India are capacitatea militară de a învinge Pakistanul în maxim zece zile în cazul unui nou conflict militar între cele două țări rivale din Asia de Sud, a afirmat premierul indian Narendra Modi, citat de AFP.

Narendra ModiFoto: Agerpres/Xinhua

Cele două puteri militare s-au confruntat în trei războaie din 1947 iar anul trecut avioanele lor de luptă s-au confruntat și ele deasupra regiunii disputate Cașmir.

"Pakistanul a pierdut deja trei războaie. Forțele noastre armate nu au nevoie de mai mult de 7-10" pentru a înfrânge Pakistanul, a spus premierul.

Acesta a acuzat Pakistanul că duce un "război prin procură" împotriva Indiei, susținând grupările rebele din Cașmirul indian, unde India se confruntă cu o insurecție armată.

Miercuri, Pakistanul a denunțat remarcile "iresponsabile și belicoase" ale lui Modi, care reflectă "tentativele disperate" ale liderilor indieni pentru a "deturna atenția de la criticile în creștere ale politicilor lor discriminatorii (...), la nivel național și internațional".

Premierul indian este sub presiune într-un context de proteste persistente împotriva unei legi controversate privind cetățenia și a unei încetiniri economice a acestei țări cu 1,3 miliarde de locuitori.

Răspunsul "imediat și eficient" al Pakistanului din februarie 2019, care a doborât un "avion indian de vânătoare și a capturat pilotul (...), ar trebui să fie suficient pentru a sublinia voința, capacitatea și starea de pregătire a forțelor noastre armate", a subliniat ministerul pakistanez de externe.

În marja acestor prime lupte aeriene între cei doi vecini și dușmani de decenii, armata indiană și-a doborât din greșeală unul din propriile sale elicoptere, ucigând cei șase pasageri, fapt recunoscut la peste 7 luni de la incident.

Regiunea Cașmir este divizată între Pakistan și India, fiecare revendicând partea controlată de cealaltă.