Răgazul oferit recent pompierilor australieni de ploile şi vremea mai rece urmează să se încheie, au avertizat luni meteorologii din această ţară, care prognozează că din a doua jumătate a acestei săptămâni va reveni canicula, care sporeşte riscul ca incendiile de vegetaţie să reapară şi să se propage din nou, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Australia se confruntă cu regularitate cu incendii de vegetaţie pe durata verii, însă în acest an focarele au apărut mai devreme decât de obicei şi au făcut 33 de victime în ultimele patru luni. De asemenea, milioane de animale sălbatice au fost ucise de flăcări, care au devastat o suprafaţă echivalentă cu cea a Greciei.

În urma ploilor care au căzut timp de o săptămână în cele mai afectate state australiene - Victoria, New South Wales şi Queensland - numărul focarelor a scăzut cu peste 50%, însă temperaturile peste mediile multianuale vor reveni în acest weekend.

Luni, 59 de incendii de vegetaţie erau încă active în statul New South Wales, din care 28 nu sunt încă izolate.

Meteorologii se aşteaptă ca temperaturile din Melbourne, unde turneul de tenis Australian Open a ajuns în cea de-a doua sa săptămână, să atingă vineri 41 de grade Celsius.