Avionul prăbușit în Afganistan într-o zonă controlată de talibani era un avion de mici dimensiuni aparținând armatei americane și avea mai puțin de 10 persoane la bord, potrivit unor oficiali americani, citați de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Declarațiile vin să lămurească misterul aeronavei prăbușite în estul țării, în cazul căreia responsabili ai poliției nu au putut preciza dacă este vorba despre o cursă militară sau civilă.

Inițial, informațiile indicau că a fost vorba de un zbor al Ariana Airlines, însă oficialii companiei au negat probleme la vreun zbor al său. Ariana Agghan Airlines, care figurează pe lista neagră a companiilor cu interdicție de zbor în UE, este folosită uneori de armată pentru transportul trupelor în interiorul țării.

De asemenea, autoritatea de aviație civilă afgană a afirmat, într-un comunicat, că nu a fost înregistrată prăbușirea niciunui aparat de zbor comercial.

Avionul s-a prăbușit în jurul orei locale 13.00, a precizat purtătorul de cuvânt al poliției, adăugând că „zona nu este sigură” din cauza prezenței insurgenților. „Este probabil vorba despre un avion de linie”, a precizat el.

În schimb, un purtător de cuvânt al guvernatorului din Ghanzi a declarat că „nu se știe dacă este vorba de un avion civil sau militar”.

Ulterior, guvernatorul a precizat că „nu există nicio informație privind victimele și numele companiei aeriene”.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a susținut, într-un comunicat citat de AFP, că avionul prăbușit aparține americanilor, adăugând că toți membrii echipajului au murit.

Ultimul accident aviatic în care a fost implicată o aeronavă civilă a avut loc în Afganistan în mai 2010 când un zbor Pamir Airways s-a prăbușit făcând 43 de morți. În februarie 2005, un Boeing 737 al Kam Air, o companie privată afgană, s-a prăbușit în apropiere de capitală. Atunci au murit toate cele 104 persoane care se aflau la bord.