o anchetare, fără a mai audia noi martori, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: Flickr/ The White House

"M-a rugat să-i dau" acest post și "a fost concediat pentru că, sincer, dacă l-aș fi ascultat, eram în al Șaselea Război Mondial până acum", a scris Donald Trump, într-un tweet matinal. "Pleacă și imediat scrie o carte neadevărată și răutăcioasă", a adăugat el.

Demis în septembrie, John Bolton, un neoconservator cunoscut pentru pozițiile sale belicoase, a publicat o carte care critică una dintre principalele linii de apărare ale lui Trump.

În această carte, el afirmă că Donald Trump i-a spus în august că nu vrea să deblocheze ajutorul destinat Ucrainei atât timp cât Kievul nu îl anchetează pe democratul Joe Biden, bine plasat pentru a-l înfrunta la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Aceste acuzații au întărit poziția democraților, care cer convocarea mai multor înalți oficiali ai Casei Albe în fața senatorilor. John Bolton a declarat că este pregătit să depună mărturie dacă este convocat de Senat.

Opoziția știe că nu are practic nicio șansă să obțină destituirea președintelui, în condițiile în care Constituția impune o majoritate de două treimi (67 de voturi) pentru acest lucru. Cu mai puțin de 300 de zile înaintea scrutinului prezidențial, democrații speră însă să obțină informații stânjenitoare împotriva lui Trump.

Pentru a evita acest lucru, Donald Trump și republicanii se opun vehement convocării de noi martori.

În concluziile pledoariei lor, avocații președintelui au cerut marți o achitare "cât mai rapid posibilă". "Este timpul să terminăm", a spus Pat Cipollone.

Cei 53 de senatori republicani au făcut zid până în prezent în jurul președintelui, dar acuzațiile lui John Bolton au creat falii și liderul Mitch McConnell a admis marți că nu are suficiente voturi pentru a bloca cererea de martori.