"Doi diplomaţi ruşi din Bulgaria sunt acuzaţi de difuzare de secrete de stat", a comunicat procuratura bulgară. Unul dintre aceştia a colectat informaţii despre mecanismele procesului electoral, iar celălalt a obţinut date despre securitatea energetică a Bulgariei şi le-a furnizat unei centrale ruse de informaţii, potrivit Nova si Rador.

Foto:

"Ambasadorul rus la Sofia va fi convocat la o întâlnire, iar diplomaţii implicaţi în scandalul de spionaj vor fi declaraţi 'persona non grata'", a precizat ministrul bulgar de externe, Ekaterina Zaharieva.

"Procuratura de specialitate a deschis două proceduri preliminare pentru infracţiuni comise împotriva Republicii Bulgaria - pentru faptul că două persoane, cetăţeni străini, colectau informaţii care constituiau secrete de stat pentru a le difuza unui stat străin sau unei organizaţii străine, ceea ce constituie o infracţiune, în temeiul articolului 104, paragraful 1 din Codul Penal", au declarat surse ale procuraturii.

În cursul anchetei în procedură preliminară, s-a constatat că, din 2017 până în prezent, un cetăţean rus a desfăşurat activităţi în care a căutat informaţii despre mecanismele procesului electoral din Bulgaria. S-a stabilit că acesta are statut de diplomat, fiind acreditat în Bulgaria ca prim secretar în departamentul consular al Ambasadei Federaţiei Ruse la Sofia. În urma acţiunilor întreprinse în celălalt caz, s-a stabilit că în perioada octombrie 2018 şi până în prezent, un alt cetăţean rus a colectat informaţii de stat din domeniul securităţii energetice a Bulgariei, pe care le-a trimis ulterior la sediul Serviciului rus de informaţii de la Moscova.

Pentru a-şi desfăşura activitatea ilegală, reprezentantul rus a luat contact cu cetăţeni bulgari care aveau acces la informaţii din acest domeniu. Verificări ulterioare au stabilit că cetăţeanul rus se bucură de imunitate diplomatică, deoarece este angajat al Reprezentanţei Comerciale a Federaţiei Ruse la Sofia. Procurorul general al Bulgariei, Ivan Gheşev, a comunicat oficial ministrului afacerilor externe, Ekaterina Zaharieva, constatările investigaţiilor şi acţiunile procuraturii.

"Ambasada Rusiei în Bulgaria nu a primit oficial nicio informaţie despre ancheta împotriva celor doi diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj", a declarat ambasadorul rus la Sofia, Anatoli Makarov, citat de TASS. "Nu a fost primită nicio informaţie la Kremlin legată de o anchetă a procuraturii bulgare împotriva a doi diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a recomandat jurnaliştilor să contacteze Ministerul Afacerilor Externe pentru această problemă.