Partide rusofile încearcă să schimbe orientarea geopolitică a Bulgariei și acesta este unul dintre motivele de speculațiile cu privire la aderarea Bulgariei la zona euro și la uniunea bancară. Cealaltă axă a rezistenței este neîncrederea în euro. Acesta este comentariul ministrului bulgar de finanțe, Vladislav Goranov, la întâlnirea anuală a mediului de afaceri cu guvernul, organizată de publicaţia săptămânală KAPITAL de la Sofia, potrivit Dnevnik, citată de Rador.

Moneda euroFoto: europa.eu

El a comentat modificarea legislativă depusă în Parlament a Legii privind Banca Naţională a Bulgariei (BNB), despre care s-a anunţat în weekend și care a trezit îngrijorare că vizează o modificare a cursului de schimb leva-euro.

"Unii preferă să stăm ca vase atârnate în raport cu moneda euro, dar dacă se întâmplă ceva să putem să pornim pe propria cale. Această integrare este ireversibilă și ne plasează în cercul de luare a deciziilor. Există multe partide rusofile care lucrează pentru schimbarea orientării geopolitice a statului. Aceste două axe vor fi întotdeauna acolo și vor transmite mereu speculații împotriva încrederii în euro și aprofundării integrării", a spus Goranov.

Guvernatorul BNB, Dimităr Radev, a adăugat că modificarea a fost necesară după ce, în luna decembrie, avocații Băncii Central Europene și ai Comisiei Europene au constatat o discrepanță în legislația bulgară, deoarece mecanismul cursului de schimb ERM II exclude ratele de schimb stabilite în legislaţia națională.

Amândoi s-au asigurat că aderarea Bulgariei va avea loc la cursul de schimb de acum, iar Consiliul Monetar va fi anulat atunci când Bulgaria va intra în zona euro. Aşa au intrat şi țările baltice, a spus Radev.

Poziția Bulgariei a fost respectată de opozanţii noștri și nu a fost niciodată pusă sub semnul întrebării sau suspusă dezbaterii. Chiar dacă există o astfel de solicitare, aceasta nu poate fi realizată, deoarece deciziile sunt luate prin consens, acolo sunt 2 voturi din partea Bulgariei", a spus guvernatorul BNB.

Potrivit acestuia, speculațiile s-au produs din cauza „logisticii” - amendamentul a fost depus de parlamentari între prima și a doua lectură a altei legi. Acesta este ultimul obstacol legal pentru aderarea țării la uniunea bancară și mecanismul valutar, a adăugat Radev.

Facem progrese bune, ne mişcăm conform planului, lăsând în urmă subiectul cursului de schimb, a adăugat el.

Ministrul Goranov a confirmat că, până la sfârșitul lunii aprilie, Bulgaria se va alătura sălii de așteptare a zonei euro și uniunii bancare. Dacă nu este acesta cursul de schimb, nu vom intra, a subliniat el.

Goranov i-a asigurat pe oamenii de afaceri că abrogarea cotei unice de impozitare nu e pe agenda guvernului. El și-a exprimat încrederea că 2020 nu va fi mai rău decât 2019, va fi poate chiar mai bun.