ANALIZĂ. De ce planul de pace anunțat de Trump complică și mai mult conflictul dintre Israel și Palestina

de Cătălin Gomboș     HotNews.ro
Miercuri, 29 ianuarie 2020, 9:42 Actualitate | Internaţional


Ierusalim 3
Foto: TravelZoom.ro
Planul de pace pentru Orientul Mijlociu anunțat aseară de Donald Trump arată o poziționare pro-israeliană fără precedent în istoria Statelor Unite.

​Donald Trump și Benjamin Netanyahu au prezentat noul plan de pace american pentru Orientul Mijlociu într-o atmosferă jovial-triumfătoare. S-a râs, s-a aplaudat îndelung și, uneori, s-au auzit și chiote (de exemplu atunci când Trump a spus că Ierusalimul este capitala indivizibilă a Israelului), Netanyahu l-a complimentat în repetate rânduri pe “Donald” și a căutat să îl flateze punând planul în seama talentelor sale de investitor/dezvoltator în domeniul imobiliar – ceea ce aproape că îi insultă pe toți diplomații de carieră și politicienii care au încercat în ultimele decenii să aducă pacea în Orient.

Au fost menționate persoane prezente în mulțimea din sală – soția lui Netanyahu, Sara, ginerele lui Trump, Jared Kushner, însărcinat de președinte în urmă cu câțiva ani să se ocupe de planul de pace, oficiali ai celor două administrații, cei trei ambasadori arabi prezenți, ai Omanului, Emiratelor Arabe Unite și Bahreinului.

“The deal of the century” a spus Donald Trump care a vorbit despre o oportunitate istorică a palestinienilor. Niciun reprezentant al palestinienilor nu i-a răspuns președintelui american – pentru că niciunul nu s-a aflat în sală.

“Înțelegerea secolului” a fost anunțată în absența uneia dintre cele două părți care ar trebui să o accepte și să o negocieze; de altfel, încă dinainte ca Trump să își descrie planul, palestinienii anunțaseră că i se vor opune. Nu au fost prezenți nici reprezentanți ai vecinilor arabi ai Israelului, Egipt, Iordania, Siria și Liban, sau ai Arabiei Saudite, poate cea mai influentă țară arabă, care are o relație excelentă cu Statele Unite și interese comune cu Israelul mai ales în ceea ce privește dosarul iranian.

Aplauzele furtunoase și discursurile optimiste nu au putut să ascundă această realitate. Nu a fost niciun “deal”, nicio înțelegere. A fost doar o propunere, rostită pe un ton ușor ultimativ – Donald Trump a spus că ar putea fi ultima șansă a palestinienilor. Un scenariu aproape ideal pentru Israel, prin care Donald Trump încalcă mai toate liniile roșii asumate de administrațiile anterioare de la Washington și spulberă, cel puțin în ochii palestinienilor, orice pretenție de imparțialitate, de “honest broker”, a Statelor Unite.

Pacea și prosperitatea care dinamitează OsloIerusalimul de Est, Orașul Vechi. Fotografie de TravelZoom.ro

Imediat după discursurile lui Donald Trump și Benjamin Netanyahu, planul de pace a fost publicat pe pagina de internet a Casei Albe. E un document stufos, care are 181 de pagini cu tot cu anexe și include un cadru politic și unul economic.

Cadrul economic a mai fost prezentat, parțial, și în urmă cu câteva luni și prevede investiții de 50 de miliarde de dolari destinate teritoriilor care le revin palestinienilor în următorii 10 ani, ceea ce, afirmă Donald Trump, ar urma să creeze un milion de locuri de muncă, să dubleze sau chiar să tripleze PIB-ul acestora, să reducă la jumătate sărăcia și să elimine dependența palestiniană de ajutoare externă.

Pe hârtie sună promițător, însă e de văzut câte companii și state se vor grăbi să investească într-o zonă atât de complicată politic, în care sunt prezente, pe deasupra, grupări militante ca Hamasul și Jihadul Islamic.

Cadrul politic este mult mai complicat – și, cel puțin în acest moment – pare imposibil de acceptat de palestinieni și de cei care încă îi mai susțin. În primul rând este vorba de statutul Ierusalimului, definit drept capitala indivizibilă a Israelului, căruia îi revine rolul de a proteja în continuare locurile sfinte, în timp ce Iordania rămâne custode al Esplanadei Moscheilor.

Palestinienii ar avea dreptul să își proclame capitala într-un cartier al Ierusalimului de Est arab; Benjamin Netanyahu a precizat că este vorba de Abu Dis, de fapt un sat care este deja separat de restul Ierusalimului de zidul construit de Israel la granița Cisiordaniei pentru a preveni atacuri teroriste.

Abu Dis reprezintă, însă, prea puțin. Ierusalimul este al treilea oraș ca importanță al Islamului, după Mecca și Medina, astfel încât ocupă un loc cheie nu doar în mentalul colectiv al palestinienilor, ci și în cel al musulmanilor în general.

Palestinienii afirmă că cea de-a doua lor Intifadă, care practic a pus punct procesului de pace din anii ’90, a izbucnit din cauza unei vizite făcute de Ariel Sharon, un important fost general, premier și lider politic israelian, pe Esplanada Moscheilor; cauzele adevărate sunt, desigur, ceva mai complexe , dar vizita a jucat un rol și a dus imediat la proteste violente.

Ar fi de notat și că Ierusalimul e un element cheie în discursul extremiștilor și în propaganda celor mai înverșunați adversari ai Israelului: forța externă a Gărzilor Revoluționare Iraniene se numește “Al Quds”, cuvânt arab care desemnează Ierusalimul, iar o grupare teroristă palestiniană asociată Fatahului este Brigada Martirilor Al Aqsa – Al Aqsa fiind denumirea moscheii de pe Esplanadă.


Moscheea Al Aqsa, Ierusalim, FOTO via TravelZoom.ro

Planul american de pace prevede, de asemenea, alipirea coloniilor evreiești din Cisiordania la Israel. Multe din aceste colonii sunt implantate adânc în inima teritoriului palestinian (de exemplu în centrul Hebronului) și sunt considerate ilegale de comunitatea internațională. Această poziție derivă în mare măsură din Rezoluția 242 a Consiliului de Securitate al ONU, care a fost adoptată, în unanimitate, în noiembrie 1967 și a stat și la baza negocierilor de pace dintre israelieni și palestinieni și a procesului de la Oslo.

Tot legat de cedări teritoriale ale palestinienilor către Israel, acestuia ar trebui să îi revină și întreaga vale a Iordanului, de-a lungul graniței cu Iordania, ceea ce ar însemna că, la fel ca și teritoriile aflate în prezent sub controlul Autorității Palestiniene în Cisiordania, cele ale viitorului stat palestinian ar reprezenta enclave în interiorul Israelului.

În schimbul cedărilor teritoriale, palestinienii ar urma să primească două enclave în deșertul Negev, lângă granița cu Egiptul, una pentru o zonă industrială high-tech, o a doua pentru agricultură și zone rezidențiale, ambele unite printr-un coridor cu Gaza.

Planul respinge și dreptul de întoarcere, pe teritoriul Israelului, al refugiaților palestinieni. Întoarcerea acasă reprezintă o revendicare-cheie a palestinienilor și are forță mobilizatoare mai ales în taberele de refugiați, unde sunt numeroase familii care și-au păstrat cheile de la casele părăsite acum 70 de ani. Cheia, reprezintă, de altfel, unul dintre simbolurile importante ale palestinienilor.

Întoarcerea a fost întotdeauna o problemă în negocierile dintre palestinieni și israelieni pentru că este imposibil ca Israelul să o accepte vreodată – de la 700 de mii, cât numărau refugiații la început, s-a ajuns, cu tot cu descendenți, la milioane – doar ONU oferă asistență pentru cinci milioane – un număr care nu doar că este prea mare pentru a fi absorbit, dar, în plus, ar da peste cap actuala configurație etnică și religioasă a Israelului, care ar deveni un stat cu populația preponderent arabă și musulmană.

Planul de pace mai prevede, printre altele, că statul palestinian ar fi unul demilitarizat și că Israelul va îngheța, pentru patru ani, construcția de colonii în Cisiordania; acesta din urmă este unul din puținele puncte cu care palestinienii ar putea fi de acord.

Una peste alta, planul de pace arată o poziționare pro-israeliană fără precedent în istoria Statelor Unite – asta în condițiile în care relația dintre cele două țări este, de zeci de ani, una specială și extrem de apropiată.

Istoria unei relații specialeSUA este cel mai apropiat aliat al Israelului și cel mai important susținător al acestuia – numai asistența pe care i-o acordă anual este de aproximativ 3 miliarde de dolari, bani care se duc, în general, spre apărare.

Sprijinul american se vede și în alte moduri, de pildă în Consiliul de Securitate și alte organisme ale ONU. Numeroșii prieteni ai Israelului din Statele Unite (grupuri de lobby, organizații ale comunității evreiești, creștini evangheliști din așa-numita “centură a Bibliei” și nu numai, indivizi notabili etc.) exercită, împreună, o influență semnificativă asupra politicienilor care, la rândul lor, preferă să fie văzuți tot ca prieteni ai Israelului; de altfel, sprijinul politic pentru statul evreu se vede foarte bine în Congres, unde majoritatea aleșilor sunt pro-israelieni.

Un moment semnificativ în acest sens îl reprezintă discursul pe care l-a ținut Benjamin Netanyahu în fața camerelor reunite ale Congresului pe 3 martie 2015; premierul israelian răspunsese unei invitații a președintelui Camerei Reprezentanților, John Boehner, încălcând uzanțele diplomatice care ar fi cerut ca invitația să treacă prin Casa Albă.

A fost, practic, o sfidare adusă lui Barrack Obama; Boehner, ca lider republican, avea o relație extrem de complicată cu acesta, iar Netanyahu era un adversar înverșunat al politicii lui Obama de susținere a acordului nuclear cu Iranul. După cum arată episodul din Congres, relația dintre Israel și administrația de la Washington a fost marcată, ocazional, și de asperități – unele destul de serioase cum s-a întâmplat, de exemplu, în timpul războiului din 1956 când Israelul, Marea Britanie și Franța au invadat Egiptul, sau câțiva ani mai târziu, când Kennedy s-a opus ferm programului nuclear israelian – însă, ca regulă generală, președinții americani au fost apropiați de Israel.

Acest lucru nu a echivalat, însă, cu acordarea unui „carte blanche” pentru toate politicile israeliene. Interesele strategice și energetice americane în Orientul Mijlociu, dar și în alte părți ale lumii musulmane, presupun și cultivarea relațiilor și clădirea unui sistem de alianțe cu țări care i se opun Israelului – unii dintre acești aliați s-au aflat chiar și în război cu statul evreu, alții nu îi recunosc existența nici până în ziua de azi.

Este motivul pentru care numeroși președinți americani au căutat să joace un rol de mediatori între Israel și statele arabe și, după ce a devenit clar că epoca marilor războaie arabo-israeliene a trecut, între israelieni și palestinieni.

Jimmy Carter i-a convins pe premierul Menachem Begin și președintele egiptean Anwar al-Sadat să semneze Acordurile de la Camp David, care au dus la un tratat de pace între țările lor; George Bush senior a căutat să îi convingă pe israelieni și palestinieni să facă pace iar succesorul său, Bill Clinton, a fost martor al semnării primului Acord de la Oslo, dar și al tratatului de pace dintre Israel și Iordania; Barrack Obama a avut, printre obiectivele politicii externe, semnarea unui acord de pace durabil între israelieni și palestinieni.

În toate aceste demersuri, președinții americani au căutat să se asigure că, cel puțin parțial, se ține cont și de doleanțele și sensibilitățile palestinienilor și au evitat să treacă anumite linii roșii: au insistat pentru soluția a două state, nu au recunoscut coloniile israeliene în Cisiordania, au refuzat să se pronunțe cu privire la statutul Ierusalimului și să îl recunoască drept capitală a Israelului până la reglementarea disputelor dintre părți și au pledat pentru revenirea la frontierele din 1967, ceea ce însemna că Israelul trebuie să se retragă din toate teritoriile ocupate începând cu acel conflict.

Apoi a venit Donald Trump.

Cel mai bun prieten pe care Israelul l-a avut vreodată la Casa AlbăBenjamin Netanyahu și Donald Trump

“[Mr. President] you have been the greatest friend that Israel has ever had in the White House” i-a spus Benjamin Netanyahu lui Donald Trump după ce acesta a vorbit despre planul său de pace pentru Orientul Mijlociu. Afirmația ar fi fost valabilă și înainte ca Trump să anunțe “înțelegerea secolului”.

Pentru o mai mare rigurozitate, însă, Netanyahu ar fi trebuit să adauge că Donald Trump este președintele ideal pentru el. Donald Trump a făcut ceea ce a refuzat să facă Obama – a adoptat o politică dură față de Iran. Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear, virulent criticat de Netanyahu de-a lungul timpului și a dispus – în ciuda riscurilor – uciderea generalul Qassem Suleimani care, fiind comandant al Forței Quds, însărcinată cu operațiuni externe ale Gărzilor Revoluționare; de altfel, în discursul ținut la anunțarea planului de pace cu palestinienii, Benjamin Netanyahu a salutat ambele decizii.

Statele Unite au propria rivalitate cu Iranul, iar aceasta poate fi privită independent de relația Washingtonului cu Israelul. Nu mai rămâne niciun echivoc, însă, atunci când privim modul în care a fost tratată de administrația de la Washington relația cu israelienii și cu palestinienii.

A fost recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului iar ambasada americană a fost deschisă în acest oraș pe 14 mai 2018, zi în care israelienii au sărbătorit a 70-a aniversare de la proclamarea independenței, dar palestinienii au comemorat așa-numita “ium al-nabka”, ziua catastrofei, care în 1948 a marcat începutul exodului și/sau expulzării a sute de mii de persoane; în Cisiordania și la frontiera dintre Israel și Gaza, momentul deschiderii ambasadei americane a fost întâmpinat cu proteste violente, soldate cu moartea a zeci de persoane și rănirea altor câteva sute.

Nemulțumit că palestinienii refuză să negocieze planul său, Trump a decis și să taie asistența pe care le-o acordau Statele Unite direct sau prin intermediul unor organisme internaționale. Pe 18 noiembrie, anul trecut, secretarul de stat, Mike Pompeo, a declarat că Washingtonul nu va mai respecta opinia juridică emisă în 1978 de Departamentul de Stat, potrivit căreia coloniile israeliene în Cisiordania nu respectă legislația internațională – sau, spus fără înflorituri diplomatice, că sunt ilegale, punct de vedere împărtășit, de altfel, de comunitatea internațională.

Tot în avantajul Israelului și în pofida Rezoluției 242, dar de data aceasta fără legătură cu palestinienii, a fost și decizia Washingtonului de a recunoaște, în martie anul trecut, anexarea Înălțimilor Golan, teritoriu deținut până în 1967 de Siria.

Un plan mort din fașă și posibilele sale consecințeÎn mod deloc surprinzător, palestinienii – atât reprezentanții Autorității de la Ramallah, cât și cei ai Hamas – au respins imediat planul de pace prezentat de Donald Trump, așa cum o făcuseră, de altfel, și înainte ca detaliile acestuia să apară.

Iranul și Turcia au criticat virulent planul, cum era de altfel de așteptat date fiind relațiile lor cu Israelul, în timp ce Iordania și Arabia Saudită s-au pronunțat pentru revenirea la frontierele din 1967, poziție adoptată și de secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Alte reacții din zona comunității internaționale tind să meargă pe aceeași linie – cea a două state cu linia de demarcație care exista înainte de războiul arabo-israelian din 1967.

Surprizele au venit, de data aceasta, din zona țărilor arabe. În afară de cele trei care și-au manifestat sprijinul pentru plan trimițându-și ambasadorii la prezentare, Egiptul le-a cerut părților să ia cu atenție în considerație planul american. Iar poziția acestor 4 țări sugerează că și Arabia Saudită, care are relații apropiate cu toate, susține de fapt planul american, în ciuda declarațiilor legate de granițele pre-1967.

Lista ar putea fi, însă, chiar și mai mare. În ultimii ani, țările arabe au dat o impresie tot mai pregnantă că încep să fie obosite de cauza palestiniană și de blocarea procesului de pace. Monarhiile din Golf au început să se apropie de Israel pentru că au un adversar comun cu acesta – Iranul.

Egiptul a început să importe gaze naturale extrase în uriașul zăcământ Leviathan, din largul coastelor israeliene. Toate aceste guverne – și poate și altele, care deocamdată sunt mai discrete – au, însă, o mare problemă: propriile populații.

La nivelul străzii încă există susținere pentru cauza palestiniană, iar abandonarea acesteia ar fi percepută ca o trădare, astfel încât e greu de crezut că dincolo de un sprijin public moderat și presiuni în culise, statele arabe pro-plan vor face mai multe. O zonă în care planul de pace ar putea să aibă un impact – negativ – este cea a extremismului musulman.

Israelul a reprezentat timp de zeci de ani obsesia islamiștilor și a fundamentaliștilor. Fondatorul Fraților Musulmani, Hassan al Banna, era virulent anti-israelian, iar mentorul lui Osama bin Laden, care a pus bazele rețelei Al Qaida și a cristalizat doctrina jihadului global, Abdullah Azzam, era un palestinian născut în Cisiordania; ura jihadiștilor față de Occident și, mai ales, Statele Unite, derivă, parțial, din faptul că Statele Unite susțin Israelul.

Statul Islamic a făcut, până de curând, excepție de la această regulă, preferând să se concentreze pe alți inamici, însă noul lider al grupării i-a declarat război Israelului într-o înregistrare publicată cu doar o zi înainte de anunțarea planului de pace. Extremiștii, în general, nu prea au nevoie de pretexte, întrucât ideologia lor le dă destule. Donald Trump tocmai le-a oferit unul în plus.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13459 vizualizari

 • +18 (44 voturi)    
  simplu (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 10:12)

  snowflake [utilizator]

  pentru ca nu este agreat de ambele parti ci doar de israelieni.
  • -6 (36 voturi)    
   Nu va suparati, acordurile anterioare au fost sau (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 15:04)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

   nu agreeate de ambele parti?
   Daca da, au adus ceva bun ? S-a rezolvat cumva conflictul?
   • -9 (31 voturi)    
    Nu se supara (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 18:32)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Omul nu intelege nimic.
   • -12 (26 voturi)    
    Ierusalim (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 19:37)

    Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Am si eu o intrebare:
    - De ce Musulmanii sa aibe TREI orase Sfinte pentru ei: Mecca, Medina si Ierusalim?

    - Si de ce Crestinii si Evreii sa fie fie considerati numai 'vizitatori', dar si asta exclusiv in Ierusalim?

    Asta in Sport s-ar transcrie ca un fel de 3 : 0 pentru Allah Akbar...!

    Or, Diferenta este prea mare caci - conform Istoriei - musulmanii au venit DUPA Moise si Isus! Corect?
    • +9 (17 voturi)    
     Am si eu o intrebare: (Joi, 30 ianuarie 2020, 10:56)

     JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui Joseph18

     - De ce mai trebuie sa fiti habotnici in secolul XXI?
     • -3 (9 voturi)    
      Rusinos (Joi, 30 ianuarie 2020, 11:58)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

      Cu ce drept judecati credinta sau lipsa credintei celorlalti? Aveti o diploma, o hartie, un drept in plus fata de ceilalti?
      Aveti senzatia ca le sunteti superior pentru credinta sau pentru lipsa ei?
      O sa va cred ca sunteti sincer atuci cand o sa puneti intrebarea cu habotnicia unor musulmani, pana atunci sunteti doar un anonim obraznic si ignorant.
      • +4 (8 voturi)    
       daca vrem sa avem pace intre noi (Joi, 30 ianuarie 2020, 12:33)

       ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

       Ar trebui sa admitem ca exista diferente intre oameni, intre rase, intre religii dar ca nimeni nu poate sa fie mai presus...Chestiunea asta a fost chiar de dvs. afirmata.

       Daca musulmanii gresesc atunci trebuie si altii sa procedeze la fel???

       Ce se intampla cu cei care nu cred in divinitati? Pe ei unde ii lasam?
       • -4 (8 voturi)    
        Mda (Joi, 30 ianuarie 2020, 13:25)

        Luk [utilizator] i-a raspuns lui ..13

        Sofisme de doi bani. Hai sa renuntam la credinta pentru ca sunt cativa care se arunca in aer pentru credinta lor.
        (echivalent cu: hai sa renuntam la cutite pentru sunt cativa care le folosesc pentru a ucide).
        Nu cred ca trebuie sa facem ceva cu cei care nu cred sau cu cei care cred. Nu e treaba noastra ce cred ceilalti, treaba noastra e strict ce credem noi.
        Intelegeti ce spun?
      • +1 (9 voturi)    
       Ignorant, wtf? (Joi, 30 ianuarie 2020, 12:39)

       JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui Luk

       Cred sincer ca sunt superior fiintelor imaginare care salasluiesc in ignoranta celor care se inchina la ele.
       Cat despre credinta, si eu am una: credinta ca toate fiintele astea mistice nu exista.
       • +2 (4 voturi)    
        N-am nicio problema cu credinta ta (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:15)

        Luk [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

        Tu de ce ai cu a mea sau a altora?
        A propos de superioritate: chiar nu dau doi bani pe tine, dar asta pentru ca nu faci doi bani, nu pentru ca nu crezi in ceva.
    • +1 (5 voturi)    
     Trump a afirmat ca (Joi, 30 ianuarie 2020, 12:28)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Joseph18

     Ierusalimul este un oras deschis tuturor religiilor - asta a fost declaratia sa...

     Luati declaratia...

     Trump a mai declarat ca documentul are 80 de pagini - descarc documentul si constat ca are 181 de pagini. Ca sa ma conving ca nu gresesc vedeti si articolul de pe Euroactiv care produce acelasi numar - 80 de pagini - conform declaratiei lui Trump...

     Deci Trump nu prea stie despre ce vorbeste in propozitie.

     SI nici nu prea citeste pentru ca cititul ii oboseste ochii - vedeti comentariile legate de vechile documente si poate chiar mintea...

     Documentul insa mi se pare valoros.

     El este rezultatul muncii si a punerii in perspectiva a inteligentei unor oameni care nu se vad si poate ca nici nu se cunosc de catre public.

     Este insa nevoie de mult timp pentru a se ajjunge la un compromis si, mai ales, la punerea in practica a acelui document.

     perspectiva Dvs. este simplista la maxim.
     Mai incercati, dar daca se poate fara scoruri
     • 0 (0 voturi)    
      Fara scoruri, dar cu Istorie (Joi, 30 ianuarie 2020, 22:50)

      Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

      Cred ca v-am inteles, si trec, desigur pe scurt, la o prezentare pe baze Istorice.

      Iata mai jos momentul in care gloriosul Imperiu Roman ajunge la Ierusalim si pe care il cucereste in anul 70 al Erei Moderne.[iata mai jos informatii in limba Romana]:

      Asediul Ierusalimului (70):
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Asediul_Ierusalimului_(70)

      Intrebarea este de unde a stiut Titus, fiul Imparatului Vespasian, ca Statul Israel avea CAPITALA la Ierusalim, asta fara ajutorul GPS, Google, etc?

      Mai mult decat atat, in nici o lucrare istorica - in care sunt descrise aceste lupte dintre romani si evrei - nu este pomenit nimic despre cei care isi spun astazi 'palestinieni'?

      Desigur, Muhammad - intemeietorul Religiiei Musulmane, a trait intre ani 571-632 , iar inaintea lui a existat numai o populatie araba idolatrica, si iata mai multe informatii:

      https://ro.wikipedia.org/wiki/Mahomed

      Asa incat, daca s-au facut ULTERIOR alte constructii DEASUPRA ruinelor Templului Evreiesc din Ierusalim, asa vrea sa justifice PRIORITATEA in ordinea Istorica?

      Sa ne reamintim ca Legiunile Imperiului Roman au ajuns si in Dacia, unde au cucerit
      si Capitala Dacilor in anul 106 Era Moderna:

      https://ro.wikipedia.org/wiki/Sarmizegetusa_Regia

      Or, tocmai acesta cucerire DOVEDESTE prezenta populatiei dacice pe acel PAMANT

      DIFERENTA este ca dacii au fost asimilati de romani, formand astfel Poporul Roman.
      Insa, procesul de asimilare NU a functionat si in cazul evreilor, care au reusit sa-si pastreze credita lor intr-un Dumnezeu Unic.

      Este un subiect VAST, dar trebuie sa ma opresc aici caci spatiul este limitat.

      Sper ca perspectiva mea prezentata aici este putin simplista, asa cum ati constatat anterior.

      Daca aveti vreo idee, am putea continua dialogul intr-un alt spatiu.
    • +6 (10 voturi)    
     E mai complicat de-atat (Joi, 30 ianuarie 2020, 13:18)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Joseph18

     Pana la retragerea guvernarii britanice, dupa al doilea razboi mondial, la Ierusalim traiau in pace evrei, mahomedani si crestini, si orasul era sfant pentru toate trei religiile.

     Cand s-au retras britanicii, evreii, finantati si aprovizionati, cu bani, arme, alimente si oameni, mai ales evrei imigranti din diaspora evreiasca, nu localnici, au format statul modern Israel cu arma in mana. Unde puteau fraieri populatia araba locala, cumparau teren si faceau colonie. Unde nu, ocupau terenul cu arma in mana.

     Chestia asta bineinteles ca n-a dat bine in randul populatiei locale, care traia bine mersi acolo de secole. Si care era eterogena religios, da' fara sa-si sparga capul reciproc diversele religii. Asa ca s-a ajuns la un razboi in toata regula, intre arabi si evrei, care-a durat vreo trei ani. Pe care razboi evreii bineinteles ca l-au castigat beneficiind de echipament mai mult si mai bun furnizat de diaspora. Doar ca nu le-a ajuns atat. Au continuat sa rada cu buldozerul de pe fata pamantului sate intregi, sa expulzeze populatie civila, si sa formeze colonii in locuri in care n-a trait picior de evreu pana la razboi.

     Aia a spart complet si pacea si buna intelegere interconfesionala din Ierusalim. De la aia se trage faptul ca de unde vreme de secole comunitatile religioase traisera in pace in acelasi oras, care era sfant pentru toti, acuma nici una dintre comunitati nu mai are incredere in cealalta.

     Ce vor palestinienii e o chestie legitima, dupa parerea mea: un stat al lor, in care sa nu mai poata fi orice arab scos din casa, impuscat in fata familiei, iar casa sa-i fie daramata, pe simpla presupunere ca e terorist. Sau sa fie dat afara din satul lui pentru ca se trezeste guvernul de la Ierusalim ca vrea sa mai puna de-o colonie. Cam asta e situatia in zona, pentru cine nu stia. De-aia si e situatia economica si umanitara din zona asa cum e, pentru ca in teritoriile care inca nu-s locuite de evrei Israelul nu face altceva decat sa distruga.
     • -1 (1 vot)    
      Dialog (Joi, 30 ianuarie 2020, 22:00)

      Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

      Sunt o persoana deschisa spre dialog si imi place nespus de mult prezentarea unor argumente palpabile in sustinerea punctelor de vedere diferite.

      Ceea ce ati scris D-voastra este extrem de subiectiv, plin de resentimente negative fata de una din parti, lipsit de dovezi oficiale, si chiar Fake News-uri mai reusite decat cele de la CNN si NY Times.

      Asa incat, Stimate Domn, va urez mult succes in munca D-voastra de lamurire a maselor populare...!

      In ce ma priveste, ar fi foarte dificil sa ma
      cobor la o discutie de 'mahala', intr-o carciuma plina de fum si cu o tuica in fata - atmosfera in care sa-i criticam pe Trump, pe Bibi, si desigur pe Putin.

      Insa, sunt de accord cu Dv ca puteti sa dovediti DREPTATEA Islamistilor din Iran, din Hamas, Hezbollah plus a comunistilor din Venezuela si China.

      Va urez sa fiti sanatos si optimist in ceea ce priveste viitorul celor care invadeaza Europa si America si aceasta numai pentru a le converti din punct de vedere religios.

      Inca odata, va urez mult succes si veselie!
   • +8 (12 voturi)    
    intrebare inutila (Joi, 30 ianuarie 2020, 11:16)

    snowflake [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Din moment ce israelul vrea un nou acord e clar ca acordurile anterioare nu au fost pe placul israelienilor poate unele nu au fost nici pe placul palestinienilor dar cert este ca acum israelienii isi doresc sa obtina mai mult si fac acest lucru prin netanyahu care are grave probleme in justitia din israel si isi cauta o iesire politica (ca sa vezi cat de mare e cliseul) plusand pe cartea nationalismului si revizionismului.
    • +4 (10 voturi)    
     cu Bibi (Joi, 30 ianuarie 2020, 12:46)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

     Se merge la inchisoare - tot asa cum si raposatul Mustata a ajuns unde trebuia...

     Asta a fost chestiunea care m-a enervat cel mai tare in prezentarea de la Casa ALba, dar imi spune si mai multe despre Trump - cred ca nu numai Bibi este intr-o situatie disperata dar cred ca si credibilitatea lui Trump se va duce pe topogan, usor, usor daca mai este cineva zdravan la cap care sa ii mai dea sustinere...

     Degeaba afirma Trump ca economia din USA duduie - mai stiu si pe altii care faceau afirmatii similare - cert este ca Fed-ul arata cum de fapt stau lucrurile in economie...Cititi printre randuri ultimul comunicat al FMOC - poate gresesc io...

     Nu poti minti la nesfarsit , prietenii te ajuta dar nu pana intr-acolo incat sa mearga ei la puscarie pentru tine...

     dar subiectul este despre acordurile de pace.

     Deci odata ce ai negociat si ulterior ai semnat este de inteles, intr-o lume civilizata, ca incepe aplicarea acordului, step by step... Dar nu intotdeauna s-a ajuns la implementare si aici ar trebui acordata mai multa atentie...

     Nu mai spunem ca ONU are si el aroganta sa si deci trebe si acolo lobbat puternic...

     Nu mai spun ca din partea palestinienilor nu a fost nimeni prezent acolo care sa sustina sau sa infirme ceva... Ceatza ca la Londra dar si acolo s-a ridicat pacla...

     Deci diavolul se ascunde in detalii.
  • -1 (5 voturi)    
   Legile lui Murphy (Joi, 30 ianuarie 2020, 13:51)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

   in aceasta situatie:

   Pentru palestinieni:
   -Lucrurile merg mai prost sub presiunea preocuparii de a le face sa mearga bine.
   Dar:
   -Zambeste! Maine va fi mai rau!

   Speranta israelienilor:
   -Daca un lucru este facut prost de destul de multe ori el devine corect.

   Acum s-au incalcat mai multe linii rosii si s-a trecut la un alt nivel al discutiilor. Palestinienii au pierdut si vor mai pierde sanse bune de a-si rezolva situatia, iar timpul trece, viata trece ....
 • +10 (20 voturi)    
  Planul de pace Trump (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 10:17)

  truiad [utilizator]

  Buna analiza.
  Din pacate, nu se pot face previziuni despre viitorul regiunii - totusi, mai degraba pesimiste.
  Nici macar daca sustinerea prea mare pentru Israelul condus de Netanyahu il va ajuta in campania electorala pe Trump.
 • +4 (44 voturi)    
  excelent articol! de un echilibru rar pe HN... (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 10:19)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  la cat mai multe!!!
 • +14 (36 voturi)    
  Nu este un plan de pace (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 11:07)

  yyyxxx1981 [utilizator]

  La ce nebunii prevede nici nu poate fi luat in serios. E o actiune de PR a lui Trump cu efecte asupra procesului in care este acuzat si in vederea campaniei electorale.
 • -10 (38 voturi)    
  dece? (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 11:11)

  victor L [utilizator]

  pentru ca nu este o solutie simpla in iadul cu palestinienii.
  trebuie taiat nodul gordian odata.
 • -7 (61 voturi)    
  E inacceptabil din doua motive (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 11:34)

  Luk [utilizator]

  Primul motiv este ca-i de pace. Aia e gresit, palestinienii nu stiu ce sa faca cu pacea,
  Al doilea motiv este ca semnarea unui asemenea plan ar insemna recunoasterea Statului Israel si aia e imposibil pentru palestinieni.
  Singurul plan acceptabil pentru ei ar fi sa plece sau sa moara toti cetatenii israelieni, iar Statul Israel sa dispara.
  • -2 (26 voturi)    
   Adevarul ati spus! (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 19:43)

   Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Niciodata Liderul Mahmoud Abbas NU a facut un secret,prin urmare afirmatia D-voastra se poate confirma de la cea mai sigura sursa:

   Abbas rejects Israel’s legitimacy in any borders:
   “All of Israel is a ‎‎“occupation”

   ‎https://www.youtube.com/watch?v=CspkE4Tfh4s
   • -2 (6 voturi)    
    cineva trebuie sa ii raspunda si lui... (Joi, 30 ianuarie 2020, 12:56)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Joseph18

    Israel is a state - Israel is and will be there for ever!

    Istoria acelor locuri arata fara nici o urma de indoiala ca au fost si au locuit si ca vor continua sa locuiasca si sa isi vada de treaba lor spre deosebire de altii care doar vor sa darame, sa fure, sa atace, sa preia de la altii fara sa munceasca - si aici nu ma refer numai la cei din Orientul Mijlociu - sunt mai multi care inca mai procedeaza astfel.

    Din pacate organizatii internationale menite sa asigure pacea, stabilitatea si prosperitatea sunt adanc politizate si deprofesionalizate si asta complica mizele in regiunile de conflict deschis sau mocnit...

    daca un lider politic este dus cu capul sa nu te arunci sa ii faci jocul - este valabila pentru mine indiferent de reliigie, cultura sau tara de origine a acelei persoane.
    • -1 (5 voturi)    
     Vorbiti despre Abbas, aveti dreptate. (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:17)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui ..13

     .
  • +4 (24 voturi)    
   Mi se pare corect! (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 21:31)

   brightids [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   ...hai poate sa nu dispara dar cred ca ar putea primi o parte din Polonia sau toata planeta marte.
   • -5 (7 voturi)    
    @hotnews (Joi, 30 ianuarie 2020, 12:22)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui brightids

    Cum de-ati publicat un asemenea comentariu?!
    • 0 (0 voturi)    
     Dar ce are? (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:24)

     brightids [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     e o parere personala si pertinenta. Oare daca i-am intreba pe cei ce si-au dat viata pentru libertate ce crezi matale ca ne-ar zice. Oricum imi sustin parere si daca vrei iti zic si multele motive pentru care consider acest stat ca fiind ilegal infiintat pe pamantul altora. Libertate frate!
     • +2 (2 voturi)    
      Mda (Vineri, 31 ianuarie 2020, 18:23)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui brightids

      Nu stim ce-ar raspunde eroii pentru simplul motiv ca nu mai pot. Parerea mea e ca n-ar fi mandri ca au murit pentru unul ca tine, dar asta e doar o presupunere. Asta este, in niciun caz nu-i pot invinovati ca ai aparut tu, mereu apar imbecili.
  • -1 (23 voturi)    
   adevarat (Joi, 30 ianuarie 2020, 8:22)

   hanu [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Sincer cred ca e ceva legat de islam, e felul lor de a vedea lumea. Pana nu reformeaza islamul sau renunta complet la ideologia respectiva, vor fi tot saraci si prosti. Uita-te cum israelul a facut din rahatul ala de teritoriu bici. Si mai face si poc. Cel mai grav e ca palestinienii chiar nu au sici un pic de simt politic...Israelul nu va disparea pana nu transforma adversarii in sticla.
   • 0 (6 voturi)    
    sincer cred ca folosesc religia (Joi, 30 ianuarie 2020, 13:07)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui hanu

    In alte scopuri...

    cand esti sarac este clar ca esti doar un instrument in mana politicienilor corupti - vezi loco TR.

    de aceea unul dintre aspectele care sunt aduse in atentie in documentului publicat este legat de PROSPERITATE.Nimic nu este intamplator.

    Nu palestinienii de rand sunt vinovatii - ei sunt produsul celor care conduc, Intern palestinienii nu prea pot sa faca mare lucru - de aceea presiunea internationala ar trebui sa contribuie la modelarea liderilor palestinieni si nu numai...

    Acum ca cel de al doilea razboi mondial este mai atent analizat se poate spune ca impartirea in sfere de influenta a fost o mare eroare - li s-a dat mana libera unor lideri dusi cu capul si atunci sa nu ne miram de consecintele actiunilor lor.

    Poate ca de aceea modalitatea de abordare a conflictelor s-a schimbat oarecum...Sigur mai exista printre noi oameni de moda veche care inca iubesc biciul si o anume religie si mai ales dictatura - declarata sau oarecum atent coafata.
 • -7 (57 voturi)    
  Spectaculos (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 11:43)

  Imperialistu [utilizator]

  Atatea si cuvinte aproape nici o vorba despre terorismul Hamas, terorismul Fatah, cultul urii din presa si institutiile de invatamant "palestiniene", irosirea banilor pe arme, legaturile "palestiniene" cu Iranul, fondurile acordate de Autoritatea Palestiniana familiilor de ucigasi de evrei etc. O performanta remarcabila.
  • -2 (40 voturi)    
   Dap (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 13:21)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Imperialistu

   Cu adevarat remarcabil. Plus ca Administratia Trump n-a facut decat sa aplice o hotarare a Congresului cu privire la Ierusalim :))
   • -1 (29 voturi)    
    din 1995, pana in 2018... (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 20:08)

    Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    Ceea ce ati spus este cunoscut ca fiind “Legea Ambasadei din Ierusalim” si este o lege publică a Statelor Unite adoptată de Congresul 104 la 23 octombrie 1995.
    Legea respectiva a fost adoptată de Senat (cu 93–5), și Casa Reprezentantilor (cu 374–37).

    Jerusalem Embassy Act 1995
    https://en.wikipedia.org/wiki/Jerusalem_Embassy_Act

    Si s-a gasit tocmai Trump sa o semneze DUPA 23 de ani de la APROBAREA Legii, timp in care predecesorii lui au preferat sa o ignore.

    Asa ca TOTI au sarit in capul lui caci si-a tinut si aceasta promisiune din Programul sau Electoral pentru Alegerile din 2016.

    Cine a mai pomenit asa ceva?
    • +2 (12 voturi)    
     Da, au ignorat o lege proasta (Joi, 30 ianuarie 2020, 12:06)

     junimea [utilizator] i-a raspuns lui Joseph18

     O lege care pune capac procesului de pace. Singurul idiot care a luat-o in seama e si cel mai prost presedinte din istoria SUA. Si asta nu e o coincidenta. Clinton va ramane in istorie pentru Oslo 1993, Trump va ajunge la lada de gunoi a istoriei.
     • -1 (11 voturi)    
      Clinton a ramas in istorie pentru Lewinsky (Joi, 30 ianuarie 2020, 12:26)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui junimea

      .
      • +3 (9 voturi)    
       Asta cred cei care l-au urat (Joi, 30 ianuarie 2020, 13:45)

       junimea [utilizator] i-a raspuns lui Luk

       Economia a fost pe val, bugetul avea excedent, e unul dintre cei mai iubiti si apreciati presedinti americani. Legea aia a fost blocata si de republicani care au inteles consecintele nefaste, singurul dumbo care n-a inteles e actualul "geniu stabil".
       • 0 (0 voturi)    
        Termina (Vineri, 31 ianuarie 2020, 21:09)

        Luk [utilizator] i-a raspuns lui junimea

        ca-mi dau lacrimile
    • -2 (6 voturi)    
     s-a dovedit ca rezistenta la inaintare (Joi, 30 ianuarie 2020, 13:23)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Joseph18

     este MAXIMA.

     De aceea a fost nevoie de acest nou document propus si prezentat de Casa ALba.

     Modul insa in care actioneaza Trump imi pare insa mie ca lasa mult de dorit.

     Mai trebuie si putina diplomatie daca vrei sa treci marile si nu numai sa tot declari Ameirca The First.

     Realitatea este cea care se auto-declara

     Deci nici macar Presedintele nu armai trebui sa mai vorbeasca - bine ar fi daca doar ar glumi pentru ca o persoana care glumeste si lumea rade la glumele lui arata ca exista un context al multumirii si al prosperitatii si o deschidere pe care saracia nu o permite.

     hai sa radem cu Ronald Reagan -
     https://www.youtube.com/watch?v=mN3z3eSVG7A
   • -1 (13 voturi)    
    Da, singurul prost care a facut asta (Joi, 30 ianuarie 2020, 12:03)

    junimea [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    Toti ceilalti presedinti s-au abtinut.
    • 0 (12 voturi)    
     Si ce-au rezolvat aia care s-au abtinut? (Joi, 30 ianuarie 2020, 12:27)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui junimea

     .
     • +2 (10 voturi)    
      Mentinerea unui climat deschis negocierilor (Joi, 30 ianuarie 2020, 13:47)

      junimea [utilizator] i-a raspuns lui Luk

      Acum totul a fost aruncat in aer de acest ignorant care a distrus politica externa americana si credibilitatea SUA.
      • 0 (4 voturi)    
       Bullshit (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:39)

       Luk [utilizator] i-a raspuns lui junimea

       Vorbim despre o hotarare a Congresului USA de acum 25 de ani. S-a facut vreun progres in timpul asta? un sfert de secol fara niciun pas inainte? Serios?!
       Lumea chiar ia in serios hotararile Congresului USA, palestieniii vad ca inca nu.
       Nu-i chiar buricul pamantului problema si zona a incetat sa mai fie asa fierbinte de cand Egiptul a recunoscut Israelul.
       Foarte bine, sa nu accepte solutia propusa, sa vedem ce se mai intampla. Timp avem, poate in urmatorii 25 de ani se mai intampla ceva.
       • +1 (1 vot)    
        Da! (Vineri, 31 ianuarie 2020, 13:19)

        Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

        Eu consider ca problema principala este aceea ca o PARTE dintre arabii palestinieni NU realizeaza ca ei sunt folositi ca un fel de noua 'ARMA'...

        Am afirmat mai sus ca numai o PARTE, dar nu TOTI, caci cine va face o vizita in Isreal, va putea vedea peste tot cetateni arabi palestinieni care lucreaza impreuna cu evreii.
        Astfel ei sunt prezenti in personalul medical al Spitalelor, in industria Turismului in Comert, in Politie in Justitie, etc

        D-voastra ati scris pe ultimul rand: "Timp avem, poate in urmatorii 25 de ani se mai intampla ceva".

        Eu cred ca sunt sanse MARI ca in urmatorii 25 de ani numarul arabilor INTEGRATI in societatea Israeliana sa creasca in mod semnificativ, iar numarul celor dispusi sa arunce cu bombe si racheta se va micsora.

        Intrebarea GREA este ce va RAMANE din Europa dupa trecerea a inca 25 ani

        Va salut cu respect!
        • 0 (0 voturi)    
         Joseph (Vineri, 31 ianuarie 2020, 21:15)

         Luk [utilizator] i-a raspuns lui Joseph18

         Va multumesc frumos pentru comentarii. Ce spuneti acolo inseamna sa nu aleaga ei, ci sa aleaga timpul pentru ei. Sa fie sanatosi si sa nu mai omoare oameni nevinovati pe strada si nici fetite in somn.
         In Israel sunt mai multi arabi cu drept de vot decat sunt israelieni cu drept de vot in toate tarile arabe la un loc, asa-i.
         Nu ma astept sa priceapa toata lumea, dar am pretentia de la cei care inteleg sa incerce in continuare. Nu putem sa-i lasam pe troli si tampiti sa scrie tampenii fara sa opunem o opinie aici. Sa avem rabdare si sa spunem in continuare adevarul, restul vine de la sine.
         • 0 (0 voturi)    
          Corect: Timpul va decide! (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 15:58)

          Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

          Am cunoscut demult un arab palestinian care mi-a povestit mai multe lucruri despre viata lor in timp ce se aflau sub dominatia iordaniana, asta intre 1948-1967; si iata cateva info in limba romana:

          https://ro.wikipedia.org/wiki/Cisiordania

          [Se poate vedea in adresa de mai sus si urmatoarele: "Cisiordania, cu o suprafață de 6.644 km2, a aparținut între anii 1948-1967 statului Iordania și a fost ocupată de Israel în timpul Războiului de Șase Zile din iunie 1967.]

          Revenind la acel palestinian in varsta el mi-a povestit - printre altele - ca atunci cand mergeau la cinema, si in deschidere se prezenta un jurnal de noutati in care aparea si Regele Iordaniei, publicul trebuia sa se ridice in picioare si sa salute cu mana la tampla IMAGINEA de pe ecran.

          Cine NU se ridica pentru salutul respectiv era lovit cu o nuia , sau baston, de catre un fel de politisti civili, cum sunt astazi in Iran.

          Pe scurt: pentru a arunca pe Forum cu +, sau - ,trebuie sa cunosti ceva mai mult decat crede fiecare ca stie, chiar si fara datele minimale de pe Wikipedie...

          Deci, traisca Lupta pentru Adevar!
  • -4 (20 voturi)    
   Am inteles! (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 19:49)

   Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui Imperialistu

   Va referiti si la generatia de Maine!
   Sa nu fiti ingrijorati, ei sunt bine pregatiti de la o varsta frageda si asta se poate vedea [cu aprobare] mai jos:

   Iata o 'ceremonia de absolvire a grădiniței' [2 minute]
   - Kindergarten Graduation Ceremony –

   https://www.youtube.com/watch?v=gM07qFvcTE8
 • -12 (40 voturi)    
  pozitionarea (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 11:59)

  nash pandelica [utilizator]

  alaturi dintre una din parti, duce la stingerea conflictului, prin declararea unui invingator.
  ambiguitatea duce la continuarea conflictului, la mai multe pierderi de vieti si cheltuieli materiale.
  propunerea americana are sprijinul marilor puteri din lumea arapa, pt. care, garantiile americano israeliene au fost convingatoare.
  solutia cea mai buna pt. palestinieni este sa aiba un stat, si sa intre in uniune, confederatie, federatie cu israelul.
  toate necazurile vin dinspre iran, care a ramas singurul dusman vehement si militant al israelului, din zona/ sponsor hamas.
  n'au fost prezenti, dar toate statele arabe mentionate, emiratele arabe, saudia, egiptul si libanul sunt pozitive acordului propus de americani. exceptie siria, sprijinita de rusi si iranieni.
  singura mare probleme, cum o spune si articolul, sunt formatiunile extremiste, armate, sustinute de iran si cumva, indirect de rusi prin siria si iran.
  de unde ca problema cea mai grea si importanta a viitoarei administratiei trump va fi schimbarea
  regimului in iran.
 • +8 (52 voturi)    
  planul de pace (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 12:03)

  levierul [utilizator]

  nu exista niciun plan de pace. Israel si USA nu vor fi de acord niciodata ca arabii sa isi faca un stat. Mai curand ii omoara pe toti decat sa le dea vreun fel de independenta.
  • -7 (39 voturi)    
   Mneata ai citit articolul ? (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 12:28)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui levierul

   Planul exact asta propune - înființarea unui stat palestinian independent. Ce ne mai place să ne aflăm în vorbă, comentând fără să știm despre ce e vorba...
   • +8 (36 voturi)    
    tu intelegi ceva ? (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 15:43)

    levierul [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    nu pricepi ca este un plan doar al lui Trump cu Israel, care nu are vreo legatura cu cei carora vor sa le acorde independenta. Practic, o utopie.
    • -5 (31 voturi)    
     Poate (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 18:41)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui levierul

     Ne arati dumneata (care intelegi atat de multe) un plan palestinian care mentioneaza Statul Israel si pe urma iti dau dreptate.
     Cei care nu admit existenta unui stat sunt palestinienii, nu SUA si nu Israelul.

     Acum ai inteles sau trebuie sa-ti faca cineva un desen?
     • -4 (24 voturi)    
      Nimic (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 20:13)

      Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

      Atunci cand in INIMA unui om este ceva infipt adanc, NIMIC nu-l poate ajuta sa-si schimbe simtamintele: nici un desen, nici o harta, nici o carte de Istorie, nici Wikipedia, etc

      NIMIC!
     • +2 (12 voturi)    
      Palestinienii recunosc Israelul din 1993 (Joi, 30 ianuarie 2020, 12:08)

      junimea [utilizator] i-a raspuns lui Luk

      Mai pune mana pe carte si nu mai repeta propaganda trumpista.
      • +2 (2 voturi)    
       Mah, cetatene (Vineri, 31 ianuarie 2020, 18:25)

       Luk [utilizator] i-a raspuns lui junimea

       Il urasti asa de tare pe Trump incat ai devenit trompeta rusilor si a lui Putin. Razi de astia ca mine, dar esti respingator pentru orice om civilizat care a auzit de Lenin si de idiotii lui.
   • +2 (34 voturi)    
    Tu realizezi (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 16:24)

    yyyxxx1981 [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    ca modul in care este conceput acest "stat" faca ca el sa existe doar cu numele fara absolut nimic din ce are un stat. Asa zisa propunere este totul obtinut de o parte si nimic la cealalta? E ca si cum un albitru la inceputul unui meci Steaua-Dinamo propune, haideti sa incepem va rog meciul din minutul 80 de la scorul de 10-0 pentru Steaua. Sunteti amandoi de acord da? Serios vorbind, chiar nu vad cum un om rational care stie putin despre istoricul conflictului poate lua in serios un astfel de "plan" si sa ii dea cea mai mica sansa. In modul asta nu se va rezolva din nou nimic, oamenii de acolo se vor omora in continuare intre ei... nici o nautate. Doar fac asta de 70 de ani.
    • -5 (29 voturi)    
     Cetatene (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 19:23)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui yyyxxx1981

     Palestinienii n-au o tara a lor. Planul propus zice ca ar putea avea. Toata lumea are o tara, doar ei n-au, intelegi? Pot sa repet, daca vrei: palestinienii ar putea avea o tara (cu scoli, ministere, strazi, fabrici, locuinte, cetatenie, limba, ambasadori si ambasade etc). Acuma n-au nimic, traiesc din ajutoare si-i primeste cine vrea, daca vrea. Oamenii care traiesc acolo n-au trecut si nici viitor, sunt fii ploii la modul cel mai propriu.
     Poate propunerea USA nu-i cea mai buna, dar e fundamental ca ar putea duce la crearea unui stat. Se poate discuta, negocia, pot sa mai lase de la ei, sa pluseze si sa ceara mai mult.
     Aia ar insemna sa negocieze
     Ce vor ei e simplu si imposibil: disparitia Israelului si inlocuirea lui cu Statul Palestina, cu capitala sa Ierusalim.
     Daca palestinienii nu vor sa discute, sa negocieze si nu le trebuie un stat sau un viitor, e problema lor. Nu SUA si nu Israelul pierd, ci copiii lor.
     Asta este o pozitie rationala, nu ce ingaimi dumneata acolo. A propos de istoricul conflictului: poate ne spui dumneata ce-au patit everii din zona aia inainte sa existe statul Israel si poate ne explici si de ce sunt asa de putini evrei prin tarile din jur.
     Prea sunteti toti destepti, sensibili si rationali.
     • +5 (11 voturi)    
      E un plan facut pentru Israel (Joi, 30 ianuarie 2020, 12:09)

      junimea [utilizator] i-a raspuns lui Luk

      Palstinienii iau doar firimituri.
      • 0 (0 voturi)    
       Un posibil raspuns... (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 16:20)

       Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui junimea

       Exista o declaratie [a unui persoane foarte importante din Gaza] facuta la TV Egipteana.

       Este vorba de Domnul Fathi Hammad care a spus foarte clar: „Populatia palestiniena” nu există” si El este Ministrul de Interne și al Securității Naționale a Hamasului!

       Mr. Fathi Hammad said: ‘Palestinian People’ Don't Exist”
       https://www.youtube.com/watch?v=XwBSWN4s9JU

       El afirma ca arabii 'palestinieni' au venit in 'Regiunea Palestina' din Egipt, din Yemen, din Arabia Saudiata, etc

       Desigur, Dv si pretenii il puteti contrazice si sa-l dati cu minusuri pana isi va schimba declaratia conform dorintei Dv
       Dar ce crede el?
    • -7 (25 voturi)    
     Apropo de Football (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 20:35)

     Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui yyyxxx1981

     D-voastra ati facut o legatura intre Politica si Football, asa incat m-am simtit OBLIGAT sa va complerez comaparatia cu o simpla adresa pe care merita sa o vizionati, caci este vorba de Football in Regiunea Palestina, asta inainte de 1948, anul in care s-a reinfiintat Statul Isreal

     The year 1938-39 in Mandatory Palestine football
     https://en.wikipedia.org/wiki/1938%E2%80%9339_in_Mandatory_Palestine_football

     Veti putea vedea echipe de football pe care multi ar prefera sa NU le vada nici astazi!
   • +5 (7 voturi)    
    Nu prevede nimic (Joi, 30 ianuarie 2020, 12:07)

    junimea [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    Sunt vorbe goale, atat timp cat i se permite Israelului sa ramana in teritoriile ocupate si sa-si legitimizeze prezenta acolo prin incalcarea dreptului international si a rezolutiilor ONU.
    • -2 (6 voturi)    
     teritoriile ocupate? (Joi, 30 ianuarie 2020, 14:04)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui junimea

     Si cui apartin acele teritorii de drept?
     a- imperiului otoman
     b- regatului iordanian
     c- lui Allah
     • +4 (6 voturi)    
      celor care au fost alungati de ocupanti! (Joi, 30 ianuarie 2020, 15:37)

      kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      si de colonisti.
      • 0 (0 voturi)    
       "care au fost alungati de ocupanti"... (Vineri, 31 ianuarie 2020, 14:15)

       Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

       *De data aceasta ati INTUIT ceva insa va LIPSESTE o privire mai larga a actiunii de ALUNGARE, insa o puteti capata la aceste 2 adrese:

       1- Steagul 'Palestinian' se afla in zona oraselor Mecca si Medina unde au avut o tara intre anii 1916-1925, si din care au fost ALUNGATI de alti arabi care au format Arabia Saudita in 1933:

       https://ro.wikipedia.org/wiki/Regatul_Hedjaz


       2 – Alti Palestinieni au fost ALUNGATI din Iordania - dupa luptele declansate de Yasser Arafat impotriva Regelui Husein [merita sa vedeti aceste informatii]

       https://www.thoughtco.com/black-september-jordanian-plo-civil-war-2353168

       In cei priveste pe arabii palestinieni din Statul Israel, pe ei NU i-a ALUNGAT nimeni, asa incat cei mai multi s-au incadrat in societatea Israeliana.
       Din acest motiv nu se semnaleaza arabi din Israel care sa ceara AZIL in Europa...!

       Eu m-as bucura pentru Dv daca va veti duce intr-o excursie in Israel [unde se duc milioane de oameni in fiecare an] si sa ne relati DUPA ACEEA realitatea vazut cu ochii in timp Real...

       Deci, cam asta este situatia pe SCURT, si NU trebuie sa fiti suparat daca nu reusiti sa evaluati situatia exacta de pe teren.
  • +4 (30 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 13:54)

   [anonim] i-a raspuns lui levierul

  • -4 (30 voturi)    
   arabii puteau sa isi faca statul in 1948 (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 15:48)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui levierul

   apoi in 1949,50,51,52,53,54,56,57, 58, 59,60 ...sa continui?
   Poti sa ne dai cel mai mic motiv pentru care nu l-au facut si au preferat sa urle Moarte Israelului?
   Aa, mai erau inca 4-5 state arabe in zona si pe nici unul nu il interesa aparitia statului Palestina ci doar disparitia Israelului?
   Deci cine nu a vrut independenta sau statalitatea Palestinei?
   • +1 (27 voturi)    
    si ce vina are Palestina aici? (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 17:45)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    vinovate sunt cele 4-5 state de care zici. Logic.
    • -5 (25 voturi)    
     :))) (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 19:29)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

     Ai citit ce-a declarat "Presedintele" Autoritatii Palestiniene despre planul asta? Acum pe cine mai dam vina, tot pe Israel, SUA si pe celelalte 4-5 state arabe? :))))
     Chiar ca-i in floare analfabetismul functional...
    • -5 (27 voturi)    
     eu am vorbit de arabi, nu de Palestina (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 20:27)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

     Palestina e o denumire geografica a unui teritoriu, nu un stat si probabil nu va fi niciodata daca arabii continua in prostia lor.
     Deci arabii locuitori ai Palestinei sunt la fel de vinovati ca si cele 4-5 state din jur, mai ales ca din 67 incoace asa-zisii "palestinieni" sustin ca se auto-guverneaza.
     Nu ti se pare dubios ca pana in '67, cand tot West Bank-ul era teritoriu iordanian nimeni nu miauna despre "palestinieni" si statul lor?
   • +5 (9 voturi)    
    Puteau sa-si faca stat... (Joi, 30 ianuarie 2020, 12:10)

    junimea [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Un mic detaliu ti-a scapat geniule, cum sa-si faca stat in teritorii ocupate de armata israeliana?
    • -4 (6 voturi)    
     1948?? (Joi, 30 ianuarie 2020, 14:07)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui junimea

     Ce teritorii ocupa armata israeliana atunci?
     In plus, inteligentei tale i-a scapat detaliul ca intre 1949-1967 Cisiordania si Ierusalimul au fost coupate de facto de catre iordanieni nu de catre israelieni.
     Nu evreii au atacat tanarul stat palestinian ci exact invers. Dar daca toata progresimea mondiala a stabilit ca palestininienii sunt victimele ce mai conteaza adevarul istoric.
     • 0 (0 voturi)    
      Admiratie (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 16:39)

      Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Va asigur de tot Respectul meu pentru Energia INUTILA pe care o folositi pentru a DOVEDI Adevaruri consemnate in Istorie.

      Desigur, acele fapte istorice NU pot patrunde in mintile care nu poseda o cat de mica pasiune pentru Adevar

      Am pentru Dv un cadou referitor la bogata istorie si efervescenta viata politica din zona disputata:

      1 - BBC si noul museu, insa fara exponate:
      "The Palestinian Museum it was opened without exhibits":
      http://www.bbc.com/news/world-middle-east-36322756

      2 - The Guardian: Cum arata Parlamentul
      “Palestine's abandoned parliament”…
      https://www.theguardian.com/cities/2015/may/29/palestine-abandoned-parliament-history-cities-50-buildings

      Inca odata primiti toata Admiratia mea, chiar daca amndoi stim APRIORIC ca nu sunt sanse de succes...!
  • -9 (15 voturi)    
   lol (Joi, 30 ianuarie 2020, 8:25)

   hanu [utilizator] i-a raspuns lui levierul

   palestinienii nu vor stat tataie. Ei vor moartea israelului si sa-i inece pe toti in mare...Nu-i intereseaza ca au fost sunt si vor fi parliti si inapoiati...sa moara totusi capra vecinului. Ei, ce vor ei nu se poate. Israelul are arma atomica si nu va ezita sa o foloseasca.
 • -5 (37 voturi)    
  Nu complică nimic, ci simplifică (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 12:37)

  Tescovin [utilizator]

  Palestinienii au cerut mereu un stat al lor, asta li se și oferă prin acest plan. E șansa lor să zică DA. Însă știm cu toții că nu o vor face. Nu pentru că „Trump” sau pentru că „SUA și-au pierdut credibilitatea ca broker”, ci pur și simplu pentru că resortul real al palestinienilor a fost dintotdeauna respingerea existenței statului evreu. Acest lucru va deveni acum mai evident ca oricând. În aceste condiții, nimeni nu va mai dori (probabil cu excepția Iranului) să se asocieze unei cauze care sfidează pe față ordinea internațională. Deja majoritatea statelor arabe tind să evolueze - lent, dar sigur - către recunoașterea Israelului. Cauza palestiniană va mai fi susținută doar de Iran și de scelerații marxiști din Vest. End of game.
 • -8 (38 voturi)    
  Mult text pentru un lucru simplu. (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 12:52)

  A.Corneliu [utilizator]

  Mult text pentru un lucru simplu.
  Miezul conflictului consta in faptul ca arabii nu au acceptat niciodata insasi existenta Israelului.
  Asazisii palestinieni, populatie araba nediferentiata de restul arabilor din zona, au decis ca obiectivul lor este eliminarea statului evreilor, care se afla in patria lor istorica si instaurarea unui stat arab in loc.
  Aceasta se reflecta cel mai simplu prin nerecunoasterea decisa de catre Autoritatea Palestiniana a Israelului ca statul national al poporului evreu, in oricare dintre solutiile posibile de rezolvare a conflictului.
  "Palestinienii" duc o lupta terorista continua impotriva Israelului de 72 de ani incoace si nu au renuntat la scopul lor.
  Si atunci despre ce vorbim?

  Si inca: nu exista niciun conflict Israel-Palestina. Israelul este un stat, in timp ce Palestina este tinutul geografic in care se afla Israelul.
  Nu exista in fapt un stat "Palestina", oricat ar dori "lumea buna" sa creada ca exista.
  • +8 (26 voturi)    
   in ce stat locuia Golda Meir in anii 20-30? (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 14:56)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui A.Corneliu

   in "Palestine", dupa cum scrie pe corespondenta sa!
   • 0 (22 voturi)    
    nu era un stat (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 17:04)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

    era un teritoriu, fost otoman, administrat de britanici.
    • -7 (15 voturi)    
     Steagul Regiunii 'Palestina' (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 20:48)

     Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

     Intr-adevar a fost o Regiune Palestina scoasa de sub influenta Imperiului Otoman, 'Palestinei care s-a dezmembrat dupa Primul Razboi Mondial,

     Si in Europa s-a petrecut dezintegrarea Imperiului Austr-Ungar care a dus la definirea, sau redefinirea unor State, mai vechi, sau mai noi.

     Interesant mi se pare Stegul Palestinei care apare in Dictionarul Larousse din anul 1937, ca si in cel din 1939.
     Iata acest Steag in partea dreapta a imaginii foarte aproape de Steagul Romanesc.

     The Flag of Palestine in 1939:
     https://www.reddit.com/r/vexillology/comments/2mknhl/flags_from_the_larousse_french_dictionary_1939/

     Daca credeti de cuviinta. il puteti re-trimite dl. @kingdavidhotel din Banatul pentru Adevarul sau...
     • +8 (12 voturi)    
      dar steagul Israelului cum era in larousse? (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 22:25)

      kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Joseph18

      Dupa logica lui a.corneliu ar trebui sa existae doar statele care au fost pe harta timp de 2000 de ani?
   • -4 (20 voturi)    
    Faci o diversiune, amice! (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 17:57)

    A.Corneliu [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

    Faci o diversiune, amice!
    Acea "Palestine" mentionata in corespondenta Goldei Meir, nu a fost un stat, ci un teritoriu in administratia Marii Britanii.
    Teritoriul Palestina a fosr destinat de la bun inceput pentru intemeierea statului national al poporului evreu, conform declaratiei Balfour si a tratatelor ulterioare. Acest tinut este patria poporului evreu.
    Si ca sa-ti spun ceva ce te va surprinde, pana prin anuii 60 arabii care locuiau in Palestina refuzau ferm sa fie numiti palestinieni, considerand ca acest nume este rezervat exclusiv evreilor locali.
    • +7 (19 voturi)    
     Hmm... (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 21:42)

     brightids [utilizator] i-a raspuns lui A.Corneliu

     prietene inainte de a veni britanici erau 3% evrei seculari in regiune. restul erau imprastiati prin toata lumea, ce parerea ai avea daca as aduna eu toti jaja* de la mine din cartier si le-as da jumate din apartamentul tau?
    • +5 (13 voturi)    
     poporul evreu, poporul palestinian.. (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 22:26)

     kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui A.Corneliu

     cine esti tu sa spui care are drept la un stat si care nu are?
     • +4 (12 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 ianuarie 2020, 7:57)

      [anonim] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

     • -5 (9 voturi)    
      dreptul poate il au toti (Joi, 30 ianuarie 2020, 10:11)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

      Dar de avut un stat il au doar cei care isi doresc cu adevarat. Cine i-a impiedicat pe 'palestinieni" sa isi declare statul?
      Intre 1949 si 1967 arabii au avut tot Ierusalimul in posesie + teritorii mai mari decat le dadea dreptul rezolutia din 1947.
      O sa intreb pana primesc raspunsul, cine i-a oprit sa isi declare statul "Palestina"?
      • +6 (12 voturi)    
       Dar cine i-a oprit pe evrei in ..1910 de ex? (Joi, 30 ianuarie 2020, 11:15)

       kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

       sa-si declare statul? Sau in 1859? Sau in 1939? Sau...

       Asa ca l-au declarat atunci cand situatia internationala le-a permis, atiunci cand au beneficiat de simpatia internationala - desi dupa bombele puse de Irgun nu prea erau simpatici in GB! - Asta se va intampla si cu Palestina.
      • 0 (0 voturi)    
       In TIMP... (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 17:09)

       Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

       Si Beduinii ar fi putut sa-si declare un stat, ba chiar si Tiganii din Europa ar fi putut face asta, INSA, o prima CONDITIE este ca acele populatii sa fie in posesia IDEII de creare unui Stat.

       Aveti mai jos cum a aparut 'necesitatea' unei BALANTARI in Orientul Apropiat, atunci cand a devenit clar ca Israelul urmeaza o orientare Pro-occidentala, iar Moscova a gasit solutia cu infiintarea unei organizatii FATAH cu acel Yasser Arafat:

       1 - Organizatia Fatah [in limba romana]:

       https://ro.wikipedia.org/wiki/Fatah

       2 - Palestine–Russia relations

       https://en.wikipedia.org/wiki/Palestine%E2%80%93Russia_relations

       Faptul ca NU A EXISTAT NICIODATA un Stat Independent cu numele Palestina, ci numai o Regiune numita astfel, asta NU conteaza in 'jocurile' politice' actuale.

       Oricum, si Europa este interesata de a-si face simtita prezenta in Zona, incurajand neintelegerile dintre parti.

       Am facut o sinteza nepermis de scurta...!
 • +12 (38 voturi)    
  clar (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 13:20)

  gelu antigelu [utilizator]

  Atat timp cat Israelul va domina atat de evident administratia americana si implicit politica lor externa, SUA nu are cum sa fie un garant si factor de echilibru. SUA este mult prea apropiata de Israel, practic este prizoniera Israelului pe tot ce inseamna problematica Orientului Mijlociu.
  • -8 (30 voturi)    
   Mda (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 15:03)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui gelu antigelu

   Lasa c-o sa fie Rusia garantul pacii si prieteniei intre popoare.
   • +3 (9 voturi)    
    Whataboutism.... (Joi, 30 ianuarie 2020, 12:12)

    junimea [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    Penibil.
    • 0 (2 voturi)    
     Vad ca ai treaba cu rusii (Vineri, 31 ianuarie 2020, 18:26)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui junimea

     E in regula, straduieste-te in continuare, fa-te util.
 • +5 (27 voturi)    
  simplu (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 13:21)

  Protoss [utilizator]

  De fapt Trompeta nu vrea deloc pace acolo, il interseaza destabilizarea cat mai mult a regiunii, cum se baga rusu prin fostele soviete, asa se baga americanu prin toat Orientul .
 • +5 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 13:23)

  [anonim]

 • +7 (27 voturi)    
  Acord! (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 14:20)

  Nonidem [utilizator]

  "Acordul" actual-in ghilimele, deoarece un acord inseamna doua parti care il accepta, nu un ultimatum al uneia dintre ele-reprezinta pasul penultim al "pohta ce-am pohtit" al Israelului de restitutio in integrum. Urmeaza ultima faza, incorporarea totala a bantustanelor palestiniene in frontierele Israelului antic-o realizare de exceptie, dupa 2000 de ani sa restaurezi forma statala din antichitate.Noi nu putem sa restauram Romania Mare,macar cu zonele locuite majoritar de romani!Dupa versul "La raison du plus fort c'est toujours la meilleur" nu le ramane amaratilor de palestinieni decat de a se integra ei insisi in Statul Israel si in societatea israeliana-evident, ca o minoritate careia i se vor acorda-nu asa- toate drepturile stipulate de ONU iar respectarea lor va fi supravegheata cu strictete de SUA!Urmeaza-profetie-ca exemplul sa fie urmat de Rusia, care va avea tot dreptul sa incorporeze Donbass-ul ba si ceva in plus!De dragul pacii mondiale!
  • +7 (19 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 14:52)

   [anonim] i-a raspuns lui Nonidem

 • -7 (35 voturi)    
  Foarte activa prezenta trolilor (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 15:14)

  Luk [utilizator]

  Interesant. Singurele comentarii cu + sunt cele anti-americane, antisemite si pro-palestiniene.

  Nu zau?! :)))
  • +3 (29 voturi)    
   le-ai citit pe toate? (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 17:44)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   si articolul?

   Si asta e singura chestie pe care o poti comunica?
  • +7 (9 voturi)    
   Tot ce nu-ti convine e antisemit, antiamerican (Joi, 30 ianuarie 2020, 12:14)

   junimea [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Asta e propaganda bolsevica, cine nu e cu noi e impotriva noastra. Singurii troli sunt aia care sustin neconditionat SUA si Israelul chiar si atunci cand gresesc.
   • 0 (0 voturi)    
    Ce vorbesti? (Vineri, 31 ianuarie 2020, 20:59)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui junimea

    Chiar asa? Adica toata Europa (UE adica) si democratii din USA gresesc?
    Mneata esti om serios?!
   • +1 (1 vot)    
    USA e aliatul nostru (Vineri, 31 ianuarie 2020, 21:05)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui junimea

    Orice om cu ceva vertebre isi sutine aliatul. E voie si sa-l sustii pe Putin, e o tara libera.
 • 0 (16 voturi)    
  SUA au făcut o ofertă. (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 16:07)

  asavreau [utilizator]

  Că-i bună ori rea,fiecare după interes.Corect este să nu dai cu parul și să vii cu argumente dacă vrei altfel.Deci și Palestinienii au obținut un stat cu capitala în Ierusalimul de este.Ținând cont de importanța Ierusalimului pentru creștini,iudei și musulmani,dacă evrei și palestinienii nu ajung la un acord ,soluția ar fi ca Ierusalimul să fie declarat oraș sub control ONU.Oraș stat,sfânt pentru toți,deci respectat de toți.Nu distrus.
  • +3 (15 voturi)    
   asa se hotarase de catre onu (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 17:13)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   inca de la declaratia prin care s'a infiintat statul israel.
   un stat evreesc, unul arab si ierusalim sub egida onu.
   dupa primul razbel arapo israelian, din nou onu a hotarat internationalizarea si punerea sub administratie onu a ierusalimului.
   numai ca evreii s'au grabit sa croiasca singuri hotarele si au luat calea biblica. >-))
  • +4 (20 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 17:19)

   [anonim] i-a raspuns lui asavreau

   • -7 (17 voturi)    
    poporul "palestinian" e o himera (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 20:36)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui

    Exista arabi locuitori ai Palestinei antice dar nu un popor palestinian. Pe arabii aia pana in 1967 ii durea in cot daca erau numiti iordanieni, sirieni sau egipteni, oricum pana in 1918 fusesera arabi supusi otomanilor.
    Deci lasa-ne cu popoarele si cu aprecierile la 'bigot-ul" Trump.
    • +10 (14 voturi)    
     dar poporul roman? (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 22:27)

     kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     ca Romania apare in 1918. Cine locuia teritoriul care s-a numit Romania inainte de a se numi Romania?
     • -5 (11 voturi)    
      comparatie de Roller (Joi, 30 ianuarie 2020, 11:50)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

      Si prostie crasa.
      Stii Gogule, Romania apare in 1862 nu in 1918.
      Romanii isi spun romani inca de pe la 1500 deci termenul de roman precede cu vreo 4 secole aparitia statului Romania.
      Luand in considerare faptul ca arabii "palestinieni" isi spun asa doar in 1967 cred ca sunt si ei dispusi sa astepte 400 de ani sa aiba un stat numit Palestina.
      • 0 (0 voturi)    
       din 1967 zici tu? (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:53)

       brightids [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

       de unde le scoti vere? Palestinieni sunt un popor străvechi care a trăit pe coasta de sud a Canaanului între secolul XII î.Hr. și 604 î.Hr., când au fost exilați în Mesopotamia de regele Nebuchadnezzar. Adevarul e dincolo de tine man.
    • +8 (14 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 ianuarie 2020, 0:08)

     [anonim] i-a raspuns lui AliKimiku

     • -10 (14 voturi)    
      Numic mai fals. (Joi, 30 ianuarie 2020, 8:14)

      strungarul [utilizator] i-a raspuns lui

      Palestinienii au venit cu multe secole, mulenii mai tarziu decat Israelul. Citeste Biblia si nu te informa de la tv.
     • -3 (5 voturi)    
      Popor organic si legat indisolubil?? (Joi, 30 ianuarie 2020, 14:28)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui

      Pe bune?
      Fereasca sfantul de limba de lemn neo-orweliana.
      Mai baieti voi sunteti in stare sa rescrieti toata istoria!
  • -7 (19 voturi)    
   Ierusalimul... (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 18:01)

   A.Corneliu [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   Ierusalimul este in mod indubitabil oras evreiesc si capitala Israelului.
   In orice caz, sub administratie israeliana ttoti oamenii au libertate deplina de practica religioasa.
   • +8 (20 voturi)    
    libertate deplina? (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 22:29)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui A.Corneliu

    eu am vazut doar soldati evrei care perchezitioneaza palestineni la intrare.

    Niciodata n-am vazut soldati palestinieni care sa perchezitoneze evrei.

    Deh, "egalitate"!!!
    • -6 (26 voturi)    
     Cati israelieni (Joi, 30 ianuarie 2020, 9:40)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

     S-au aruncat in aer, au atacat palestinieni cu cutitele in statiile de autobuz sau au ucis in fetite de 10 ani in somn?
     • +8 (14 voturi)    
      in teritoriile ocupate? (Joi, 30 ianuarie 2020, 11:20)

      kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Luk

      in colonii? In taberele de refugiati?
      La Ramle? La Lyda? la Caana?
     • +5 (11 voturi)    
      in teritoriile ocupate? (Joi, 30 ianuarie 2020, 11:20)

      kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Luk

      in colonii? In taberele de refugiati?
      La Ramle? La Lyda? la Caana?
  • -5 (29 voturi)    
   O clarificare (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 18:28)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   Ierusalimul avea statut de oras neutru sub controlul ONU conform rezolutiei ONU de partajare a coloniei britanice Palestina din 1947. Asta prevedea formarea unui stat arab si a unuia evreu pe teritoriul fostei colonii.

   Problema e ca in prima zi a intrarii in efect a rezolutiei 5 tari arabe + arabii din Palestina au atacat simultan zona evreiasca + Ierusalimul ce era sub contro ONU. Au trecut la masacre pe intreg teritoriul. Evreii au reusit sa ocupe jumatate din Ierusalim iar arabii restul. Pana in 1967 accesul evreilor la zidul plangerii sau la mormintele patriarhilor au fost blocate de arabi. Teritoriul a ceea ce trebuia sa fie statul arab a fost ocupat de Iordania si Egipt.

   On 1967 Egiptul a blocat accesul Israelului la Marea Rosie. Israelul a atacat Egiptul pentru a debloca accesul la Marea Rosie. Israelul a cerut Iordaniei sa nu intre in razboi. Egiptenii ce sufereau infrangeri imense in Sinai i-au pacalit pe iordanieni sa intre in razboi spunandu-le ca inainteaza spre Tel Aviv. Iordanienii au muscat-o si au trecut la bombardarea jumatatii israeliene a Ierusalimului. Cateva zile mai tarziu dupa ce armata egipteana a fost complet zdrobita si alungata din Sinai si Gaza Israelul a trecut la contraofensiva pe frontul Ierusalimului. Iordanienii au fost facuti praf rapid. Au abandonat armamentul greu si au fugit dincolo de Iordan. Evreii au cucerit astfel tot Ierusalimul + Cisiordania.

   Israelul si-a marit teritoriul de 5 ori in 5 zile de razboi luptand impotriva Egiptului, Siriei, Irakului, Iordaniei, Libanului plus a contingentelor din Arabia Saudita, Algeria si Maroc.

   Imediat dupa razboi Isarelul a oferit sa se retraga de pe toate teritoriile ocupate in schimbul unui tratat de pace cu arabii. Raspunsul Ligii Arabe a fost ca singura solutie acceptabila e distrugerea Israelului.

   Dupa un alt razboi catastrofal in 1973 pentru arabi Egiptul a semnat pacea. Si-a reprimit inapoi toate teritoriile dar a fost exclus din Liga Araba.
   • -5 (23 voturi)    
    Comentariul dumneavoastra (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 19:34)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Ar fi trebuit sa faca parte din articol. Putina lume mai citeste, toata lumea scrie. Dunning-Kruger in toata spledoarea lui...
    • +1 (1 vot)    
     Mno (Vineri, 31 ianuarie 2020, 21:03)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     Am luat -6 la un comentariu pe o tema care are -5. Sunt onorat, comentariul dumneavoastra a fost mult mai bun.
 • -8 (20 voturi)    
  Statul Palestinian, (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 17:40)

  strungarul [utilizator]

  Este o revendicare nenaturala, palestinienii sant veniti pe acele teritorii.
  Da, doar in caste conditii, palestinienii pot avea drept la un stat in caceste teritorii.
  Revenirea la granitele din !967? ce tupeu! Adica dupa ce tarile vecine Israelului au pornit simultan un razboi de agresiuni, si au fost infrante rusinos, mai au si pretentii teritoriale de la un popor care de peste 3000de ani i-si are istoria in aceste locuri.
  Dumnezeu le-a daruit-o lor si nimeni nu are dreptul sa se atinga de aceste teritorii.
  • +10 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 18:59)

   [anonim] i-a raspuns lui strungarul

   • -8 (18 voturi)    
    E un pic invers (Joi, 30 ianuarie 2020, 0:10)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui

    Nimeni nu a impus vreo-un referendum pentru ca sa vedem daca milioanele de germani expulzati din Prusia Orientala sa vestul Poloniei de azi in 1945 au fost de acord sa plece de acasa.

    Solutia partajarii Palestinei a fost un compromis. Ca orice compromis nu a satisfacut pe deplin pe nimeni. Ideea e ca arabii au tot atacat Israelul fara sa fie capabili sa-l bata.

    ONU a incercat prin tot doiul de rezolutii sa termine confluctul din zona. Israelul a dovedit ca se poate tine de cuvant si respecta rezolutiile ONU cand a restituit Sinaiul (de cateva ori mai mare ca propriul sau teritoriu) in schimbul pacii.

    A incercat adta si cu arabii palestinieni csnd s-a retras unilateral din Gaza. Rasplata a fost ca arabii din Gaza ataca Israelul cu rachete aproape zilnic. Israelienii ar trebui sa fie complet idioti sa mai accepte orice pana ce arabii nu dovedesc si ei buna credinta.
   • -4 (12 voturi)    
    Nimic mai fals (Joi, 30 ianuarie 2020, 8:23)

    strungarul [utilizator] i-a raspuns lui

    Israelul a existat ca stat pe vremea regelui David, in urma cu 3000 de ani!
  • +6 (14 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 21:00)

   [anonim] i-a raspuns lui strungarul

   • -6 (10 voturi)    
    eroare (Joi, 30 ianuarie 2020, 8:12)

    strungarul [utilizator] i-a raspuns lui

    Nu cunosti istoria, sory!
    Biblia este si istoria adevarata a acestui popor unic, ca ne place sau nu, Onu este o ciuperca fatza de Israel.
  • +6 (12 voturi)    
   Hmm, cum ar fi.... (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 21:50)

   brightids [utilizator] i-a raspuns lui strungarul

   ca albi din Africa de sud sa ne spuna ca ei au fost primi acolo, i-ai crede? cum se face ca toti pe acolo sunt arabi cu trasaturi asemanatoare si asta de mii de ani. Crezi cumva tu ca divinitatea are vreo legatura cu agentiile imobiliare?
   • -5 (7 voturi)    
    Dezamagirea ta, (Joi, 30 ianuarie 2020, 8:24)

    strungarul [utilizator] i-a raspuns lui brightids

    Duvinitatea, adica Dumnezeu are legetura ce tot ce se intampla pe pamantul pe care L-a creat.
    • +1 (1 vot)    
     Ia zii tu sa vina ... (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:31)

     brightids [utilizator] i-a raspuns lui strungarul

     sa stam la o cafea si sa ma lamureasca cum stau treburile, iar daca el imparte pamant cu acte si isi iubeste unul din copii mai mult decat pe ceilalti sa stii ca nu are nici o legatura cu divinitatea. Cauta-l frate e in suflet nu prin carti, poze si mai stiu eu ce ti zic altii.
  • +5 (13 voturi)    
   le-a daruit-o Dzeu? (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 22:30)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui strungarul

   super, atunci a lor sa fie!
 • +3 (13 voturi)    
  Pai sa ne dam cu parerea (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 19:56)

  RaduMischie [utilizator]

  Ganduri razlete:
  - Trump aplica o politica de genul: bah, voi de 70 ani va bateti acolo, noi i-am sustinut pe Israel, dar i-am mai si tras in spate cand exagerau, etc., iar asta n-a adus nici o pace. Stim cum stam. Asa ca o sa schimbam paradigma si o sa le spunem palestinienilor: baieti, noi suntem pe fata cu Israelul, ii lasam sa faca ce vor. Asa ca intelegeti asta, ne punem la masa, va dam niste bani si apoi vedem cum iese. Adica, ce preferati, un stat mai mic si niste bani, sau scandal si o chestie nebuloasa ca acum. Logica mai de business, asa, nu prea are de-a face cu diplomatia
  - planul nu va merge, caci palestinienii urasc Israelul over all, iar aia plecati vor sa se intoarca acasa din refugiu si sa-si primeasca proprietatile pierdute.
  - singura parte buna din planul lui Trump (pe hartie) este ideea de a pompa bani multi acolo. Cu burtica plina, fara grija zilei de maine, palestinienilor nu le va mai arde de extremisme si alte prostii. Dar, deocamdata, asta pare doar o utopie
  • +7 (17 voturi)    
   prietene... (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 21:56)

   brightids [utilizator] i-a raspuns lui RaduMischie

   pe acei copii care se nasc cu piatra in mana eu ii consider cei mai curajosi si nu cred ca si-ar uita mortii doar pentru putina mancare, ei vor tot ....from the river to the sea.
   • -4 (6 voturi)    
    nemaipomenit (Joi, 30 ianuarie 2020, 12:55)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui brightids

    Si uite asa vor mai muri inca 5-6 generatii de curajosi cu burta goala si cu piatra in mana.
    Pana cand isi vor da seama ca "from the river to the sea" nu se va intampla niciodata.
    Dar ce conteaza inca vreo 100 de ani de subdezvoltare pentru poporul tau cand idiotii utili din toata lumea si iti spun ca acei prapaditi de copii sunt cei mai curajosi din lume?
  • +6 (18 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 22:27)

   [anonim] i-a raspuns lui RaduMischie

 • +7 (21 voturi)    
  De ce ? Pentru ca un bolnav psihic si un praduitor (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 20:52)

  deval [utilizator]

  ordinar nu pot face nici un plan !!
 • -5 (19 voturi)    
  Nu stim (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 21:48)

  wintershadow [utilizator]

  daca planul de pace va rezolva problema, dar cu siguranta nu o va complica, precum se insinueaza in articol.
  Este o incercare binevenita de a schimba situatia, dupa ani si ani de stagnare.
  Dar bineinteles ca haterii frustrati nu vor recunoaste asta niciodata, pentru ei important este sa fie impotriva lui Trump.
  • +7 (11 voturi)    
   Un plan la care nu a participat-nici macar la (Joi, 30 ianuarie 2020, 11:34)

   deval [utilizator] i-a raspuns lui wintershadow

   expunere- decat o parte si mediatorul ? Ca sa vezi ce e Trump nu trebuie decat sa fi normal la cap iar el are rarisime momente ! Simpatia pentru SUA e una si o privire sanatoasa asupra accidentului american numit Trump e alta .........
   • -1 (1 vot)    
    Accidentul (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:47)

    wintershadow [utilizator] i-a raspuns lui deval

    cum il numesti tu, este cel mai bun lucru care s-a intamplat pe plan mondial in ultimii multi ani. Daca va fi lasat, va rezolva pe rand toate problemele. Sa vedem atunci ce veti mai comenta.
 • +4 (16 voturi)    
  dupa ce a rezolvat cu Coreea de N, se apuca si de (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 22:32)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  Palestina!
 • +7 (17 voturi)    
  un articol care pune in perspectiva corecta (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 22:53)

  __alex__ [utilizator]

  situatia, mult peste ce citim de obicei pe HN, felicitari. Nici macar de la Trump nu puteai sa te astepti sa fie atat de carpa in fata Israelului, dar omul crede ca lobby-ul evreiesc din SUA ii poate asigura realegerea,
  asa cum a crezut si Dragnea cu PSD-ul si uite unde au ajuns... ;)
  Omul e iresponsabil, crede ca politica si istoria e un SRL.
 • +7 (15 voturi)    
  ADEVARATUL plan (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 23:10)

  Crup [utilizator]

  Am citit tot articolul si m-am tot gandit. Pentru cine cunoaste situatia din teren precum si istoria din ultimele decenii (ma refer din cultura generala), chiar daca sa zicem ca este mai degraba pro-israelian si anti-palestinian (asa cum sunt eu), nu poate ajunge decat la o singura concluzie: planul asta e stupid, este absolut imposibil de acceptat de palestini. E bataie de joc pe fata!
  Repet. Ce am scris mai sus se refera la cei care stiu situatia de acolo, nu la cei care stiu doar una sau doua elemente si astfel au o imagine incompleta.
  NU ma explic aici, explica articolul foarte bine.
  Si m-am tot intrebat ce sens avea sa vina Trump cu un plan insulta de tot kkt? E realmente ridicol!
  Iar in seara asta am gasit raspunsul. Trump este presedintele SUA si astfel tot acest plan reprezinta punctul de vedere oficial al SUA. Eu cred ca in curand, Israelul va anexa oficial toate coloniile evreiesti din Cisiordania. Sau mai diresc spus, nu vor mai fi "colonii" evreiesti din Cisiordania ci in curand, foarte curant vor face parte oficial din teritoriul statului Israel. Tara numita Israel isi va mari teritoriul cu cel putin 30-40% prin anexarea practic a Cisiordaniei.
  "Planul" lui Trump NU este niciun plan. Este recunoasterea oficiala de catre cea mai puternica tara din lumii a raptului teritoriual pe care Israelul il va oficiala foarte curant. Asta este adevaratul "plan".
  Asta este tot. Restul e "vrajeala" pentru fraieri.
  Parerea mea.
  • +4 (18 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 ianuarie 2020, 2:23)

   [anonim] i-a raspuns lui Crup

 • -6 (18 voturi)    
  daca palestinienii (Joi, 30 ianuarie 2020, 8:18)

  hanu [utilizator]

  ar avea 2 neuroni ar accepta un stat al lor, ar fi cei de la care ar pleca reformarea islamului, si ar ridica tara prin munca. Dar ei traiesc in alt secol, asadar nu vor accepta nici un deal, vor prefera sa traiasca tot in mizerie si ura.
  Israelul face realpolitik si este deocamdata de neatins.
  Prima tara din regiune care va pune militar Israelul la colt intr-o situatie fara scapare isi va vedea capitala (cel putin) vaporizata, garantat. Nu uitati, au nukes.
 • +4 (12 voturi)    
  Pace ? (Joi, 30 ianuarie 2020, 12:32)

  junimea [utilizator]

  Planul asta e o gluma proasta. Nu numai ca nu este realist, dar este si foarte partinitor. Lipsa de experienta si expertiza isi spun cuvantul, ganditi-va ca a fost conceput de Kushner, cum este perceput de palestinieni ? Cum ar fi reactionat Israelul daca planul era conceput de un palestinian si planul ar fi sustinut pe fata interesele palestinienilor in defavoarea Israelului?
 • +3 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:16)

  [anonim]

 • +5 (5 voturi)    
  Despre idiotul util (Vineri, 31 ianuarie 2020, 18:44)

  Luk [utilizator]

  (Idiot util = În jargonul politic și jurnalistic, un idiot util este un termen derogatoriu pentru o persoană percepută ca făcând propagandă pentru o cauză fără a înțelege pe deplin obiectivele ei, și care este folosită cinic de promotorii cauzei.)

  Dincolo de ura fata de Trump, firesca intr-o tara socialista in care muncesc atat de putini oameni, o treime din ei "la Stat "), e una sa-l injuri pe Trump si alta e sa injuri tara a carui conducere executiva o asigura.

  As vrea sa va aduceti aminte despre "OZN-urile" care survolau nordul Romaniei pana cand US si Canada au inceput zborurile de politie aeriana cu avioanele lor, pilotii lor si riscurile lor. US ne-a montat chiar si niste radare, ba au amplasat si niste rachete intr-o baza pe care o administreaza astazi NATO. USA sunt aliati, cam singurul lucru care-i tine labele fara ceasuri rusesti departe de noi. Sa va uitati un pic la Donbass si sa verificati distantele, poate nu strica sa va actualizati istoria si faptele. US e cum vreti voi de rea, imperialista, profitoare si cu un presedinte tare rau, dar e aliatul nostru si e singurul lucru de pe planeta care poate tine in frau dragostea sincera a rusilor.
  Nu e absolut niciun merit ca sunteti obiectivi ci dimpotriva, e o rusine si inseamna ca sunteti lipsiti de morala. si aveti senzatia ca vi se cuvine ceva. Nu vi se cuvine absolut nimic, cel putin atata vreme cat aveti impresia ca o alianta militara nu va angajeaza la nimic cu un inamic atat de apropiat. Sunteti deosebit de utili.
  Dintr-o alta perspectiva: am o multime de prieteni evrei si ceva din sangele lor. Sa va uitati un pic pe harta si o sa vedeti ca au tot atatia prieteni in jur pe cati avem si noi.
  Daca nici asta nu va convinge, atunci nu pot spune decat ca "impotriva prostiei, chiar si zeii se lupta in zadar", cum a zis un nene, candva. Sa fiti voi fericiti si aveti grija sa expuneti cele scrise aici si celor pe care-i intalniti, sa stim sa ne ferim.
  • 0 (0 voturi)    
   Si totusi... (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 17:25)

   Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Cred ca este bine sa va pastrati Energia, caci pe acei UTILI nu ii veti putea convinge, sau macar sa le influentati IQ-ul prin prezentarea unor noi informatii.

   Sunteti angrenat intr-o actiune IMPOSIBILA care poate avea ca SINGUR Efect, si anume slabirea imunitatii Dv, iar de aici pot recurge daune serioase sanatatii, ceea ce este bine de EVITAT.

   Ei asa au fost, si asa vor fii INTODEAUNA, caci de mult timp s-a afirmat ca sunt UTILI, dar si MULTI...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by