La 29 martie, Italia se va prezenta din nou la vot pentru referendumul care va confirma reforma privind reducerea numărului parlamentarilor. "Consiliul de Miniștri, la propunerea președintelui Giuseppe Conte, a convenit data de 29 martie pentru convocarea referendumului popular privind textul legii constituționale care reduce numărul parlamentarilor", a anunţat luni biroul de presă de la Palatul Chigi, potrivit La Repubblica, citat de Rador.

Parlamentul italianFoto: Flickr/ Camera dei deputati

Referendumul nu va avea cvorum, pentru că nu este un vot abrogativ. Consultația populară va confirma, sau nu, reforma care reduce numărul parlamentarilor de la 945 (cât sunt în prezent) la 600 (200 de senatori și 400 de deputați). După cum prevede Constituția, „legea supusă referendumului nu este promulgată dacă nu este aprobată de majoritatea voturilor valabile”.

Prin urmare, pentru validitatea referendumului constituțional nu există un cvorum minim de alegători. Este suficient ca aprobările să depășească voturile nefavorabile, iar dacă rezultatul consultării este pozitiv, șeful statului promulgă legea. În caz contrar, e ca și cum legea în sine nu ar fi văzut niciodată lumina zilei, iar rezultatul consultării este publicat în Jurnalul Oficial.